Istražili smo: Evo šta roditelji najčešće kupuju za bebe!

Kako procijeniti šta će vam sve biti potrebno kada stigne beba? Spremite se, jer pred vama su teške odluke – i neke istine koje vam se možda neće dopasti, ali je vrlo važno da ih pročitate.

Bambo-Nature-Naslovna-Februar-v01

Koliko igračaka je previše igračaka? Da li da kupite dječje cipelice? Još jedna slikovnica ne može da škodi? Koju kupku da izaberem?

Sigurni smo da ste bar jednom pomislili na neko od ovih pitanja i zbog toga smo odlučili da istražimo šta to roditelji najčešće kupuju, a šta im od tih stvari zapravo koristi.

Pa da počnemo – listu smo sveli na ovih sedam stavki!

1. Definitivno previše odjeće

Vjerujte, znamo da je lako zanijeti se u moru slatkih stvari za bebe, ali novorođenče treba samo osnovne komade odjeće.

Počnite sa pet do 10 benkica dugih rukava, pet mekih pamučnih hlačica, nekoliko gornjih dijelova, čarapa i pidžamica. Nakon što vidite u čemu je vašoj bebi najudobnije, možete proširiti garderobu i uključiti dodatnu odjeću.

Takođe, nemojte pogriješiti i kupovati mnogo stvari u malim veličinama. Većina novopečenih roditelja drastično precjenjuje vrijeme koje će njihova beba provesti u odjeći za novorođenče.

2. Višenamjenske sjedalice

Iako to ranije nije bio slučaj, danas se vodi mnogo više računa o bebinoj bezbjednosti pa tako vaša beba neće biti otpuštena iz bolnice ukoliko nemate sjedalicu za auto!

Budući da su auto-sjedalice jedan od skupljih dodataka, a moraćete je mijenjati bar jednom (jer ih beba preraste), mnogi roditelji se odlučuju za polovne sjedalice ili ih pozajme od porodice i prijatelja.

Ipak, ako ste se odlučili za novu, naš savjet je da kupite višenamjensku jer ćete dobiti više mogućnosti za istu količinu novca npr. 2 u 1: sjedalicu i nosiljku.

3. Estetski lijepe igračke

Igračke za bebe su preslatke. Potpuno nepotrebne, ali preslatke.

Uštedite novac – činjenica je da će vaše novorođenče radije nekoliko sati gledati u stropni ventilator, nego se igrati sa lijepim, pletenim ili drvenim igračkama koje u bebinoj sobi više dođu kao dekor nego kao stvari koje se aktivno koriste.

Naravno, kako bebe rastu,sve više će se interesovati za igračke, ali vjerovatno ne one koje se vama sviđaju. Bebe vole šarene igračke koje ispuštaju zvukove, koje se pomjeraju i sa kojima mogu ostvariti neku interakciju.

4. Knjige i slikovnice

Knjige i slikovnice mogu postati pravi mali ritual sa bebom pred spavanje!

Naravno, u početku beba neće razumjeti sam koncept priče, ali zajedničko čitanje je prilika da se povežete sa svojom bebom putem glasa i tjelesne toplote stvarajući osjećaj pripadnosti i sigurnosti.

Osim toga, ako beba bude izložena knjigama i slikovnicama od ranog doba, manje će se opirati učenju i školi kada poraste.

beba se igra

5. “Superhranu” koju nisu konzumirali prije trudnoće

Mnoge moderne mame usvajaju nove trendove koji iako ne mogu škoditi i nisu loši, isto tako nisu neophodni.

Jedan od njih je uvođenje u bebinu ishranu nekih namirnica i zdravih, prirodnih suplemenata koje ni vi sami niste ranije koristili, ali se bojite da vaša beba “propušta” ukoliko ne koristite himalajansku so, kurkumu, avokado i ostalu “superhranu”.

Opustite se – ni vi niste jeli mnoge od tih sastojaka u djetinjstvu pa ste ispali super, zar ne?

6. Vlažne maramice – mnogo vlažnih maramica

Veliki dio mjesečnog budžeta za bebe roditelji troše na proizvode za higijenu. Kako bi bebina koža uvijek mirisala svježe i čisto i bila njegovana potrebni su joj ovi osnovni proizvodi:

  • Hipoalergeni šampon za bebe
  • Ekološki sertifikovana umirujuća kremica (poput ove)
  • Vata
  • Mekana dječja četka
  • Dječje makazice za nokte

Ali najvažnije od svega su vlažne maramice!

Budući da se za razliku od ostalih proizvoda koriste svakodnevno i više puta dolaze u dodir sa bebinom kožom važno je da ih pažljivo odaberete. Moraju biti nježne, kvalitetnog sastava i bez sastojaka koji izazivaju osip i iritaciju na koži. Poželjno je da ne sadrže ni parfeme poput naših Bambo Nature vlažnih maramica.

7. Kvalitetna kolica

Postoji mnogo opreme za bebe koja vam je sigurno zapala za oko, ali jedino kolica su bitan i neizostavan dio života svake bebe.

Iako je lako izgubiti se u dezenima i dizajnu, prvo razmislite o sljedećim stvarima:

  • Da li su dovoljno kompaktna?
  • Da li se lako sklapaju?
  • Da li mogu stati u vaš automobil?
  • Da li imaju čvrste točkove koji će kliziti jednako lako po zimi kao i po ljeti?

Ako je odgovor na sva ova pitanja DA, pronašli ste idealna kolica!

Iako se još mnogo stvari može naći na ovoj listi, mi smo izabrali one na koje većina roditelja potroši najviše novca. Sigurni smo da ste se pronašli u bar četiri! Zar ne?

Podijeli tekst
Back to top