5 znakova da ste “helikopter roditelj”! Provjerite da li ste to baš vi!

Djeca treba da nauče još od ranog doba da preuzmu odgovornost za svoje postupke, ali često nisu u mogućnosti da ovu važnu lekciju usvoje zbog svojih previše zaštitnički nastrojenih roditelja.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Januar-II

U popularnoj kulturi poznati kao “helicopter parents” – roditelji helikopteri, ne shvataju da njihov zaštitnički stav ne samo da dovodi u opasnost njihov odnos sa djecom, već može imati i negativan uticaj na njihovo odrastanje.

Voljeti i podržavati svoju djecu je jedno, ali kontrolisati njihov život je drugo i može samo ugušiti dječiju individualnost.

Ako se već sada pitate da li ste i vi roditelj helikopter, evo pet tipičnih osobina na koje možete obratiti pažnju.

1. Vi vodite bitke svog djeteta

Roditelji ponekad mogu ući u sukobe u ime svog djeteta i to je ponekad u redu, ali ne uvijek. Ukoliko se miješate u svaku malu svađu koju vaše dijete ima sa svojim prijateljima, rođacima, tetom u vrtiću i slično, vrlo je moguće da ste roditelj helikopter.

Sljedeći put kada budete željeli uraditi baš to, sjetite se da time ograničavate svoje dijete u učenju da se nosi sa takvim situacijama samostalno. Nema ničega lošeg u pružanju podrške, ali učestvovanje u njihovim bitkama umjesto njih nije pohvalno.

2. Kontrolišete raspored svog djeteta

Ako se vaš život vrti oko planiranja detaljnog rasporeda koji vaše dijete mora ispuniti ili im vi govorite kada je vrijeme za igru, a kada za učenje – vrijeme je da prestanete.

Naravno, poželjno je da roditelji održavaju raspored svog djeteta u ranim godinama, ali ako ih na vrijeme naučite odgovornosti to će im pomoći da postepeno budu manje zavisni od vas i da nauče samostalno upravljati svojim vremenom i aktivnostima kojima žele da se bave.

3. Vi birate sve umjesto njih

Roditelji često biraju u ime svog djeteta, od odjeće koju treba da nosi, do knjiga koje treba da čita ili drugara sa kojima je u redu da se igraju.

Takvo ponašanje narušava djetetovu sposobnost donošenja odluka i to postaje izražen problem u budućnosti. Roditelji, naravno, treba da usmjeravaju svoje dijete, ali moraju se uzdržati od upornog nametanja svog mišljenja ili odluka.

4. Previše ste zaštitnički nastrojeni

Mnogi roditelji imaju tendenciju da budu previše zaštitnički nastrojeni, od praćenja svakog pokreta djeteta do cenzurisanja svega čemu je ono izloženo. Roditelji treba da shvate da ne mogu zauvijek biti štit djetetu, u suprotnom djeca neće biti u mogućnosti da u potpunosti razviju svijest o stvarima koje se dešavaju i postoje oko njih.

Takođe, tokom igre ili nekih zajedničkih aktivnosti sa drugarima vaše dijete se može osjetiti usamljeno ili odbačeno, jer ne zna ništa o čemu druga djeca pričaju. U redu je da ih štitite od stresnih situacija, ali ne i od svih “trendova” koji dolaze sa svakom novom generacijom.

5. Vi kontrolišete svaku situaciju

Roditeljstvo se za mnoge vrti oko toga da stalno govore svojoj djeci šta smiju, a šta ne smiju da rade. Djeci morate dati izvjesnu količinu autonomije kako bi im pomogli da razviju osnovne društvene vještine i kritičko mišljenje.

Pustite ih da urade po svom, čak i ako znate da će pogriješiti – to će im biti nauk za sljedeći put ili inspiracija da sami pokušaju naći drugi pristup za neki problem.
Nemojte biti diktator, pustite dijete da razvije svoju individualnost i karakter.

Ukoliko budete insistirali da sve bude po vašem i odigrava se pod vašim budnim okom možete samo ostvariti kontraefekat – što znači da će se dijete pobuniti i udaljiti od vaše nametljive prirode, a to nikako ne bi bilo dobro, zar ne?

Podijeli tekst
Back to top