Da li količina pjene znači da je šampon manje ili više efikasan?

Počinjemo ovaj tekst sa veoma važnim pitanjima: Znate li koji sve proizvodi spadaju u kategoriju štetnih i toksičnih proizvoda? Kako da izaberete prave proizvode za svoju bebu? Ukoliko ne znate, ovo je pravi tekst za vas.

Bambo-Nature-April-Naslovna

Jednostavna istina: Što šampon više pjeni, to u sebi sadrži više hemikalija koje mogu naštetiti nježnoj koži vaše babe.

Dakle, krajnje je vrijeme da shvatite zašto je bitno odabrati proizvode s malo pjene, koji uprkos tome temeljno čiste i održavaju optimalnu higijenu bebine kože.

Šta su sulfati, a šta parabeni?

Pjenasta bijela masa mjehurića koju stvara sapun ili bilo koji drugi proizvod poput šampona kada se pomiješa s vodom stvara pjenu – nusproizvod sulfata.

Danas, većina ljudi koristi proizvode napravljene od sulfata i parabena uprkos tome što imaju mnoge nuspojave.

Paraben je konzervans koji se koristi u proizvodu da očuva njegov rok trajanja, a hemikalije koje proizvode sapunicu nazivaju se sulfati.

Sulfat možda ima sposobnost uklanjanja ulja i prljavštine, ali nedavne studije su otkrile da je otrovan. Utvrđeno je da je sulfat jedan od ključnih uzročnika gubitka i stanjivanja kose – uništava kosu i usporava njen rast.

Sulfati i parabeni su takođe često alergeni, skloni tome da pretjerano isuše vlasište, kožu i izazovu ozbiljne iritacije.

Zašto bi onda takve proizvode birali za svoju novorođenu ili još malu bebu?

Koji proizvodi za bebe su sigurni?

Svi volimo pjenu i uslovljeni smo da mislimo “ako šampon nije zapjenio – ni moja kosa nije oprana” – ali to prosto nije tačno.

Proizvod je u pravom smislu koristan i siguran za bebe ako stvara malo pjene što odmah znači da proizvod nema nikakvih štenih hemijskih dodataka – pravi primjer toga je naš Bambo Nature šampon za kosu i tijelo.

On ima nekoliko karakteristika na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine:

  • Ne sadrži parabene i sulfate
  • Ne sadrži parfeme
  • Ne sadrži alergene
  • Ekološki je sertifikovan organski proizvod

Naši proizvodi su trenutno jedini na BiH tržištu koji posjeduju ove prestižne skandinaske sertifikate koji su garancija kvaliteta i najboljih sastojaka u procesu proizvodnje.

Odlučite se i vi za zdraviju i sigurniju opciju – važno je da zajedno radimo na tome da se prekine mit “više pjene – čistije tjeme”.

Ukoliko želite da čitate detaljnije o štetnim supstancama u šamponima za bebe i kako da ih izbjegnete, pročitajte ovaj tekst.

Podijeli tekst
Back to top