Vodič za poklone: šta kupiti roditeljima, a šta djeci?

Stiže nam sezona praznika, a sa njom i uvijek aktuelno pitanje “šta pokloniti dragim osobama”? Situacija se dodatno komplikuje ako je neko iz vašeg kruga prijatelja postao novopečeni roditelj ili ako ste dobili nećaka ili nećakinju! 

Bambo-Naslovna-Fotografija-Januar-low

Biranje poklona je često potcijenjen zadatak, a zna biti izrazito iscrpljujući čak i za ljude koji uživaju u njihovom pripremanju. Kako biste ove godine odabrali pravi poklon i za roditelje i za djecu iz svog kruga poznanika, u nastavku smo spremili mini-vodič koji vam može poslužiti kao inspiracija.

Šta pokloniti djeci za praznike?

pokloni za djecu

Ovo su tri prijedloga koja ne samo da će se dopasti djeci, nego i njihovim roditeljima. Ukoliko se odlučite za nešto van ove liste, naš savjet je da ne birate igračke koje stvaraju buku, kao i nezdravu hranu ili previše slatkiša.

1. Edukativne igračke/igre/knjige

Ovo je možda očigledan prijedlog, ali važno je da shvatite zbog čega. Kada kupuju poklone, prvi instinkt mnogih ljudi je da prvo odu do najnovijih igračaka i ignorišu sve ostalo. Stvar je u tome što te popularne igračke vrlo brzo gube svoju privlačnost, ali edukativne stvari dobro podnose test vremena, a ujedno doprinose razvoju kognitivnih i motoričkih vještina djece.

2. Iskustva

Evo na šta konkretno mislimo – iskustva, odnosno doživljaji su poklon za koji je potrebna akcija, a koji ujedno uče djecu novim sposobnostima i pravilnoj socijalizaciji.

To može biti karta za muzej, kino ili dječije pozorište, kao i mjesečna članarina za bazen, časovi plivanja, plesa, jezika ili sporta! Mnogo je opcija, a znamo i da sjećanja traju duže od materijalnih dobara i da će djeca još godinama pričati o svom odlasku u zoološki vrt dok će lutke ili plastični autići skupljati prašinu u podrumu.

3. Igračke za podsticanje kreativnosti

Dok su igre u prvom prijedlogu više analitičke prirode, treba uzeti u obzir i igračke koje će pomoći djeci da iskoriste svoju maštu ili kreativnost. To znači da igračka nema konkretno uputstvo ili oblik, već je dijete slobodno da je interpretira onako kako želi npr. Lego kockice ili plastelin.

3 poklona koja će svaki roditelj sigurno cijeniti

bambo nature pokloni za roditelje

Između žongliranja posla i porodičnih obaveza, roditelji lako gube iz vida stvari koje se dešavaju izvan njihovog malog porodičnog kruga, a praznici su idealno doba da ih izvučete napolje i pokažete šta propuštaju!

1. Pomoć

Iako se podrazumijeva da ćete uvijek pomoći prijateljima kada im je ista potrebna, možda nije uvijek prijatno da je direktno zatraže. Zbog toga im za poklon možete samostalno napraviti set kartica na kojima će pisati konkretna pomoć i koliko puta je mogu iskoristiti npr. “čuvanje bebe”, “pospremanje kuće”, “obrok”, “odlazak u prodavnicu” i slično. To će im pomoći da se kvalitetno odmore i nešto dragocjenog vremena potroše na sebe.

2. Iskustva

Kao i djeci, uvijek je opcija da roditeljima poklonite iskustvo, kupite karte za događaj, koncert, kino ili pozorište i ponudite se da pričuvate dijete za vrijeme njegovog trajanja. Za mame to može biti i odlazak kod frizera, a za tatu odlazak na masažu.

3. Paket potrepština za bebu

Iako se možda na prvi pogled čini kao da potrepštine za bebu nisu poklon u koji je uloženo dovoljno truda i nisu “poklon za roditelje”, često je opcija koju će roditelji najviše cijeniti.

Tokom praznika, roditeljima se ne izlazi iz kuće jer je svuda gužva i previše je bučno, pogotovo ako imaju još uvijek malu bebu koja ne razumije šta je to praznična atmosfera i svaki odlazak u prodavnicu je zahtjevan zadatak.

Zato vi možete da im spremite paket sa svim proizvodima koje beba koristi, a ako ne znate tačan brend, izaberite sami ekološki sertifikovane proizvode, poput naših Bambo Nature pelena i hipoalergene linije za njegu. Tako ćete biti sigurni da neće doći do iritacija i osipa na koži, i da će i beba i roditelji biti zadovoljni.

Nadamo se da vas je naš mali vodič dovoljno inspirisao za prazničnu kupovinu. U komentarima nam pišite koji biste poklon vi odabrali za sebe ili svoje dijete, kao i da li imate za nas neku preporuku koju možemo dodati na spisak!

Podijeli tekst
Back to top