Muzika pomaže vašoj bebi da raste – evo kako!

Bebe vole pjesmice, ritmove i muziku! Naučnici su otkrili da je efekat koji muzika ima na bebe značajniji nego što mislimo. Nedavna istraživanja su pokazala da muzika utiče na fizički, emocionalni i intelektualni razvoj beba i djece i jača njihov kognitivni i senzorni razvoj!

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Januar

Osim jednostavnog osjećaja sreće koji beba osjeća kada je pustite da “bubnja” – zvecka, trese, pljeska, lupa u sopstvenom ritmu, stvaranje muzike pomaže tijelu i umu da rade zajedno, stimuliše razmišljanje i izražajne vještine, kao i kreativnost. Takođe podstiče socijalizaciju i gradi samopouzdanje djeteta kada kako raste postaje sve uspješnije u sviranju nekog instrumenta.

Rani početak – Muzika u materici

Čudesan efekat muzike na um počinje još prije rođenja. Nedavne studije su pokazale da djeca izložena klasičnoj muzici u materici pokazuju pozitivne promjene u fizičkom i mentalnom razvoju nakon rođenja.

U nedavnom eksperimentu, fetusi su bili izloženi do 70 sati klasične muzike tokom posljednjih nedelja trudnoće. Sa šest mjeseci, ove bebe su bile naprednije u smislu motoričkih vještina i jezičnog i intelektualnog razvoja u odnosu na bebe koje nisu dobile muzički stimulans.

Bebe se rađaju sa 100 milijardi labavo povezanih nervnih ćelija u svojim tijelima – različita kognitivna i mentalna iskustva pomažu u uspostavljanju i jačanju međućelijskih veza u mozgu – a muzika postiže baš to!

Kako sve muzika utiče na bebe?

Pozitivan efekat muzike na bebe i djecu je iznenađujuće raznolik. Puštanje muzike vašoj bebi može da aktivira neuronske puteve odgovorne za mnoge vještine, podstičući opšte vještine kao što su kreativnost ili specifičnije vještine kao što je prostorna inteligencija.

Kreativnost

Studija provedena u Mađarskoj pokazala je da su djeca uzrasta od 3-4 godine koja su išla na časove muzike generalno dobijala više ocjene u zadacima koji su zahtijevali kreativnost u odnosu na djecu istog uzrasta koja nisu imala nikakvu muzičku obuku.

Memorija

Bebe stare tri mjeseca mogu da koriste muziku da im pomogne da se sjete stvari koje su naučile. Naučnici vjeruju da muzika daje značaj procesu učenja i pomaže da se materija lakše zapamti.

Prostorna inteligencija

Prostorna inteligencija je sposobnost sagledavanja različitih odnosa u prostoru i razumijevanja vizualnog svijeta. Studija djece iz vrtića u Kaliforniji pokazala je da su djeca koja su imala časove klavira imala 34% bolju stopu uspjeha u rješavanju slagalica od djece koja su imala časove računara umjesto klavira.

Matematika

Studija je pokazala da su učenici prvog razreda koji su dobili intenzivnu muzičku nastavu pokazali znatno veći napredak u matematici nego drugovi iz razreda koji su dobili standardno muzičko obrazovanje. Naučnici vjeruju da je veza između muzike i matematike djelomično povezana sa činjenicom da muzika pomaže djeci da razumiju složene matematičke koncepte.

Jezik

Postoji bliska veza između muzike i jezičnog razvoja. Obe vještine zahtijevaju sposobnost razlikovanja slušnih nijansi i sličnih zvukova, kao što su „B“ i „P“.

Slušanje muzike u velikoj mjeri doprinosi razvoju ove vještine kod beba i podstiče sposobnost dekodiranja slušnih podataka i izoštravanje slušnog zvuka.

Emocionalna inteligencija

Muzika može izazvati jake emocije. Slušajući ekspresivnu klasičnu muziku, bebe usavršavaju svoju sposobnost da detektuju raspoloženja i emocije kod drugih, dok razvijaju svijest o sopstvenim unutrašnjim procesima kroz osjećanja koje izaziva muzika.

Kakva je muzika dobra za bebe i malu djecu?

Nema potrebe da se pridržavate određenog žanra. Stručnjaci tvrde da baš kao što bebe ne razlikuju jezike do oko 6 mjeseci starosti, tako nisu izbirljive ni kada je riječ o muzici.

Bez obzira šta puštate, važno je da držite jačinu zvuka pod kontrolom. Djeca i bebe ne bi trebalo da budu izložene glasnoj muzici tokom dužeg vremenskog perioda, jer su male uši ultra osjetljive.

Bebini ušni kanali manji su od ušnih kanala odraslih, što povećava pritisak i može ih učiniti podložnijim oštećenju sluha. Jednostavno pravilo kaže da ako ne možete da pričate uz muziku, onda je zvuk definitivno preglasan za vašu bebu.

Podijeli tekst
Back to top