Najčešće alergije kod djece i kako ih prepoznati

Pošto je nemoguće da roditelji kontrolišu apsolutno sve čemu je njihovo dijete izloženo, roditelji bi trebalo da se usredsrede na praćenje simptoma. Rano otkrivanje alergija u djetinjstvu će poboljšati kvalitet života vašeg djeteta i pomoći mu da lakše podnese neugodne posljedice, kao što su bolni osipi, svrab, fleke ili neka teža stanja poput astme.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Jun

Alergeni u zatvorenom prostoru (buđ, grinje, hemikalije i perut kućnih ljubimaca) česti su uzroci simptoma alergije kod djece tokom cijele godine, a u nastavku pročitajte kako možete ublažiti njihov uticaj.

1. Buđ/plijesan

Buđ je vrsta gljivica koja se razmnožava oslobađanjem sitnih spora u vazduh. One napreduju u vlažnim, toplim i tamnim područjima i mogu se naći i u zatvorenom i na otvorenom.

Najčešće je prisutna u kupatilima, kuhinjama i podrumima. Kada vaše dijete udahne ove sitne spore, tijelo će razviti alergijsku reakciju kao prirodan odgovor na udisanje stranih čestica.

Koji su simptomi alergije na plijesan?

Reakcije na izlaganje plijesni su različite. Mala djeca su posebno osjetljiva jer njihov imuni sistem još nije u potpunosti razvijen, a problem je i to što je veoma lako zamijeniti simptome alergije na buđ sa polenskom groznicom ili prehladom.

Najčešći simptomi uključuju:

 • Problemi sa disanjem kao što su kašalj i stezanje u grudima
 • Kihanje i začepljen nos
 • Svrab i osip
 • Simptomi slični gripu

Savjet: Da biste spriječili pojavu buđi u domaćinstvu, održavajte podrume, kupatila i kuhinjske prostore dobro provjetrenim i suhim.

2. Grinje

Grinje su sićušni organizmi, premali da bi se vidjeli bez mikroskopa, koji žive u kućnoj prašini. Oni su veoma čest okidač za mnoge alergije i astmu, a razmnožavaju se u toplim, vlažnim sredinama i mogu se naći praktično svuda.

Suzbijanje grinja: Savjeti za roditelje

Ponekad su lijekovi korisni za suzbijanje simptoma alergije kod vašeg djeteta, ali postoje i koraci koje možete poduzeti da biste smanjili prisustvo grinja u vašem domu:

 • Koristite navlake sa patentnim zatvaračem otporne na prašinu
 • Izbjegavajte jastuke od perja, pjene i paperja
 • Redovno perite svu posteljinu u toploj vodi
 • Plišane igračke se mogu staviti u zamrzivač da ubiju grinje

Najvažnije: Održavajte vlažnost u vašem domu na 50% ili manje.

3. Alergija na određene hemikalije

I više nego česta pojava, pogotovo kod novorođenčadi, su alergijske reakcije na proizvode koji dolaze u kontakt sa nježnom bebinom kožom.

To mogu biti:

 • pelene
 • proizvodi za njegu kože
 • sintetički komadi odjeće

Iako danas dosta brendova u industriji za bebe koristi termin “prirodno” u promociji svojih proizvoda, malo je onih koji to zapravo i jesu.

Ovo su štetni sastojci koje treba da izbjegavate po svaku cijenu jer ne samo da izazivaju alergijske reakcije, već i osipe, svrab i druge opasne reakcije kože:

 • parfemi
 • parabeni
 • sulfati
 • hlor

Plus mnogi drugi o kojima detaljnije možete čitati ovdje.

Kako biste bili sigurni da nećete napraviti grešku pri odabiru proizvoda za vašu bebu, potražite ekološki sertifikovane proizvode poput našeg Bambo Nature asortimana.

Baš OVI sertifikati su dokaz skandinavskog nivoa kvaliteta, kao i garant da proizvod zaista ne sadrži nijedan od gorenavedenih štetnih hemijskih supstanci.

4. Alergija na kućne ljubimce

Alergiju na kućne ljubimce izaziva perut kućnih ljubimaca, koja sadrži proteine koji mogu pogoršati simptome astme kod male djece.

Djeca koja su alergična na kućne ljubimce mogu osjetiti curenje iz nosa, svrab, suzenje očiju tokom i nakon kontakta sa psom, mačkom ili drugom životinjom.

Kako smanjiti simptome alergije na perut kućnih ljubimaca?

Ako vaša porodica ima kućnog ljubimca, simptomi ponekad mogu postati hronični, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako bi ih umanjili.

 1. Držite kućne ljubimce podalje od spavaćih soba ili drugih prostora u kojima vaše dijete provodi većinu vremena
 2. Ako je moguće, izbacite iz kuće tepihe i prostirke
 3. Usisavajte redovno
 4. Pokušajte da ne dozvolite svom djetetu da grli i ljubi vaše ljubimce
 5. Operite ruke nakon dodirivanja kućnog ljubimca

Ako imate problem da otkrijete osnovni uzrok simptoma kod vašeg djeteta, alergolog vam može pomoći da identifikuje koji alergeni izazivaju alergijske napade, kao i koji je najbolji metod liječenja.

Podijeli tekst
Back to top