5 stvari koje morate imati u vidu prilikom zimskih šetnji sa bebom

Samo zato što imate bebu ne znači da morate ostati kod kuće cijeli dan – to važi i za hladnije mjesece. Bebama su kao i odraslim osobama potrebni svjež vazduh i sunce, a uz adekvatnu zaštitu mogu u njima uživati tokom cijele godine.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Januar-I

Šetnje zimi su veći izazov od ostalih godišnjih doba, ali uz malo prakse i opreza lako ćete savladati sve prepreke kao što su kraći dan, vjetar, niske temperature i umjetnost slojevitog oblačenja.

U nastavku pročitajte pet jednostavnih smjernica koje treba da imate u vidu, a koje će vam pomoći da šetnje sa bebom ove zime budu prijatnije za oboje. Takođe, većina ovih savjeta je relevantno i za duge šetnje sa novorođenčetom u bilo koje doba godine, bez obzira na vremenske prilike.

1. Obucite bebu slojevito

Svim malim avanturistima neophodno je da se obuku u više slojeva koji će ih zaštititi tokom zimskih šetnji. To je posebno bitno za djecu koju roditelji nose u naručiju ili koju guraju u kolicima jer se neće kretati i tako će više osjećati hladnoću.

Kupujte odjeću koja je osim na vodu, otporna i na prodore vjetra, a osim toplih slojeva naoružajte se i rukavicama, udobnom debelom kapom (jer većinu toplote beba gubi preko glave), čarapicama i čizmama.

2. Planirajte vrijeme za izlazak

Dužina vaše šetnje zavisiće od nekoliko faktora. Obratite pažnju na to da li je bebi hladno da li su joj crveni obrazi ili da li je nervozna. Ako izgleda kao da joj je neprijatno, vratite se kući.

Temperatura je drugi faktor. Ako je temperatura oko ili iznad nule, preporučuju se kratke šetnje po naselju, ali ako je temperatura ispod nule, vjerovatno je bolje da sačuvate šetnju za neki topliji dan.

Takođe, počnite sa šetnjom oko podneva jer su zimi dani kraći i ako prekasno krenete u šetnju mogu vas uhvatiti mrak i naglo zahlađenje.

3. Organizujte torbu sa bebinim stvarima

Ovo je 5 stvari koje morate imati spremne u torbi koju nosite sa sobom ili u kolicima:

  • Sredstvo za dezinfekciju ruku (sezona je virusa, a znamo da beba zna često ispustiti dudu ili igračku na pod).
  • Kremu za sunčanje i hidratantnu kremu (ako je zima ne znači da nema štetnih UV zraka).
  • Pelene i vlažne maramice (nikada ne možete tačno znati kada će beba odlučiti da izvrši nuždu iako vam naš indikator vlažnosti može pomoći da odredite da li je pelena puna).
  • Dodatne tečnosti, vodu ili mlijeko u flašici.
  • Navlaku za kolica i dodatnu dekicu.

Uredna i dobro opremljena torba je pola posla, kad vam kažemo!

4. Hidratacija!

Vjetar i suh vazduh mogu lako i u vrlo kratkom roku iziritirati kožu vaše bebe. Ono što vam preporučujemo za prevenciju nadražaja je konstantna hidratacija!

Za razliku od naše, bebina koža je osjetljivija i teško se vraća u početno stanje nakon isušivanja. Bar dva puta dnevno na bebine obraze nanosite hipoalergenu kremu poput naše Bambo Nature umirujuće kremice, losion ili mast bez dodatnih mirisa, a nije na odmet ni balzam za usnice ukoliko su ispucale.

5. Bebe su izdržljive!

Prije svega imajte na umu da pad temperature ne treba da vas drži zatvorene u kući sa malim djetetom. Bebe napreduju u hladnoj klimi – u Norveškoj je čak uobičajeno da roditelji iznose djecu napolje da spavaju na niskim temperaturama (pod nadzorom).

Nadamo se da ćete kako dani budu prolazili, početi da se osjećate odvažnije i spremnije da se spremite i uživate u zimskoj šetnji. Promjena tempa i nova iskustva važnu su ne samo za senzorni razvoj bebe već i odličan način da održite visok nivo raspoloženja u postporođajnom životu!

Podijeli tekst
Back to top