Naučnici odgovorili roditeljima: Evo kada ćete se konačno naspavati…

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Warwicku utvrdilo je kratkoročne posljedice koje rođenje djeteta ima na san roditelja, a posebno na san novopečenih majki i to tokom prva tri mjeseca roditeljstva.

roditelji spavaju naslovna

Ako se odlučite da osnujete porodicu, spremite se na zijevanje, nesanicu, smanjeno trajanje sna i manjak zadovoljstva koje inače osjećamo kada se probudimo odmorni. Ne brinite, ove posljedice su kratkoročne – trajaće samo šest godina! Iako su ispitani roditelji postepeno vidjeli poboljšanje sna kako im je beba odrastala, njihov noćni odmor nikad više nije bio potpuno isti.

Istraživanje je trajalo oko 7 godina, a učestvovalo je 2500 parova koji su intervjuisani nekoliko puta godišnje. Učesnici su ocjenjivali svoj kvalitet spavanja na skali od 0 do 10, a ispitano je i koliko su sati spavali normalnim radnim danom i normalnim vikendom, kao i da li su za vrijeme trajanja istraživanja dobili još jedno ili više djece.

Koji su rezultati istraživanja?

roditelji zijevanje-min

Tim naučnika, na čelu sa doktorom Sakari Lemolom, zabilježio je opažanja roditelja i donio sljedeće zaključke:

  • Žene su prijavile pad zadovoljstva snom u prvoj godini nakon rođenja djeteta u prosjeku 1,7 bodova na ljestvici za prvo dijete i nešto više od jednog boda za drugo i treće dijete u poređenju sa prvom trudnoćom.
  • Majke gube oko 40 minuta sna u noći u godini nakon dolaska djeteta u poređenju sa nivoima prije trudnoće, bez obzira je li im to prvo ili sljedeće dijete.
  • Dublja analiza podataka pokazala je da su prva tri mjeseca nakon rođenja prvog djeteta bila posebno iscrpljujuća: žene su izgubile nešto više od jednog sata sna u poređenju sa periodom prije trudnoće.
  • Iako su slični trendovi viđeni i kod očeva, bili su daleko manje izraženi. Čak i nakon tri mjeseca nakon rođenja prvog djeteta, očevi su izgubili samo 13 minuta sna.
  • Sveukupno zadovoljstvo snom prosječno je ocijenjeno nešto više od jednog boda, dok je trajanje spavanja bilo oko 25 minuta manje.

Kako možete ublažiti posljedice neispavanosti?

Doktor Lemola je istakao da nije očekivao ovakve podatke, kao i da se nada da će se u budućnosti pronaći neke alternative koje će majkama omogućiti više sna tokom noći.
Dodao je da čak i kad djeca prestanu plakati tokom noći što su starija, mogu se probuditi iz drugih razloga, biti bolesna ili imati noćne more. Sve to doprinosi gomilanju stresa i negativnom uticaju na ciklus sna roditelja.

Lišavanje sna je dokazano fizički i emocionalno iscrpljujuće. Kako bi uspjeli koliko toliko zaštititi svoje zdravlje, pokušajte ne brinuti o nebitnim poslovima oko kuće i prihvatite pomoć porodice i prijatelja kada se ponudi. Isto tako, pokušajte koordinisati vlastito drijemanje sa spavanjem djeteta i iskoristiti vrijeme kada neko drugi pazi na bebu da odspavate.

majka i cerke spavaju-min

Znamo da obavljanje svakodnevnih aktivnosti može biti izazovno kada se suočavate sa konstantno ometenim snom, ali podrška partnera i drugih može vam pomoći da zajedno prođete kroz taj period. Imajte na umu – neće trajati zauvijek!

Ukoliko vi imate neke trikove koji mogu pomoći novopečenim roditeljima da duže spavaju, pišite nam u komentarima!

Podijeli tekst
Back to top