8 zemalja – 8 neobičnih običaja u odgajanju

Ne postoji univerzalni recept za odgajanje djece, ali istraživanja su pokazala da mnogo toga zavisi od samih roditelja – i to ne samo od njihovih ličnih ubjeđenja već i od kulturnog naslijeđa koje im je usađeno u najranijoj dobi.

Bambo Nature-Blog-Februar-Naslovna-v02

Svi roditelji rade ono što misle da je najbolje za njihovu djecu, njihov prosperitet, razvoj i sreću. Metode odgoja se razlikuju od porodice do porodice, ali i od zemlje do zemlje, pa da vidimo koji običaji su vam najzanimljiviji!

Mi smo za vas izabrali ovih 8.

1. Japan

U Japanu ne postoji praksa da roditelji spavaju u istoj sobi, a još manje u istom krevetu sa svojim djetetom.

Takođe, u Japanu je pravilo da se djecu ne ljubi i ne mazi ako su starija od sedam godina jer smatraju da bi ih tako mogli previše razmaziti, a zanimljivo je i to da je “zabranjeno” hvalisanje, stoga roditelji često koriste nejasne izjave kako bi se pohvalili svojim djetetom pred drugima.

2. Danska

U Danskoj roditelji vjeruju u ravnopravnost i jednakost, stoga se trude da svoju djecu odgajaju bez predrasuda i diskriminacije – to im je veoma važno.

Sigurno ste već čuli da Skandinavci smatraju svjež vazduh esencijalnim za malu djecu.

To u ovim zemlji ide do te mjere da bebe ostaju spavati vani u kolicima, dok su njihovi roditelji na ručku u restoranima ili obavljaju kupovinu po šoping centrima.

3. Kina

Dok se u većini zemalja u svijetu djeca odviknu od pelena u dobi od dvije do tri godine, u Kini je situacija nešto drugačija.

Naime, tamo roditelji odvikavaju djecu od pelena i uče ih na samostalno obavljanje nužde već s nekoliko mjeseci.

Možda zvuči suludo, ali kineska djeca su često ”trenirana” da obave nuždu kad začuju specifičan zvižduk, a to se u pravilu događa već od šestog do najkasnije devetog mjeseca života.

4. Ostrva Polinezije

Na Polinezijskim ostrvima djeca se međusobno odgajaju od najranije dobi. Mlađu djecu odgajaju starija braća i sestre ili rođaci.

Ovakav princip odgajanja podržava i Montessori metoda prema kojoj se starija djeca uče tako što pomažu mlađoj – na taj način prije sama osamostaljuju.

5. Finska

Djeca u Finskoj u školu kreću tek kad napune sedam godina jer se vjeruje kako su prije toga premlada za obrazovanje. Finci smatraju kako je igra bitnija za dječji razvoj od edukacije i učenja.

Čak i dok su u školi, dobar dio fokusa je na igranju s vršnjacima, nemaju testove, a vežina časova bazira se na umjetničkim aktivnostima poput slikanja, pjevanja i plesanja.

6. Brazil

U Brazilu, roditelji često ističu važnost samopouzdanja i samopoštovanja, stoga njihova djeca uče ples i sportske aktivnosti od malih nogu.

Oni smatraju da će im ove aktivnosti pomoći da odrastu u samouvjerenu individuu koja je ekstrovertna i ponosna na svoje vještine.

7. Njemačka

Njemački roditelji često žele da njihova djeca budu organizovana od malih nogu – zbog toga se njihove metode odgoja baziraju na odgovornosti i disciplini.

To se u mnogim drugim zemljama može činiti kao “hladan” pristup, ali činjenica je da su ova djeca često samostalnija u odnosu na svoje vršnjake.

8. Indija

U Indiji, roditelji vjeruju da je djeca posvećena bogu i stoga ih obavezno nose na leđima dok god su mlada.

Takođe, većina djece u Indiji ne spava u svojoj sobi do pete godine. Spavanje s roditeljima ili “co-sleeping” smatra se bitnom fazom djetetovog razvoja.

Da li ste već znali za neke od ovih zanimljivosti? Mislite li da mi imamo slične?

Podijeli tekst
Back to top