VODIČ: Kako odrediti ispravnu veličinu pelena?

Veličina je veliki dio procesa pronalaženja pravih pelena za vašu bebu. Kao što znate, bebe kao i odrasli ljudi dolaze u raznim oblicima i veličinama, pa baš kao i odjeća, pelene pristaju svakoj bebi drugačije.

Bambo-Nature-April-Naslovna-v01

U nastavku pročitajte pet indikatora koji vam mogu signalizovati da koristite pogrešnu veličinu pelena!

1. Primjećujete često curenje

Jedan od najočiglednijih znakova premale pelene je kada stalno dolazi do curenja. Ipak, roditelji ponekad mogu zaključiti da je problem u brendu pelena koje koriste, ali u stvarnosti pelena koja je premala neće moći da zadrži nerede vaših mališana, bez obzira na to koji je brend u pitanju. Pokušajte sa drugom veličinom pa vidite da li će to eliminiše problem.

2. Zanemarujete uputstva i preporuke brenda

Ovo može izgledati očigledno, ali ako se vaše dijete približava gornjoj granici težine koja je predviđena za tu veličinu pelena tj. imate bebu od 15 kg u pelenama koje su namijenjene za 7 do 14 kg, možda je vrijeme da razmislite o promjeni.

Ograničenja težine su zasnovana na bebama prosječne veličine, ali nisu sve bebe iste visine i obima – isprobajte različite veličine i vidite šta najbolje odgovara vašem djetetu.

3. Pojavio se osip ili tragovi stezanja

Ako vaša beba ima crvene mrlje duž butina, to je znak da su pelene previše pripijene. Elastična guma oko noge bi trebalo da se rastegne, ali ako je pelena premala, neće pravilno pristajati i stvoriće ove crvene tragove – ili u slučaju da je pelena prevelika doći će do curenja i pojave pelenskog osipa usljed povećane vlažnosti kože.

4. Provjerite struk

Ako imate poteškoća da povežete jezičke za pelene na bebinom struku, to bi mogao biti znak da je vreme da povećate veličinu. Pelene treba lako da se zatvaraju bez potrebe da ih vučete.

Takođe, uzmite u obzir visinu pelena. Pelena koja pravilno pristaje trebalo bi da naliježe malo ispod pupka vašeg mališana, kao i da ima dva prsta lufta.

5. Vaša beba izgleda kao da joj je neprijatno u pelenama

Iako vama sve izgleda kao da je u redu, beba je ipak krajnji sudija u odabiru pelena koje joj najviše odgovaraju. Ukoliko se beba buni kada joj stavljate pelene, stalno ih povlači, skida ili češe nadraženu kožu – vrijeme je da učinite promjenu, bilo da se radi samo o veličini ili o dizajnu samih pelena.

Mini vodič kroz naše Bambo Nature veličine pelena

Kao i kod većine ostalih brendova, naše Bambo Nature veličine pelena su organizovane po tome koliko je beba teška i klasične pelene dolaze u šest veličina:

 • 1 (2-4 kg)
 • 2 (3-6 kg)
 • 3 (4-8 kg)
 • 4 (7-14 kg)
 • 5 (12-18 kg)
 • 6 (16+ kg)

Tu su i pelene-gaćice koje olakšavaju prelazak na tutu:

 • 4 (7-14 kg)
 • 5 (12-18 kg)
 • 6 (18+ kg)

Pored veličina klasičnih pelena, imamo još i Bambo Dreamy liniju za starije mališane koji imaju problem sa noćnim mokrenjem:

 • M (4-7 godina, 15-35 kg)
 • L (8-15 godina, 35-50 kg)

Više detalja o našim pelenama, ponudi linija i veličina pronađite ovdje.

Podijeli tekst
Back to top