KLASIČNE VS. EKO: Zbog čega bi eko-pelene za bebe trebale da budu vaš prvi izbor?

Bez obzira da li ste već roditelj, ili se tek spremate da zakoračite u tu ulogu, sigurno vam nije nepoznat osjećaj konstantnog preispitivanja svojih odluka, pogotovo kada one direktno utiču na dobrobit vaših mališana.

ekopelene

Jedna od takvih odluka je i izbor pravih pelena. Koje izabrati, a ne pogriješiti? Nabavka odgovarajućih pelena je pri samom vrhu liste prioriteta svih roditelja, misao sa kojom ćete se konstantno “družiti”, budući da bez njih ne može proći nijedan dan u životu vaše bebe sve dok se ne nauči ići na tutu.

Koje sve odlike treba da imaju idealne pelene?

djevojcicasesmije

Pored univerzalnih karakteristika poput udobnosti i fleksibilnosti koja će omogućiti bebi neometano kretanje i istraživanje, treba obratiti pažnju od kakvih materijala su pelene napravljene.
S obzirom na to da je bebina koža iznimno nježna i osjetljiva važno je da pelene koje joj oblačimo budu napravljene od što prirodnijih materijala, a kako bi beba sve vrijeme bila čista i suha moramo joj osigurati kvalitetne pelene koje dobro upijaju, a ne izazivaju iritacije.

Jedno od rješenja koje ispunjava sve ove uslove, a nameće se iznad klasičnih pelena su eko-pelene. U nastavku teksta saznajte i zbog čega je to tako.

4 neoboriva razloga zbog kojih bi trebalo da se odlučite za eko-pelene!

mijenjanjepelena

  • Eko-pelene smanjuju rizik od upornog i nepoželjnog pelenskog osipa koji muči vaše mališane. One to postižu time što ne sadrže nikakve parfeme, parabene i druge hemikalije koje mogu izazvati alergijsku reakciju ili osip. Nakon rigoroznog testiranja i usavršavanja formule, za proces same proizvodnje odobrene su samo najkvalitetnije sirovine organskog porijekla.
  • Performanse su im identične kao kod regularnih pelena. Iako postoji mišljenje da pelene koje su prirodnog sastava imaju slabu moć upijanja ili da prosto nisu dovoljno dobre kao obične – to nije istina. Dokaz su naše jednokratne pelene koje su u 2020. godini osvojile brojne nagrade na prestižnim takmičenjima. Neke od njih su Baby Awards, Mother&Baby Awards i Loved by Parents.
  • Klasične jednokratne pelene sadrže polimerne materijale, odnosno plastiku kojoj je potrebno preko 500 godina da se razloži, osim ako otpad prolazi kroz proces spaljivanje pri čemu oslobađa toksične gasove u atmosferu. Sa druge strane, eko-pelene su napravljeno od potpuno biorazgradivih materijala i ne klasifikuju se kao toksičan otpad. Pelene ekološkog sastava je moguće reciklirati, što doprinosi da se smanji broj od 3,5 miliona tona otpada godišnje izazvanog običnim pelenama.
  • Pojedini brendovi koji imaju dugu tradiciju razvoja održivih proizvoda za bebe su nosilac ekoloških sertifikata koji su širom svijeta sinonim za vrhunski kvalitet i posvećenost cilju da finalni proizvod bude u skladu sa tačkama održivog razvoja za razliku od običnih pelena koje ne nose odlikovanja tog tipa.

Za koju opciju se vi odlučujete?

slatkabeba

Prije nego što donesete svoju odluku imajte na umu da ekološka oznaka ne znači da je proizvod lošijeg kvaliteta, naprotiv, on prolazi kroz više faza testiranja na kojima postiže zavidne rezultate koji ne samo da pariraju već i prestižu performans običnih pelena.
Isto tako, kupovinom eko-pelena činite jedan korak, bez obzira koliko mali bio, ka očuvanju naše sredine. Više malih koraka, čini jedan veliki, i planeta će vam biti zahvalna!

Podijeli tekst
Back to top