Anatomija pelena: slojevi, indikator vlažnosti i stepen upijanja

Pelene za jednokratnu upotrebu su čudo moderne nauke: ne samo da su doživjele fascinantnu evoluciju, od prve tkanine koja je uspjela da na neki način učini mijenjanje pelena lakšim poslom, sve do promjene u dizajnu i funkcionalnosti.

Bambo-Nature-Naslovna-April-v02

Danas, roditelji pelene za jednokratnu upotrebu uzimaju zdravo za gotovo, a kako i ne bi kada im kroz ruke prođe preko 10 komada dnevno.

Ipak, kako bi što bolje znali kako da prepoznate kvalitetne pelene i izaberete kvalitetan brend poput našeg Bambo Nature, bitno je da znate od čega se sve sastoje.

Pelene se mogu podijeliti na dvije glavne komponente, jezgro i oblik, odnosno dizajn pelena.

1. Jezgro pelena

Jezgro predstavlja centar pelene. Uključuje gornji sloj koji dodiruje bebinu zadnjicu i radi poput magičnog ogledala – omogućava tečnosti da prođe, ali minimizirajući njen povratak i dodir sa kožom.

Ispod toga se nalazi pelensko jezgro – sloj koji radi na apsorpciji urina nakon čega ga redistribuira u pelenu.

Unutar jezgra dolazi do složene interakcije komponenti, koje su posebno dizajnirane da održavaju bebe suhima i kada se pelena puni, a prikazuje se u vidu linija koje su poznate kao indikator vlažnosti.

Jezgro može zadržati do 30 puta više od svoje težine u tečnosti, zaključavajući ju kako bi spriječilo da se vlaga vrati na površinu pelene i ovlaži bebinu kožu.”, kažu naši Bambo Nature stručnjaci.

2. Oblik pelena

Dizajn pelena ima bezbroj funkcija, od kojih je svaka posebno osmišljena da spriječi curenje.

Zadnji sloj je ono što drži apsorbovane tečnosti na odstojanju dok i dalje omogućava protok vazduha, a zatvarači su kreirani od mekih, prozračnih materijala koji se kreću u skladu sa bebom dok se igra i spava svaki dan.

Zatvarači se sastoje od elastika koje su rastezljive da obezbijede fleksibilnost i poboljšano prijanjanje, a dovoljno su čvrsti kako bi se tečnosti zadržale na mjestu i osigurale da sadržaj pelena ostane unutra.

Čak i nabori na nogama imaju trostruku funkcionalnost:

  • pomažu bebi da ostane aktivna tokom aktivnosti
  • sprečavaju trenje i nastanak osipa
  • pomažu u sprečavanju curenja

Kako izgleda pravilno stavljena pelena?

Kada pelena dobro stoji, trebalo bi da izgleda ravno i proporcionalno na vašoj bebi – to uključuje i nabore oko nogica. Ako su nabori uvučeni unutar pelene, to je zapravo čest uzrok curenja.

Za ljude koji ne obraćaju previše pažnje, promjene koje se dešavaju na pelenama kaok dijete raste su jednostavo promjene u veličini – kako dijete raste, pelena postaje sve veća.

U stvari tu postoji mnogo više faktora.

Kako beba raste, važno je pronaći savršene pelene kako bi se izbjeglo curenje i ujedno obezbijedila udobnost. Zato različite pelene imaju različite i jedinstvene karakteristike i dostupne su u različitim veličinama.

Male izmjene, koje praktikuje i naš Bambo Nature, čine veliku razliku:

  • udubljenje u dječjim pelenama za povijanje kako bi se spriječilo iritiranje ostataka pupčane vrpce.
  • opušteniji nabori i struk za stariju djecu koja trče, ali nisu obučena za tutu itd.
  • pelene-gaćice za lakše treniranje na tutu.

Nadamo se da ste naučili nešto novo, a na ovom linku možete pronaći tekst kako da lako izaberete pravilnu veličinu pelena za vašu bebu.

Podijeli tekst
Back to top