Noćno mokrenje: 6 grešaka koje roditelji čine

Ako ste roditelj djeteta koje ima problem sa mokrenjem u krevet, znate kako se užasno osjećate kada vidite svoje dijete frustrirano i bespomoćno nakon svake ”noćne nezgode”. Šta ako vam kažemo da postoje stvari koje vi radite, a koje pogoršavaju situaciju?

Bambo-Nature-Mart-Naslovna-v02

Mokrenje u krevet je sasvim normalno kod djece mlađe od pet godina i obično se smatra problemom tek nakon sedme godine. Medicinski je poznato kao enureza, a u većini slučajeva je uzrokovano prekomjerno aktivnom bešikom.

U nastavku je šest najčešćih grešaka koje roditelji čine, a koji usporavaju proces prevazilaženja ove faze.

1. Buđenje tokom noći

Buđenje vašeg djeteta usred noći da ode u toalet kako bi spriječili mokrenje u krevet može izgledati kao dobra strategija za održavanje čaršava suvim, ali u stvarnosti, to im neće pomoći da poboljšaju kontrolu nad svojom bešikom – pogotovo ako nemaju nagon da mokre kada ih probudite.

2. Ograničavanje tečnosti

Mnogi roditelji vjeruju da je ograničavanje tečnosti prije spavanja efikasno jer će naviknuti bešiku da bolje funkcioniše, međutim, dijete treba da podstakne svoje tijelo da se probudi čak i ako je to zbog male količine urina.

3. Upoređivanje braće i sestara

Ako dijete vlaži krevet dok mlađi braća i sestre ostaju potpuno suvi – nemojte ih upoređivati. Taj stav vrši veliki pritisak na dijete koje mokri u krevet, i može se osjećati posramljeno ili čak ljubomorno.

4. Kažnjavanje

Mnogi roditelji prave grešku kažnjavajući svoju djecu tako što ih tjeraju da se sami presvuku ili odnesu plahte na pranje misleći da će to dovesti do modifikovanog ponašanja, ali u stvari mokrenje u krevet je nesvjesna pojava i dijete nad njim nema kontrolu.

Iako ste možda frustrirani zbog nekoliko dodatnih stavki na već velikoj gomili veša, kažnjavanje nije rješenje i može učiniti situaciju još stresnijom nego što jeste.

5. Nastavljanje sa korištenjem klasičnih pelena

Jedan od problema sa savremenim pelenama je njihov vrhunski kvalitet i sposobnost upijanja. To je odlično za bebe i malu djecu, ali vaše dijete mora da iskusi osjećaj vlage na koži, kako bi um i tijelo počeli raditi zajedno.

Ukoliko smatrate da vaše dijete još uvijek nije spremno za taj korak, preporučujemo da isprobate naše Bambo Nature pelene-gaćice koje se lako skidaju i oponašaju dizajn pravog donjeg veša, a ukoliko vaše dijete ima četiri ili više godina – idealno rješenje je naša Bambo Dreamy linija.

6. Ignorisanje problema

Veliki broj roditelja ima tendenciju da ignoriše problem mokrenja u krevet, misleći da će problem nestati sam od sebe, zbog toga se dijete osjeća ignorisanim i izolovanim. Bez obzira na godine, djeca moraju da imaju nekoga sa kim mogu da razgovaraju o onome što im se dešava.

Sve u svemu, roditelji treba da pokažu saosjećanje i podršku kada se bave osjetljivim temama kao što je mokrenje u krevet i uvjere svoje dijete da će zajedno riješiti problem.

Ukoliko želite da se detaljnije informišete o ovom problemu, ovdje smo pisali o mitovima i istinama o noćnom mokrenju kao i o 8 znakova da je vaše dijete spremno za korištenje tute.

Podijeli tekst
Back to top