Vaša beba će biti sretnija ako ovih 5 navika usvojite odmah

Zakoračili ste u novu godinu i sigurno imate već mnogo ciljeva koje želite da ostvarite! Mi znamo da promjene i zdrave navike ne dolaze uvijek lako, i da je za prave rezultate potrebno mnogo rada i strpljenja.

mama i beba

Baš zbog toga smo za vas spremili vodič kroz 5 jednostavnih navika koje mogu biti vaša odskočna daska ka boljem i svrsishodnijem životu i svakodnevici.

1. Da bi se osjećali bolje već od jutra…

Povedite računa o ishrani! Ovdje nije riječ o skidanju kilograma – novopečenim i zauzetim roditeljima to je posljednja stavka na listi, ali bi trebalo da razmislite o uvođenju sitnih promjena, koje nisu zahtjevne, a vaš organizam će ih obožavati. Evo naša 3 savjeta:

  • Započnite dan ispijanjem pune čaše mlake vode u koju po želji možete dodati nekoliko kapi limuna ili isjeckani đumbir. Ako ste zaboravni, stavite čaše sa vodom na strateška mjesta u kući i otpijte svaki put kada prođete pored njih čak i kada niste žedni. Žeđ osjetimo tek kada je naš organizam već dehidriran.
  • Nemojte jesti stojeći ili u pokretu. Na taj način često nemate osjećaj da ste jeli i već konzumirali čitav obrok, pa vam se glad javlja češće.
  • Osim ako baš niste oličenje discipline – ne isključujte unos određenih namirnica u potpunosti. Često se naglo pozdravimo sa slatkišima i ugljenim hidratima, ali vremenom želja za zabranjenim postane nepodnošljiva. Zbog toga je na duge staze bolje nagraditi se sa nekoliko kockica čokolade dnevno nego pojesti jednu ili više tabli odjednom nakon više dana apstinencije.

2. A za mirniji i bolji san…

tata cita knjigu

Čitajte sebi, ali i svojim mališanima. Zbog čega? Djeca od najranijeg doba, bez obzira da li su sposobna da razumiju ili ne, upijaju boju i ton vašeg glasa, koji ih smiruje i uspavljuje. Kada postanu starija, djeca će i sama insistirati da im čitate knjige, što je priznaćete mnogo bolja alternativa nego da zure u ekran telefona ili igraju igrice do kasno u noć.

Sa druge strane, iako ste postali roditelj, to ne znači da treba da zapostavite razvoj sebe kao ličnosti. Bez obzira kakvo štivo volite, nekoliko stranica svako veče pomoći će vam da se opustite i lakše zaspite.

3. Učinite nešto dobro za cijelu planetu, ne samo za sebe!

mama mijenja pelene

Priznajemo da nije lako misliti o ekologiji i planeti kada su nam na umu druge stvari i izazovi svakidašnjice, ali svaki naš korak ka “zelenijem” životu, bez obzira koliko se činio mali i beznačajan – znači mnogo kada se podvuče crta na kraju. Za početnike izdvajamo ove 3 preporuke:

  • Ne kupuj već pozajmi i proslijedi dalje! Prije kupovine novih proizvoda koje beba brzo preraste, raspitajte se da li neko od vaše porodice i prijatelja već ima kolica, hodalicu, krevetac ili slično. Time ne samo da ćete uštedjeti brdo novca, nego ćete se spasiti muke oko odlaganja istih kada vam više ne budu potrebni.
  • Koristite proizvode za njegu vaše bebe koje imaju ekološke sertifikate, koji ne štete okolini i doprinose ekološkoj održivosti, posjeduju sve benefite kao i ostale pelene ili proizvodi za njegu tijela, a pritom pridonose očuvanju naše planete.
  • Pokušajte što manje koristiti stvari od plastike koje su namijenjene za jednokratnu upotrebu, kao što su plastične slamčice, tanjiri, plastična folija. Možda ćete biti primorani da malo više koristite perilicu, ali satisfakcija je mnogo veća.

4. Sačuvajte dragocjeno vrijeme implementiranjem ova dva savjeta!

onlinekupovina

Usvajanje ove navike uštedjeće vam jedinu stvar koju nikada ne možete dobiti nazad – vaše vrijeme. Iako je na našim prostorima uvriježeno vjerovanje da je online kupovina nesigurna, da se paketi gube, da prevare vladaju na svakom koraku itd. to uopšte nije istina. Odlazak u kupovinu ne samo da je naporan i fizički i psihički pa poslije njega ne budete ni za šta, nego isti stres morate prirediti i svojoj djeci koja će postati nervozna i plačljiva prije vas.

Takođe, kako bi čekanje u redovima konačno ostavili iza sebe u novoj godini, ili ga bar smanjili na minimum, razmislite o plaćanju računa putem mobilnog bankarstva, brzo je, lako i vrlo jednostavno.

5. Jedina stvar na kojoj ne smijete štediti

porodica

 

Ljubav. Pokazujte je mnogo i često. Iako zvuči banalno, ova navika je zlata vrijedna, pogotovo na našim prostorima gdje još uvijek postoji tabu na ispoljavanje ljubavi i emocija. Mame i tate, ne libite se da pokažete ljubav između sebe i svog partnera pred djecom. Ne učite ih da se ljubav zaslužuje samo dobrim ponašanjem ili ocjenama. Zagrljaj je besplatan, “ponosan/a sam na tebe” je besplatno, a nekada može značiti čitav svijet u pravilnom formiranju emocionalne inteligencije kod vaše djece.

Usvajanjem ovih pet navika, ne samo da ćete pospješiti kvalitet svog duha, nego i tijela koje je ipak vaša “kuća” i koju ne možete zamijeniti. Takođe, djeca uče kroz primjer, a ne kroz riječi. Ukoliko budu odrastala posmatrajući vas da praktikujete neke od ovih stavki, velika je vjerovatnoća da će ih i oni sami usvojiti od najranijeg doba, i zahvaljujući vama formirati se kao zdrava, aktivna i znatiželjna ličnost.

Podijeli tekst
Back to top