Da li je roditeljstvo danas lakše? 10 gadgeta koje naši roditelji nisu imali

Industrija proizvoda za bebe je posljednjih godina doživjela pravu revoluciju, donoseći na tržište razne novitete. Dok se neki od njih mogu činiti kao potpuno nepraktični, od nekih se nećete moći odvojiti.

bebimonitor

Količina opreme za bebe koju ćete kupiti je u potpunosti stvar ličnog izbora. Dok neki roditelji od početka biraju minimalistički put, drugi se osjećaju bolje ako su “opremljeni” sa što više stvari i najnovijih dodataka, u nadi da će im olakšati prvih nekoliko godina djetetovog života.

U nastavku teksta izabrali smo najpopularnije i najkorisnije dodatke, a sigurni smo da i vi sami koristite neke od njih.

Sterilizator

sterilizator

Čistoća i higijena su jedna od najvažnijih stvari kada se pripremate za dolazak bebe u kuću. U prošlosti se to lako postizalo potapanjem predmeta kao što su flašice, dude i sitni predmeti u kipuću vodu, a danas je dostupan uređaj koji novopečenim roditeljima može uštedjeti mnogo vremena i učiniti higijenski proces mnogo lakšim – riječ je o sterilizatoru.

Sterilizator funkcioniše na principu da brzo i jednostavno, bez hemikalija uništi sve bakterije sa površine flašice, dude ili drugih sitnih predmeta koji dolaze u dodir sa bebinom kožom. Postoje tri vrste sterilizacije – električna, baterijska ili mikrovalna. Sve tri su potpuno bezbjedne, a razlikuju se u korištenju energije kojom se napajaju i započinju proces sterilizacije.

Danas su sterilizatori za flašice dostupni u većini bolje opremljenih trgovina sa opremom za bebe, poput Akse.

Mehanički krevetac i ljuljačka

kolijevka

Prije nekoliko decenija, vjerovatno niko nije ni razmišljao o mogućnosti automatizovanih krevetaca, sjedalica i ljuljački sa kojima se može upravljati malim daljinskim uređajem! Danas, mehanički namještaj za bebe je široko rasprostranjen, lako dostupan i vrlo popularan.

Kreveci mogu biti raznih veličina i oblika, od klasičnog ili okruglog do futurističkog, a zbog svoje mobilnosti i materijala od kojeg su napravljeni (uglavnom plastika) lako se prenose.

Osim toga, glavna prednost, odnosno cilj mehaničkog namještaja u odnosu na obični krevetac ili ljuljačku je u tome što simulira pokrete roditelja, uljuljkavajući bebu i dajući im bar nekoliko minuta više da odmore ruke ili otvore vrata poštaru.

Grijači za flašice

grijaczaflasice

Grijač za flašice je brz i siguran način za ravnomjerno zagrijavanje rashlađenih bočica, zamrznutog mlijeka ili čak rashlađene hrane i kašice za bebe.

Ranije, flašice sa mlijekom su se uglavnom zagrijavale tako što ih na 20-ak ili više minuta potopite u toplu vodu, što je dugotrajan proces ukoliko u sobi imate novorođenče koje svoje nezadovoljstvo i glad vjerovatno izražava plačem. Iako je ta metoda još uvijek zastupljena, grijač za flašice polako dobija svoje “mjesto pod suncem”. Jednostavan je za korištenje i definitivno štedi vrijeme pripreme obroka jer mu je potrebno samo nekoliko minuta da pripremi flašicu. Većina ih radi na struju, a neki od njih čak imaju mogućnost zagrijavanja hrane u automobilu pomoću adaptera, što je posebno korisno na putovanjima.

Šum mašina

sumaparat

Zvučne mašine su uređaji dizajnirani da utapaju sve bučne i iznenadne zvukove, i umire novorođenčad dovoljno da zaspu sama bez pomoći roditelja. Programirane su tako da sadrže veliki broj zvukova, a na vama je da testirate koje vaša beba najviše voli. To mogu biti atmosferske melodije poput šumova vode, okeana, šume ili neki agresivniji zvukovi poput fena, usisivača ili zvukova saobraćaja.

Još jedna zanimljivost je to što su naučnici dokazali da će uz dosljednu upotrebu samo jednog zvuka, bebin mozak početi da ga tumači kao nesvjesni signal da je vrijeme za spavanje i na taj način će brže zaspati i imati duži i miran san.

