Hrabre mame: Kratka istorija 8. marta

Osmog marta davne 1908. godine desio se istorijski događaj u Njujorku. Marš koji će promijeniti živote žena na cijelog svijeta, a koji slavimo i danas –  Osmi mart!

Bambo-Nature-Blog-Mart-.jpeg

Svaka odrasla žena je bar jednom dobila cvijet za Osmi mart i svi znaju da je to Dan žena, ali kada i zašto je to postao?

Otkrijte u nastavku!

Kako je sve počelo?

Međunarodni dan žena, skraćeno poznat i kao IWD, izrastao je iz radničkog pokreta da bi postao priznati međunarodni praznik Ujedinjenih nacija (UN).

Sjeme je posijano 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo Njujorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolju platu i pravo glasa. Godinu dana kasnije, Socijalistička partija Amerike proglasila je prvi Nacionalni dan žena.

Ideja da se taj dan učini međunarodnim došla je od žene koja se zove Klara Zetkin, komunističke aktivistice i zagovornice prava žena. Predložila je tu ideju 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji radnica u Kopenhagenu. Na konferenciji se nalazilo 100 žena iz 17 zemalja i jednoglasno koje su se složile s njenim prijedlogom.

Osmi mart je prvi put obilježen 1911. godine, u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a stogodišnjica je proslavljena je 2011. godine, tako da ove godine tehnički slavimo 112. Međunarodni dan žena.

Ovaj dogovor je postao službeno priznat 1975. godine, kada su Ujedinjene nacije počele slaviti ovaj dan kao međunarodni praznik. Prva tema koju je usvojio UN (1996.) bila je “Slavimo prošlost, planiramo budućnost”.

Međunarodni dan žena postao je datum kojim se slavi napredak žena u društvu, politici i ekonomiji, dok politički korijeni dana znače organizovanje štrajkova i protesta kako bi se podigla svijest o kontinuiranoj nejednakosti.

Zašto baš osmi mart?

Klarina ideja za Međunarodni dan žena nije imala fiksni datum.

On nije formalizovan sve do ratnog štrajka 1917. kada su ruske žene zahtijevale “kruh i mir” – a četiri dana nakon štrajka car je bio prisiljen abdicirati, a privremena vlada je ženama dala
pravo glasa.

Datum početka štrajka žena po julijanskom kalendaru, koji je tada bio u upotrebi u Rusiji, bila je nedjelja 23. februara. Ovaj dan u gregorijanskom kalendaru bio je 8. marta – od tada se slavi i danas.

Zašto se na Osmi mart nosi ljubičasta boja?

Ljubičasta, zelena i bijela su boje IWD-a, prema web stranici Međunarodnog dana žena.

“Ljubičasta označava pravdu i dostojanstvo. Zelena simbolizira nadu. Bijela predstavlja čistoću, iako je kontroverzan koncept.”

Boje potiču od Ženske društvene i političke unije (WSPU) u Velikoj Britaniji 1908. godine.

Kako se slavi Osmi mart?

Međunarodni dan žena nacionalni je praznik u mnogim zemljama, uključujući Rusiju gdje se prodaja cvijeća udvostruči tokom tri ili četiri dana oko Osmog marta.

U Kini mnoge žene dobijaju pola radnog dana slobodno na Osmi mart, prema zvaničnom ukazu Državnog vijeća.

U Italiji se Međunarodni dan žena ili la Festa della Donna slavi darivanjem cvjetova mimoze. Porijeklo ove tradicije nije jasno, ali se vjeruje da je započela u Rimu nakon Drugog svjetskog rata.

U SAD-u je mart mjesec ženske istorije. Predsjednički proglas koji se izdaje svake godine odaje počast postignućima američkih žena.

Podijeli tekst
Back to top