7 faktora na osnovu kojih prepoznajemo kvalitet pelena – i pravimo izbor

Prva i osnovna stvar koja će roditeljima biti neophodna nakon rođenja djeteta su pelene. Na prvu, to se čini jednostavno – odete u prodavnicu i kupite zalihe pelena, ali za novopečene roditelje to često može biti vrlo stresna odluka.

Bambo-Naslovna-Fotografija-pazite-li.jpg

Postoji mnogo faktora koji utiču na odabir savršenih pelena. Roditelji u obzir moraju uzeti udobnost, sigurnost i podršku koje će proizvod omogućiti njihovoj bebi. Baš zbog toga, većina roditelja smatra da je važno istražiti sve opcije prije nego što obave finalnu ili bar probnu kupovinu.

U nastavku teksta, donosimo vam listu bitnih karakteristika o kojima treba povesti računa prije nego što se odlučite za odgovarajući brend pelena.

1. Moć upijanja

Po osnovnoj definiciji dobre pelene su one koje maksimalno upijaju vlagu i održavaju kožu vaše bebe suhom i mekom. Suhoća je bitan faktor budući da od njega često zavisi i krajnje stanje bebine kože – ukoliko pelena ne upija dovoljno tečnosti, može doći do nastanka alergije ili pelenskog osipa, a samim tim i do nervozne bebe koja se stalno muči sa nelagodom, svrabom ili čak bolnim površinama na koži.

Takođe, konstantno curenje znači i mnogo više posla za vas, jer ćete morati stalno mijenjati i prati površine na kojima se beba igra ili spava.

2. Indikator vlažnosti

Velika olakšica u svakodnevnom životu roditelja pristigla je u vidu otkrića novije generacije u industriji proizvoda za bebe – riječ je o indikatoru vlažnosti. U pitanju su linije na pelenama koje mijenjaju boju kada se pelena u potpunosti zaprlja tj. dostigne svoj pun kapacitet prije nego što procuri. Indikator vlažnosti pomaže mamama da efikasnije procijene kada je vrijeme da promjene pelenu i smanje rizik od pojave pelenskog osipa.

Bambo-Naslovna-Fotografija-indikator

3. Veličina

Kako beba raste, vremenom će joj biti potrebne veće pelene, ali malo je poznato da nije neophodno odmah povećavati veličinu pelene tokom prvih znakova da vaša beba postaje veća.

Važno je da pelene budu dizajnirane tako da se po potrebi mogu stegnuti i opustiti, kako ih ne bi morali odmah mijenjati. Neodgovarajuća veličina ne samo da može izazvati nelagodu, već može učiniti bebu osjetljivijom na probleme poput pelenskog osipa, neočekivanog curenja i drugih nepoželjnih posljedica.

Takođe, za razliku od ostalih brendova, naš Bambo Nature vodi računa o tome da se aktivnost bebe povećava zajedno sa njenim rastom i da je sve nemirnija tokom presvlačenja pelena – zbog toga smo dizajnirali posebne pelene-gaćice koje se navlače u samo nekoliko sekundi i omogućuju maksimalnu slobodu kretanja! Ovdje se možete upoznati sa našim Bambo Nature veličinama, ima ih šest!

4. Fleksibilnost i prijanjanje

Prirodni materijali su ono što pelene čini mekanim i fleksibilnim, što znači da će kupovina pelena od organskih sirovina omogućiti vašem mališanu da se stalno osjeća ugodno i sigurno.

Pored fleksibilnosti, još jedna važna karakteristika na koju biste trebali obratiti pažnju je rastezljivost. Poželjno je da pelene budu dovoljno rastezljive kako ne bi ostavljale nabore i tragove na osjetljivoj bebinoj koži.

Nijedna odrasla osoba ne voli hodati u neprilagođenom ili neudobnom donjem rublju, pa zašto bi beba to morala trpjeti? Izborom prikladnih i udobnih pelena, učinićete ne samo bebi, već i sebi veliku uslugu.

5. Ekološka osviještenost

Neki roditelji brinu se o održivosti i ekološkoj prihvatljivosti pelena svog djeteta. Pohvalno je razmišljati o tome, budući da ono što kupujemo i koristimo u velikoj mjeri utiče na našu okolinu i ekološku održivost planete.

Performanse ekološki sertifikovanih pelena su i bolje nego kod regularnih pelena. Iako postoji mišljenje da pelene koje su prirodnog sastava imaju slabu moć upijanja ili da prosto nisu dovoljno dobre kao obične – to nije istina.

Isto tako, kompanije koje vode računa o ekološkom uticaju otpada koje pelene stvaraju na godišnjem nivou, zalažu se za ostvarenje misije koju vi kupovinom tih pelena indirektno podržavate, a to je pružanje najbolje njege ne samo našim bebama već i narednim generacijama beba. Na ovom linku možete saznati više o tome zbog čega birati EKO umjesto klasičnih pelena.

6. Hipoalergena svojstva

Ako vaša beba ima osjetljivu kožu, prva briga na umu biće vam: “A šta ako moja beba dobije osip od pelena?”. Uvriježeno je mišljenje da platnene pelene ne uzrokuju osip, ali to nije uvijek istina. Pelenski osip može uzrokovati bilo koja vlaga koja se nalazi u području djetetove pelene, kao i vještački i nekvalitetni materijali koji su u direktnom doticaju sa nježnom bebinom kožom.

Eko pelene, izrađene od prirodnih sirovina i materijala, poput naših Bambo Nature pelena smanjuju rizik od upornog i nepoželjnog pelenskog osipa koji muči vaše mališane time što ne sadrže nikakve parfeme, parabene i druge hemikalije koje mogu izazvati alergijsku reakciju ili osip.

7. Dostupnost

Kako se osjećate kada shvatite da ste iskoristili posljednju pelenu u kući?

U osnovi je to najgora noćna mora svakog roditelja, pogotovo ako ste sami u kući i niko nije u blizini da vam pomogne. Zbog toga je sjajna stvar unaprijed istražiti dostupnost pelena koje planirate da koristite kako bi se uvjerili da nikada nećete doći u situaciju da ostanete bez njih!

Najbolje rješenje od svih je mogućnost online kupovine pelena koju možete obaviti brzo i lako u samo nekoliko klikova. U Aksa online trgovini, kao i webshop-u Anapharm i Moje apoteke u BiH, možete naručiti Bambo Nature pelene sa dostavom na kućnu adresu.

Zgodno, zar ne?

Pišite nam u komentarima na koje faktore vi najviše obraćate pažnju prilikom odabira pelena za svoju bebu!

Podijeli tekst
Back to top