Prvi put ostavljate bebu na čuvanje preko noći? Evo par savjeta!

Prvo odvajanje od bebe na jednu ili dve noći veliki je korak za većinu mama, a još veći za bebu. Ipak nije toliko teško koliko mislite, pogotovo ako imate osobu od povjerenja, a sve će ići mnogo lakše kada pređete kroz svih pet tačaka sa naše liste savjeta!

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Januar-III

Bilo da ćete biti van grada zbog posla, idete na romantični vikend sa partnerom ili samo želite da vježbate odvajanje od bebe, važno je da u potpunosti vjerujete onome ko će se brinuti o vašoj bebi, sve ostalo dolazi sa praksom i iskustvom!

Ipak, kako biste bili dovoljno dobro pripremljeni za prvi put, zapamtite ili zapišite ovih 5 savjeta!

1. Da li vaša beba zna osobu koja će je čuvati?

Prije prve noći van kuće, dogovorite nekoliko redovnih susreta između bebe i osobe koja će biti zadužena za nju dok vas nema. Lokaciju druženja izaberite u zavisnosti od toga da li će ta osoba dolaziti u vašu kuću ili će bebu čuvati kod sebe. Bilo bi dobro da se vi tokom ovih susreta “povučete” i dopustite baki, deki, tetki, ujaku, dadilji ili drugoj zaduženoj osobi da ostvari što veću interakciju sa bebom.

2. Sastavite uputstvo o bebinoj rutini

Prije nego što bebu ostavite na čuvanje preko noći kod druge osobe, postarajte se da imate detaljno razrađenu rutinu o njenoj brizi. U danima koji prethode noćenju, počnite da bilježite na papir sve detalje – stvari poput toga koliko puta očekujete da se beba probudi noću, “vrste plača”, znakove koje vam beba daje kada je gladna itd.

Sva uputstva će biti dobrodošla, odgovornoj osobi će olakšati brigu, a beba neće doživjeti nagle promjene koje joj mogu biti stresne.

3. Spakujte osnovne stvari bez kojih beba ne može

Pobrinite se da dođete spremni i opremljeni sa svim što će vašoj bebi trebati na prvom spavanju. Spakujte dodatnu odjeću „za svaki slučaj“ i dovoljnu količinu pelena i maramica (više je uvijek bolje ako niste sigurni).

Takođe bitno je da imate spremno dovoljno mlijeka za hranjenje vaše bebe ako dojite ili koristite pumpicu, kao i da budete sigurnu da osoba koja čuva vašu bebu zna kako da pravilno skladišti i podgrije mlijeko ili spremi formulu.

Zadnje, ali ne manje važno, ne zaboravite na omiljene igračke svog mališana i one koje ga najbrže utješe kada plače.

4. Anksioznost: vjerovatno će se desiti, ali ne brinite!

Iako želimo da mislimo i nadamo se da će sve biti u redu sve vrijeme, ponekad se bebe i djeca ne nose dobro sa prvim, drugim ili bilo kojim sljedećim prenoćištem. Budite spremni da čujete da vaše dijete ima poteškoća da se navikne na novu sredinu i pripremite odraslu osobu za tešku i burnu noć ako sumnjate da se to može desiti.

Upoznajte staratelja sa svakom tehnikom koja vama pomaže da smirite bebu kada je to potrebno, i što je najvažnije ne krivite sebe za nastalu situaciju. Razdvajanje bi se desilo prije ili kasnije i važno je da se beba navikne i na brigu drugih ljudi, a ne da zavisi samo od vašeg prisustva.

5. Učinite iskustvo zabavnim

Noćenje kod druge osobe bi trebalo da bude zabavno! Bebe, ali i djeca svih uzrasta uživaju u smijehu i stimulativnoj igri sa novim licima. Zapišite omiljene igre svoje bebe ili razmijenite iskustva sa drugim mamama – na taj način će osoba kojoj ste povjerili vašu bebu imati polaznu tačku i znati kako da bolje animiraju bebu i navedu je da se što više igra i zaboravi na to da vi niste tu.

To bi bilo to! Nadamo se da su vam naši savjeti korisni i smisleni, kao i da će vam pomoći da organizujete što uspješnije noćno čuvanje za svoju bebu.

Podijeli tekst
Back to top