Kako spriječiti bebu da grebe lice – 5 savjeta!

Ako ste primijetili ogrebotine na licu vaše bebe, sasvim je razumljivo da se osjećate uznemireno. Međutim, ovi tragove je vjerovatno uzrokovala vaša beba svojim oštrim noktićima.

grebanje po licu bebe

Ogrebotine na bebinom licu su česte zbog njihove osjetljive kože. Čak i aktivnosti kao što su kupanje i masaža mogu dovesti do toga da slučajno ogrebete njihovu nježnu kožu.

Kada vaša beba “preko noći” osvane sa nekoliko ogrebotina, ovo su najčešći uzroci:

  • nekontrolisani/nesvjesni pokreti
  • svrab/osip
  • oštri noktići

Znamo da vas uznemiruju svi tragovi koji mogu nastati na nježnoj bebinoj koži i da se osjećate bespomoćno, ali postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da se vaš mališan manje grebe, odnosno češe po licu.

Kako spriječiti bebu da se grebe po licu?

Evo pet savjeta koje možete isprobati ukoliko vaša beba često grebe svoje lice.

1. Redovna hidratacija kože

Adekvatna hidratacija kože može pomoći da se izbjegne grebanje izazvano suvoćom kože.

Nanesite nas nježni Bambo Nature hidratantni losion bez mirisa dva puta dnevno da biste zadržali i održali vlagu bebine kože.

Sprečavanje isušivanja je veoma bitno, pa tako izbjegavajte i grube sapune – mnogo bolja opcija je naš blagi hipoalergeni šampon.

2. Podrezivanje noktiju

Pravovremeno podrezivanje noktiju može spriječiti slučajno grebanje lica.

Najbolje vrijeme za sječenje noktiju je dok beba spava ili dok je hranite, jer je mala vjerovatnoća da će uopšte primijetiti da joj sječete noktiće.

Takođe, bitno je da izaberete makazice koje će odgovarati i vama i bebi.

3. Povijanje ruku

Obavijanje ruku vaše bebe predstavlja zgodan i najčešći način da spriječite slučajno grebanje lica usljed nekontrolisanih pokreta i tokom spavanja.

Alternativno, možete koristiti meke rukavice ili čarapice da pokrijete bebine ruke.

Važno: Uklonite vezice ili bilo koji drugi dodatak pričvršćen za rukavice kako biste izbjegli slučajno gušenje.

Isto tako, neki pedijatri smatraju da povijanje ruku nije potrebno ukoliko nokte šišate ili redovno turpijate.

4. Liječenje problema sa kožom

Ako vaša beba ima problem sa kožom, posjeta dermatologu ili pedijatru je najbolje rješenje za sprečavanje grebanja. Pregled je od vitalnog značaja za zaštitu bebine kože od daljih oštećenja do kojih može doći usljed kožnih infekcija ili osipa.

5. Uvjerite se da je bebi sve “potaman”

Grebanjem ili “mlataranjem” rukica beba često pokazuje svoje nezadovoljstvo – obratite pažnju na znakove, jer možda vaša beba pokazuje da je gladna, treba joj promjena pelene, pospana je ili joj se ne dopada ambijent u kome se nalazi.

Ljeti posebno vodite računa o temperaturi prostorije, jer i odrasli su nervozni kada im je vruće, a kamoli bebe koje ne mogu ništa same uraditi po tom pitanju.

To bi bilo to – nadamo se da će vam ovih 5 savjeta pomoći u bici sa grebanjem.

Imajte na umu da ukoliko je grebanje učestalo, to može biti simptom nekog drugog problema – tada bi bilo najbolje da što prije posjetite pedijatra.

Podijeli tekst
Back to top