Zanimljivost: Zbog čega je majčino mlijeko posebno?

Od samog trenutka kada se beba rodi, majčino mlijeko postaje njen primarni izvor hranjivih tvari koje su neophodne za pravilan rast i razvoj. Ali to nije sve – majčino mlijeko je čudesno! Ako želite saznati zbog čega, nastavite čitati.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Februar

Da li ste znali da se majčino mlijeko u stvari zove kolostrum?

Kolostrum je prvo mlijeko koje žena proizvodi nakon poroda. Ono je bogato hranjivim materijama, uključujući proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale, kao i posebnim molekulama poput imunoglobulina i laktoferina.

Svi ovi “sastojci” koji čine kolostrum, imaju sljedeće funkcije.

Koje sve funkcije ima majčino mlijeko?

Majčino mlijeko je izvor hranjivih tvari koje su potrebne za pravilan rast i razvoj djeteta, uključujući proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale, a evo kako oni djeluju zajedno.

1. Nutritivna podrška

Proteini sadržani u majčinom mlijeku su lako probavljivi i pomažu u stvaranju i održavanju mišićne mase, dok ugljikohidrati i masti iz kolostruma daju bebinom organizmu energiju za svakodnevne aktivnosti.

Vitamini i minerali takođe igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju djeteta, a njihov sadržaj u majčinom mlijeku je optimalan za bebinu dob i potrebe.

Na primjer, sadrži visoke količine vitamina D, koji je neophodan za zdrav rast kostiju, kao i kalcija, koji pomaže u jačanju zubne cakline i kostiju.

2. Jača imunitet

Kolostrum i majčino mlijeko sadrže imunoglobuline i laktoferin, koji jačaju imunološki sistem bebe i štiti ga od infekcija.

Imunoglobulini su proteini koji se nalaze u krvi i igraju ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Kada se doji, beba dobija imunoglobuline putem majčinog mlijeka, što jača njen imunološki sistem i čini ga otpornijim na infekcije.

Laktoferin je proteinski hormon koji se nalazi u majčinom mlijeku i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa.

Pored ovoga, istraživanja su pokazala da bebe koje su dojene imaju manji rizik od infekcija disajnih puteva, stomatitisa i drugih zdravstvenih problema.

3. Pospješuje probavu

Majčino mlijeko pomaže u jačanju crijevne mikroflore djeteta i podržava zdrave probavne funkcije.

Kolostrum pomaže u ubrzavanju bebine probave zbog svojih sastojaka i probavnih enzima koji pomažu u razgradnji hrane. Oni su posebno važni u ranoj dobi, kada bebina probavna funkcija još nije potpuno razvijena.

Sadrži laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku i podstiče izlučivanju inzulina, što ubrzava probavljanje hrane, sprečava nadutost, grčeve i druge probavne probleme.

4. Smanjuje rizik od raznih bolesti

Istraživanja su pokazala da bebe koje su dojene imaju manji rizik od dijabetesa tipa 1 i 2, hipertenzije, zatajenja srca, gojaznosti, raka i drugih hroničnih bolesti u kasnijem životu.

Ukratko, majčino mlijeko smanjuje rizik od bolesti zbog svog bogatog sastava, nutrijenata i biološki aktivnih tvari koji jačaju bebin imunitet.

5. Podstiče emocionalnu povezanost

Dojenje potiče emocionalnu povezanost između majke i djeteta zbog kontakta kože i tjelesne blizine koja se događa tijekom dojenja.

Kada beba sisa, osjeća se sigurno i zaštićeno, a njeno tijelo proizvodi osnažujući hormon, oksitocin, koji pojačava osjećaj povezanosti i zadovoljstva.

Osim toga, dojenje pomaže u regulaciji bebine hormonske ravnoteže i jača emocionalnu stabilnost, što na koncu pojačava njenu sposobnost za povezivanje s drugima i stvara emocionalnu inteligenciju.

Da li sve bebe treba da se doje?

Svaka beba bi trebala dojiti, ako je to moguće.

Dojenje predstavlja najprirodniji i najbolji način hranjenja bebe. Ima mnogo koristi za bebino zdravlje, razvoj i emocionalnu povezanost s majkom.

Dojenje pomaže u:

  • jačanju imuniteta bebe.
  • smanjenju rizika od bolesti, poput dijabetesa, hipertenzije, zatajenja srca i raka.
  • regulaciji hormonske ravnoteže.
  • jačanju emocionalne stabilnosti djeteta.
  • stvaranju emocionalne povezanosti između majke i djeteta.

Ukratko, svaku bebu bi trebalo dojiti, ako je to moguće, zbog mnogih koristi za njeno zdravlje, razvoj i emocionalnu povezanost s majkom.

Ukoliko to nije moguće, preporučuje se korištenje formule za novorođenčad uz konsultaciju sa pedijatrom.

Podijeli tekst
Back to top