Babine: sve što treba da znate o ovom starom običaju

U tradiciji balkanskih naroda period poslije poroda, dok beba ne napuni 40 dana, naziva se babine ili babinje, a mama se zove babinjara. Danas je to je praksa u kojoj trudnica ograničava svoje kretanje kako ne bi došlo do postporođajnih komplikacija, a u nastavku teksta saznajte kakvi sve običaji postoje.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Mart-01

Što se naših narodnih običaja tiče, jedan od mnogobrojnih se odnosi baš na postporođajni period. Najčešće traje 40 dana, ali u zavisnosti od težine poroda, kao i da li je beba došla na svijet carskim rezom, može trajati duže ili kraće – riječ je o babinama.

Kako se brinuti o ženi u babinama?

Prve dvije nedjelje su ključne!

To je vrijeme kada mame uspostavljaju svoj ritam sa bebom, proizvodnju mlijeka i raspored hranjenja. Moraju da piju puno tečnosti i da jedu uravnoteženu ishranu od cjelovitih žitarica, puno vlakana, voća, povrća i proteina, a preporučuje se i hrana bogata gvožđem.

Takođe, novim mamama je potreban odmor, ali čim se budu osjećale bolje treba da ustanu i prošetaju. To je važno za smanjenje rizika od krvnih ugrušaka.

Članovi porodice mogu pomoći tako što će preuzeti obaveze kuhanja i čišćenja u kući najmanje prve dvije ili tri nedjelje od dolaska prinove kako se mama ne bi naprezala.

Babine u Bosni i Hercegovini – tradicija i običaji

U narodu se nekad vjerovalo da je 40 dana vremenski period u kome je porodilja u opasnosti od zlih duhova koji obitavaju oko kuće. Zbog toga trudnica treba da odmara i da se suzdržava od teških poslova ili čak ne izlazi iz kuće, a po tome su i „babine” dobile ime.

Naime, bebe je po staroslovenskoj mitologiji potrebno čuvati od baba – zlih duhova.

Šta se “nosi” na babine?

Kada se ide na babine nosi se okrugla torta, oni koji duboko veruju u ove običaje, smatraju da će, ako donesete kockastu tortu umjesto okrugle, život djeteta biti „na ćošak” – što nije dobro.

Ženskom djetetu se poklanjalo zlato da bi ga jednoga dana imalo za miraz, dok se dječacima stavljao novac pod jastuk. Danas se uglavnom praktikuje davanje novca, bez obzira na pol.

Isto tako zadržala se i tradicija poklanjanja crvenog konca, a simbolizuje zaštitu od zlih duhova. Uglavnom se uz poklon ostavlja u krevecu uz riječi: „Ovaj konac stavljam bebi pod jastuk da bi lijepo spavala.“

Naravno, običaji se razlikuju od oblasti do oblasti, a mi se nadamo da prepoznajete ili praktikujete neke od njih.

Važno je i da prije dolaska na babine nazovete novu mamu i najavite svoj dolazak, pitate da li prima goste ili želi da provede prve dane kod kuće samo sa bebom i najbližima.

Podijeli tekst
Back to top