Kako se naše tijelo mijenja tokom trudnoće

Tijelo žene prolazi kroz mnoge transformacije tokom devet mjeseci trudnoće. Neke od ovih fizičkih promjena su vidljive, poput rasta stomaka i povećanja tjelesne težine, dok su druge manje primjetne i mogu izazvati više problema.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Jun-promjene-trudnoca

Ukoliko se spremate za dolazak prinove sigurno ste radoznali kroz koje će sve promjene proći vaše tijelo kako bi napravilo savršeno utočište za vašu bebu. Neke od njih su dobro poznate (i uglavnom nepoželjne) kao što su uvećana materica, jutarnje mučnine i bolovi u leđima.

Biće ih još mnogo – u nastavku saznajte koje su.

Promjene tijela tokom trudnoće

Sve ove promene, suptilne i očigledne, se dešavaju da bi se vaše tijelo pripremilo za razvoj vaše bebe i uspješan porođaj.

Svi dijelovi tijela i koji se menjaju tokom trudnoće:

 • Endokrini sistem
 • Abdomen
 • Kardiovaskularni sistem
 • Grudi
 • Respiratorni sistem
 • Tjelesna temperatura
 • Integumentarni sistem: kosa, koža i nokti
 • Urinarni sistem
 • Noge i stopala
 • Muskuloskeletni sistem

Iako su sve promjene značajne, za vas smo izdvojili 5 najbitnijih.

1. Endokrini sistem (hormonske promjene tokom trudnoće)

Trudnice doživljavaju naglo i dramatično povećanje estrogena i progesterona, kao i promjene u količini i funkciji brojnih drugih hormona.

To može dovesti do tzv. efekta “sjaj” trudnoće, značajno pomoći u razvoju fetusa i promijeniti uticaj fizičkih vježbi i aktivnosti na tijelo.

Povećanje estrogena i progesterona

Estrogen i progesteron su glavni hormoni trudnoće. Žena će proizvoditi više estrogena tokom jedne trudnoće nego tokom cijelog svog života kada nije trudna. Povećanje estrogena tokom trudnoće omogućava materici i placenti da:

 • poboljšaju vaskularizaciju (formiranje krvnih sudova)
 • prenose hranjive materije
 • podržavaju bebu u razvoju

Pored toga, smatra se da estrogen igra važnu ulogu u pomaganju fetusu da se razvije i sazre, dok je progesteron važan za transformaciju materice iz veličine male kruške (u njenom stanju bez trudnoće) u matericu koja može da primi bebu.

2. Stopala

Neke žene kažu da im stopala tokom trudnoće narastu čitavu veličinu cipela, a razlog može biti povećanje hormona rasta, kažu ginekolozi.

Takođe, može doći i do otoka u stopalima i gležnjevima jer tijelo proizvodi dodatnu tečnost koja se može nakupiti na ove dve lokacije.

3. Miris i okus

Većina žena doživljava promjene u čulu okusa tokom trudnoće. Trudnice obično preferiraju slaniju i slađu hranu od žena koje nisu trudne. Takođe imaju viši prag za jake kisele, slane i slatke okuse.

Disgeuzija, smanjenje sposobnosti ukusa, najčešće se javlja tokom prvog tromjesečja.

Neke žene takođe osjećaju metalni ukus u ustima tokom trudnoće. Ovo može pogoršati mučninu i može ukazivati na neravnotežu hranjivih materija.

Povremeno, trudnice takođe prijavljuju i promjene u čulu mirisa, tačnije povećanu svijest i osjetljivost na razne mirise.

4. Grudi

Grudi trudnica često prolaze kroz niz značajnih promjena tokom trudnoće dok se njihovo tijelo priprema da isporuči mlijeko novorođenčetu.

Kako grudi rastu, trudnice mogu primjetiti osjetljivost, kao i tamnije vene i areole. Isto tako, često se pojavljuju male izbočine na areolama – to su uglavnom začepljeni mliječni sudovi i možete ih ponovo pokrenuti redovnom masažom.

Većina žena će početi da proizvodi, pa čak i da „curi“, male količine guste, žućkaste supstance tokom drugog tromjesečja. Ova supstanca je poznata kao kolostrum. Pored proizvodnje kolostruma za prvo hranjenje bebe, mliječni kanalići u dojkama se šire u pripremi za proizvodnju i skladištenje mlijeka.

5. Nokti i kosa

Mnoge žene doživljavaju promjene u rastu kose i noktiju tokom trudnoće. Hormonske promjene ponekad mogu izazvati prekomjerno opadanje ili gubitak kose. Ovo je posebno izraženo kod žena sa porodičnom istorijom alopecije.

Ipak, mnoge žene doživljavaju rast i zadebljanje kose tokom trudnoće i mogu čak primijetiti rast kose na neželjenim mjestima.

Može doći do rasta dlačica na licu, rukama, nogama ili leđima. Većina promena u rastu kose se vraća u normalu nakon rođenja bebe. Uobičajeno je, međutim, da se gubitak kose ili pojačano opadanje desi do godinu dana nakon porođaja, jer se folikulе dlake i nivoi hormona sami regulišu bez uticaja hormona trudnoće.

Takođe, mnoge žene doživljavaju и brži rast noktiju tokom trudnoće. Tome doprinose nepravilna ishrana i uzimanje prenatalnih vitamina.

Sve ove promjene se dešavaju u različitim stadijumima vaše trudnoće. Ginekolog ili akušer će vam pomoći da im se prilagodite i da se uvjerite da vaša trudnoća napreduje u skladu sa opštim parametrima kroz redovne prenatalne posjete.

Podijeli tekst
Back to top