Dojenje – da li je zaista toliko važno?

Vjerovali ili ne, majčino mlijeko je još jedno od čuda ljudske anatomije. Ono je prilagođeno nutritivnim potrebama bebe i predstavlja supstancu sa imunološkim i antiinflamatornim svojstvima koja štite bebu od mnoštva bolesti.

Bambo-Nature-Naslovna-April-v03

Mnogi medicinski stručnjaci, uključujući članove Američke akademije za pedijatriju (AAP) i Međunarodno udruženje akušera i ginekologa, preporučuju isključivo dojenje (bez formule, soka ili vode) tokom prvih 6 mjeseci bebinog života, a u nastavku saznajte i zašto!

Zašto je dojenje važno za vašu bebu?

Složili smo ovu listu kako ne biste propustili neki od benefita dojenja:

  • majčino mlijeko je obogaćeno anitijelima koji se brinu da beba bude zdrava
  • to je jedina hrana potrebna bebi tokom prvih 6 mjeseci
  • majčino mlijeko je uvijek svježe, čisto i odgovarajuće temperature
  • majčino mlijeko će se vremenom mijenjati kako bi odgovaralo promjenljivim potrebama bebe

Osim toga, dojenje je više od hrane za vašu bebu, vi joj možete dati ono što niko drugi ne može. Kada držite bebu blizu tokom dojenja, ona može da vas osjeti, pomiriše i vidi. To vam pomaže da izgradite blisku vezu punu ljubavi.

Zanimljivo je to što se majčino mlijeko mijenja prije svakog hranjenje tako da odgovara potrebama i fazi rasta vaše bebe.

Bebe koje nisu hranjene majčinim mlijekom imaju veći rizik od:

  • infekcije bešike ili bubrega
  • bolest želuca i crijeva (uključujući dijareju)
  • infekcije grudnog koša
  • alergije (uključujući ekcem i astmu)
  • SIDS (sindrom iznenadne smrti odojčadi – smrt u krevetiću)
  • gojaznost, dijabetes

Prednosti dojenja za majku

Osim za bebu, dojenje donosi prednosti i novim mamama!

Dojenje sagorijeva dodatne kalorije, tako da vam može pomoći da brže izgubite težinu koju ste dobili u trudnoći. Osim toga, oslobađa i hormon oksitocin, koji pomaže vašoj materici da se vrati na veličinu prije trudnoće i može smanjiti krvarenje iz materice nakon rođenja, a smanjuje i rizik od raka dojke i jajnika.

Koliko često treba da dojite bebu?

Koliko često treba da dojite bebu zavisi od toga da li vaša beba preferira male, česte obroke ili duže hranjenje. To će se mijenjati kako vaša beba raste. Novorođenčad često žele da se hrane svaka 2-3 sata.

Do 2 mjeseca, hranjenje na svaka 3-4 sata je uobičajeno, a do šest mjeseci većina beba se hrani svakih 4-5 sati.

Nakon uvođenja druge hrane, preporučuje se nastavak dojenja tokom prve godine života bebe, ali odluka je prvenstveno na vama.

Ipak, uprkos napretku u polju medicine i akušerstva, dojenje je za neke majke jednako teško kao i prije 100 godina i može potrajati dok se ne naviknete. Međutim, svi benefiti koje će vaša beba dobiti tokom tih 6 ili više mjeseci dojenja su vrijedni vaše posvećenosti i truda.

Za kraj želimo da napomenemo da je donošenje odluke o dojenju lična stvar i da su u pitanju vaše tijelo i zdravlje – vodite se shodno tome.

Podijeli tekst
Back to top