Nosni aspirator

nosniaspirator

Poznato je da bebe nisu rođene sa sposobnošću duvanja nosa, s tim na umu osmišljen je uređaj koji se koristi za bezbjedno isisavanje sluzi i čišćenje nosa bebe kako bi mogla da diše bez poteškoća – riječ je o nosnom aspiratoru.

Postoje dvije glavne vrste nazalnih aspiratora: klasični špricevi i složeniji aspiratori koji uključuju cjevčice ili su na električni pogon. Možete ih pronaći u prodavnicama koje trguju tehnikom ili u bolje opremljenim apotekama i trgovinama sa opremom za djecu. Potpuno su bezbjedni za veće bebe, kao i za novorođenčad.

Sjedalica za auto

autosjedalica

Vjerovali ili ne, autosjedište, koje je danas obavezan dio opreme za bebe, i većina bolnica vas neće otpustiti ukoliko ga nemate – prije dvadesetak godina rijetko gdje se moglo naći na našem tržištu, a nije se smatralo ni posebno bitnim.

Današnji modeli se uglavnom sastoje od dva dijela, fiksnog postolja koje se montira na sjedište vašeg automobila, i sjedalice koja se može izvaditi i postaviti na postolje.
Uvijek se postavlja na zadnje sjedište i poželjno je da se koristi sve dok beba ne dostigne maksimalnu visinu ili težinu sjedišta (negdje između 22 i 35 kilograma, u zavisnosti od specifičnosti vašeg sedišta).

Pumpica za mlijeko

pumpicazamlijeko

Mnoge majke, pogotovo one koje se prvi put susreću sa dojenjem imaju poteškoće ili sa ekstrakcijom ili sa previše mlijeka. Pumpa za dojke je mehanički uređaj koji žene dojilje koriste za prikupljanje mlijeka iz dojki, kako bi se moglo zamrznuti i skladištiti za buduću upotrebu.

Postoje dvije vrste pumpica, ručne pumpice starije generacije kojima morate upravljati vi vašim pokretima, najčešće rukom ili nogom, kao i modernije verzije koje se napajaju električnom energijom, vrlo su diskretne i uz koje se čak možete kretati i obavljati druge poslove.

Termofor protiv grčeva

termopojas

Jedan od možda najkorisnijih uređaja, odnosno dodataka sa ove liste je pojas koji služi kao termofor. Može se naći u vidu pojasa, a može biti i ugrađen u benkice. Pomoću električne energije se zagrije brzo i lako, a cilj mu je da ublaži grčiće kod beba.

Termofor nježno obavija stomačić bebe i opušta njihove mišiće pružajući im momentalno olakšanje. On je prirodno, neinvazivno rješenje u borbi protiv nervoze izazvane nespavanjem, nelagodom ili nekim drugim faktorom, a koje će omogućiti najmlađima miran san.

Grudnjak za dojilje

grudnjakzadojilje

Tokom trudnoće tijelo majki se mijenja – posebno grudi koje postaju osjetljivije i veće. Grudnjaci sa korpama ili žicama postaju neudobni, a u nekim slučajevima mogu izazivati i bol. Baš zbog toga, napravljeni su posebni, pamučni, elastični i veoma udobni grudnjaci koji se specijalizovano nazivaju grudnjacima za dojilje. Oni imaju prednji dio koji se može raskopčati jednom rukom, ni na koji način ne sputavaju proces dojenja i omogućavaju vam da držite bebu u slobodnoj ruci dok se drugom pripremate za dojenje.

Bebi monitor

bebimonitor

Monitor za bebe, poznat i kao alarm za bebe, je radio sistem koji se koristi za daljinsko preslušavanje zvukova novorođenčadi. Jedna od primarnih upotreba monitora za bebe je omogućavanje roditeljima da čuju kada se dijete probudi.

Uglavnom se sastoji od dva uređaja, od kojih je jedan smještan u blizini djeteta, a drugi pored vas, opremljeni su mikrofonom, a neki monitori imaju i mogućnost dvosmjerne komunikacije koja omogućava roditeljima da se obrate djetetu ili da mu puste muziku.

Za kraj, recite nam koji od ovih uređaja vi koristite, da li su vam olakšali roditeljstvo, a koje ne biste preporučili?

Podijeli tekst
Back to top