Pelene ili pelene-gaćice: razlike, sličnosti i šta da odaberete za svoje dijete

Ukoliko već koristite ili tek planirate kupovinu naših Bambo Nature pelena za svoje mališane, vjerovatno ste primijetili da se u asortimanu nalaze dvije vrste pelena: klasične pelene i pelene-gaćice. Mnogi roditelji nisu sigurni koje da izaberu, pa smo odlučili da u ovom tekstu razjasnimo sve vaše nedoumice i nejasnoće.

Featured-fotka-Bambo-Nature-maj-male-promjene

Bitno je napomenuti da nećete pogriješiti koji god izbor da napravite jer oba dijele iste karakteristike zbog kojih ih mame i bebe vole. I pelene, i pelene-gaćice su visokoupijajuće, sa mekanim punjenjem, savršene i za dnevnu i noćnu upotrebu. Takođe, naše Bambo Nature pelene, ne sadrže kancerogene, mutogene, nadražujuće hemikalije, ni parfeme umanjujući rizik od alergija i pelenskog osipa.

Kada je pravo vrijeme za klasične, a kada za pelene-gaćice?

Klasični dizajn pelena sa ljepljivim trakicama pogodan je za sve uzraste bebe, od najranijih dana, pa sve do odvikavanja bebe od pelena. Kao i pelene-gaćice, klasične pelene imaju indikator vlažnosti koji vam signalizuje kada pelenu treba promijeniti kako bi koža vaše bebe uvijek bila suha. Dok se pelene-gaćice proizvode u tri, klasične pelene dolaze u šest veličina kako bi odgovarale svim uzrastima beba.

U slučaju kada roditelji nisu sigurni da li da počnu sa navikavanjem bebe na tutu, plaše se da beba nije dovoljno spremna na taj korak ili da će prerano učenje dovesti do negativnih posljedica – tu uskaču naše pelene-gaćice!

Pelene-gaćice su vaš idealan saveznik tokom privikavanja na tutu jer se lako navlače i još lakše skidaju, tako da će vaše dijete moći bez problema da kroz te korake prolazi samostalno. One su dizajnirane da izgledaju kao prave gaćice sa rastezljivom gumom, pritom sprečavaju nastanak nereda tokom dana ili noći, a budući da dugo koriste tutu djeci se, pogotovo na početku, desi da se umokre prije nego što stignu do tute. Isto tako, pelene-gaćice se često koriste i kao noćne pelene kod starije djece kojoj malo fali da se u potpunosti odviknu od pelena.

Osim toga, što je starija, beba sve manje ima strpljenja za klasično mijenjanje pelena, nemirna je, vrti se i otežava vam čitav proces. Uz pelene-gaćice, beba je za nove avanture, trčanje i istraživanje spremna za samo nekoliko sekundi, a jednako zaštićena od curenja kao kada su u pitanju regularne pelene sa trakicama.

Naša preporuka je da koristite pelene klasičnog dizajna dokle god se beba ne osjeća spremno da koristi tutu, a kada dođe vrijeme za savladavanje tog izazova pelene-gaćice će joj pružiti osjećaj lakoće i nezavisnosti jer je dizajn prilagođen za brzo skidanje u slučaju nužde.

Pišite nam kakav su vaša iskustva, i da li vaši mališani radije koriste pelene ili pelene-gaćice?

Podijeli tekst
Back to top