Koliko često treba da mijenjate pelene bebi – i zašto

Ukoliko želite da saznate kako da prilagodite mijenjanje pelena u skladu sa dnevnom rutinom vaše bebe, kako da znate da li je vašem djetetu potrebna suva pelena i izbjegnete pelenski osip – ovo je tekst za vas!

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Januar-v02 (1)

Kada vaše novorođenče konačno stigne, sve je u maženju i ljubavi koje osjećate prema njoj ili njemu. Zajedno sa ovim radosnim trenucima roditeljstva dolaze i manje glamurozni poslovi, kao što je mijenjanje mokrih pelena.

Koliko često treba da mijenjate pelene?

Svaka beba “ima svoj tempo”, tako da mijenjanje pelena može varirati iz dana u dan. U najvećem broju slučajeva, novorođenčad mijenjaju pelenu svaka dva do tri sata – raspon se mijenja kako beba postaje starija.

Naravno, napomena pedijatara je da mijenjate pelene onoliko često koliko je potrebno.

Zašto?

Što je beba duže mokra, to brže može doći do neugodnih posljedica:

  • Mokre pelene ostavljene predugo mogu doprinijeti riziku od pelenskog osipa
  • Izmet može da iritira kožu vaše bebe
  • Preostale bakterije mogu dovesti do infekcije bešike (naročito kod djevojčica)

Osim toga, zaprljana pelena može da izazove curenje, a nered se može proširiti na bebinu odjeću, krevetac, autosjedište… Najjednostavniji način da izbjegnete nered je česta promjena pelena.

Koji su indikatori da pelenu treba promijeniti?

Zbog mijenjanje pelena 24 sata dnevno možete se osjećati kao da je to sve što radite. Pokušajte da ne dozvolite da vam promjene pelena progutaju dnevnu rutinu – fokusirajte se na nekoliko indikatora koji vam mogu pomoći da procijenite da li je pelena vaše bebe mokra ili prljava.

1. Indikator vlažnosti

Naše Bambo Nature pelene imaju indikator vlažnosti!

Ova trakica mijenja boju kada je pelena puna i daje vam do znanja da je vrijeme da je promijenite.

2. Bebino ponašanje

Zanimljiva je činjenica da većina roditelja “prepoznaje” vrstu bebinog plača. S vremenom ćete biti u mogućnosti da prepoznate da li vaša beba plače zato što je gladna, uznemirena ili joj treba promijeniti pelenu.

3. Vizuelni izgled pelene

Ponekad nije teško ocijeniti i samim pogledom na pelenu da li je puna – izgledaće “naduvano” i “teško”, a ukoliko vaše dijete već hoda, sila gravitacije će je povlačiti prema dole.

Super savjet: Još jedno sjajno vrijeme za promjenu pelene je prije ili tokom hranjenja. Ako dojite, dok prelazite sa jedne dojke na drugu, odvojite minut vremena da provjerite pelenu i promijenite je ako je potrebno.

Podijeli tekst
Back to top