VODIČ: Sve što novopečeni roditelji treba da znaju o kupanju i higijeni novorođenčeta

Kupanje bebe je aktivnost koja roditeljima ponekad stvara anksioznost jer se novorođenčadi isprva možda neće svidjeti osećaj boravka u kadi, a čak i starija djeca se znaju plašiti ili negodovati kada dođe vrijeme za kupanje.

Naravno, postoji mnogo trikova uz koje možete sebi olakšati ovaj korak, pokušajte polako da uvedete kupku u vašu rutinu, radeći nešto kako biste djetetu pomogli da se osjeća sigurno i čineći kupke zabavnim kroz igru i smijeh. Uprkos neizbježnom neredu, nema ništa ljepše od gledanja sapunjave bebe kako prska sve oko sebe u kadi!

U nastavku teksta, za vas smo sumirali ono najvažnije, od samog procesa kupanja, njege kože, pa sve do najboljeg načina da održite vlažnost bebine kože.

Sve prednosti tople kupke!

Osim što se koristi kao osnovni korak u održavanju higijene u životu vašeg mališana (i prilika za desetine novih slatkih fotkih za album), kupanje ima još nekoliko prednosti, a ovo su neke od njih.

Povećava vezu između roditelja i bebe

Postoji razlog zašto vrijeme kupanja mnogim roditeljima postaje vrhunac dana – to je vrijeme provedeno zajedno, kada ste sami sa svojom bebom i kada joj dajete do znanja da vam je do nje stalo. Zagledajte se u oči svom mališanu, poljubite taj ukusni bebin trbuh, izbrojite malene prste, poškakiljajte tabane ili tiho pjevajte vaše omiljene pjesme. Vaš nježni dodir i glas (bez obzira šta govorite ili pjevate), daće vašem djetetu do znanja koliko ga volite.

Prilika je da beba nauči nove stvari

Vjerovali ili ne, u kadi se ima šta i naučiti. Poškakljajte čula svog mališana kapljući mu nježno vodom po stomaku – vjerovatno će se hihotati od zadovoljstva. Pokažite mu kako šutirati vodu i stvoriti pljusak. Imenujte dijelove tijela dok ih perete. Naučiće kadu punu riječi prije nego što to shvatite!

Umiruje nervoznu novorođenčad i pospješuje san

Vjerovatno to već znate iz sopstvenog iskustva, ali ništa nije smirujuće i utješnije od uživanja u kadi poslije dugog dana – isto je i sa bebama. Za još bolji ugođaj, oprobajte se i u nježnoj masaži rukica i nogica. Poslije nekoliko pokušaja, shvatićete šta najbolje deluje. Topla voda, topla soba i topli osećaj sigurnosti i ljubavi prava su čarolija i stvaraju idealnu atmosferu za drijemanje.

Šta vam je sve potrebno za kupku?

Za pripremu idealne kupke u kojoj će vaša beba uživati, a ujedno biti sigurna i zaštićena potrebno vam je svega nekoliko stvari: debeli peškiri ili spužvasti jastuk za kadu, mekane krpe, plastična kada/lavor ili čist umivaonik, kuglice od pamuka (opciono) i ono najvažnije – nježni šampon ili kupka za bebe.

Čak i kada bebi još uvijek nije zarasla pupčana vrpca, preporučuje se korištenje šampona odnosno kupke za održavanje higijene jer sama voda nije dovoljna. Ipak, bebina koža tokom dana se već tretita i “čisti” kada joj mijenjate pelene, brišete nos, mažete rukice i slično – zbog toga je od velikog značaja izbor pravih proizvoda za kupanje. Oni moraju biti blagi, temeljno ispitani, bez iritanata, alergena i štetnih hemikalija.

Baš takve proizvode u svom asortimanu ima naš Bambo Nature. Već znate da smo nosilac brojnih ekoloških sertifikata i da smo na bh. tržištu dostupni od prošle godine. Na ovom linku možete pogledati sve iz ponude koju koriste i koju su odobrile majke širom svijeta.

Kupka sunđerom: korak po korak

bambohigijenabebe

Ukoliko se pripremate za prvo kupanje svog novorođenčeta, u nastavku pročitate detaljno navedene sve korake koji će vašu novu rutinu učiniti lakom i sigurnom.

Priprema sobe i bebe za kupanje:

 • Uvjerite se da je soba topla, bez promaje (oko 23°C).
 • Unaprijed prikupite svu potrebnu opremu.
 • Dodajte toplu vodu u čisti umivaonik ili lavor (toplu u unutrašnjosti vašeg zgloba ili lakta).
 • Stavite bebu na jastuk za kupanje ili debele peškire na površinu koja vam najviše odgovara.
 • Neka beba bude pokrivena peškirom ili ćebetom.
 • NIKADA ne skidajte ruke sa bebe, čak ni na trenutak. Ako ste nešto zaboravili, zamotajte bebu peškirom i povedite je sa sobom

Proces kupanja:

 • Počnite sa bebinim licem. Obrišite svako oko navlaženom čistom krpom ili vatom da biste obrisali svako oko, počevši od nosa, a zatim brišući do ugla oka.
 • Operite ostatak bebinog lica mekom, vlažnom krpom bez sapuna.
 • Očistite spoljne nabore ušiju mekom krpom. NE stavljajte pamučni tampon u bebin ušni kanal zbog rizika od oštećenja bubne opne.
 • Dodajte malu količinu Bambo Nature ulja za kupanje u vodu ili krpu za umivanje, a ostatak bebe nježno kupajte od vrata nadole. Otkrijte samo jedno područje istovremeno. Isperite čistom krpom ili malom šoljom vode. Obavezno izbegavajte vlaženje pupčane vrpce.
 • Nakon što završite sa pranjem tijela, bebu možete umotati u topli peškir prije nego što pređete na pranje kose.
 • Posljednju operite bebinu glavu Bambo Nature blagim šamponom na krpi. Isperite, pazeći da voda ne pređe preko bebinog lica. Čvrsto držeći bebu s rukom ispod leđa i zglobom i rukom podupirući vrat ili vrat, možete koristiti visoku slavinu za ispiranje kose.

Njega bebine kože nakon kupke

Nakon kupanja zamotajte svoju čistu bebu peškirom i nježno je zagrlite. Očekujte da vaša beba zaplače prvih nekoliko puta kada je kupate – obično je to samo zato što je kupka za nju novo iskustvo. Mekom četkom za bebe isčešljajte bebinu kosu. Nemojte koristiti fen da biste sušili bebinu kosu, to može prouzrokovati opekotine.

Većini novorođenčadi u prvih nekoliko mjeseci života losion poslije kupanja nije potreban. Ipak, ukoliko je koža vaše bebe vrlo suva na dodir ili se peruta, nanesite malu količinu Bambo Nature kreme ili losiona bez mirisa na suva mjesta. Uzmite u obzir da se beba ne kupa više od 2 ili tri puta sedmično, i da sve više od toga može biti uzrok suhe kože.

Takođe, masaža prije spavanja može učiniti da se vaša beba oseća mirno i opušteno.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli da vam riješimo bar neke nedoumice i pomognemo u pripremi za prvu kupku svoje bebe. Imajte na umu da je najbolje da se prije svega posavjetujete sa pedijatrom, pogotovo ako vašoj bebi još uvijek nije zarasla pupkovina ili rez od obrezivanja.

Podijeli tekst
Back to top