Kako da spriječite stvaranje strija tokom trudnoće?

Vaše tijelo prolazi kroz mnoge promjene tokom trudnoće, a strije su jedna od promjena s kojom se većina trudnica mora nositi. Ipak, postoje načini da ih umanjite ili čak u potpunosti izbjegnete njihov nastanak.

Bambo-Nature-April-Naslovna

Strije mogu izgledati kao crvene, ljubičaste ili bijele brazdice na vašoj koži i često se pojavljuju na stomaku, bokovima, stražnjici, bedrima i prsima. Ako članovi vaše porodice imaju strije, vrlo je moguće da ćete ih i vi imati.

U nastavku teksta podijelićemo sa vama 5 savjeta koji vam mogu pomoći da spriječite nastanak strija, kao i koji su uzroci njihovog nastanka.

Šta uzrokuje strije tokom trudnoće?

Strije nastaju zbog ožiljaka koji nastaju od sitnih pukotina u srednjem sloju vaše kože jer se brzo debljate tijekom trudnoće. Takođe, hormonske promjene u vašem tijelu smanjuju kolagen u vašoj koži, što utiče na njenu elastičnost. Koža se ne može oporaviti na vrijeme i to rezultuje malim ožiljcima u obliku strija.

Genetika takođe igra ulogu u nastanku strija. Ako je vaša majka imala strije tokom trudnoće, vjerovatno ćete ih imati i vi.

Šta možete učiniti?

Što duže čekate, to je teže smanjiti strije.

Najučinkovitije je liječiti strije u ranoj fazi, a ovo je naših top 5 savjeta za izbjegavanje strija u trudnoći.

1. Hidratacija kremom ili uljem

Svakodnevna hidratacija kremama ili uljima može poboljšati elastičnost vaše kože tako da je manja vjerovatnoća pucanja i stvaranja strija kada se vaša koža rasteže.

Redovno vlaženje kože takođe može smanjiti svrbež ili suhoću s kojima se susrećete tokom trudnoće. Nanesite ulje ili kremu protiv strija nakon tuširanja kako biste zadržali vlažnost i postigli najbolje rezultate.

Preporučujemo vam naše Bambo Nature ulje koje ima provjerene sastojke i neće vam izazvati nikakve iritacije na koži, a pružiće vam potrebnu njegu.

2. Hidratacija iznutra

Hidrirana koža je mekša i manje je vjerovatno da će pucati u poređenju sa suhom kožom, ali kreme i ulja nisu dovoljni ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti.

Savjet: Pijte 8 čaša vode dnevno, izbjegavajte kafu ili druge napitke s kofeinom koji mogu dehidrirati kožu i povećati rizik od strija. Takođe, možete piti druge napitke bez kofeina kao što su voda s limunom ili voćni sokovi kako vam samo voda ne bi dosadila.

3. Balansirana ishrana

Hranjive namirnice mogu vam pomoći da poboljšate zdravlje svoje kože, smanjujući strije i sprječavajući njihovo nastajanje.

Takođe, ukoliko pripazite na ishranu, nećete naglo dobiti na težini i primorati kožu da se naglo raširi i ostavi brazde u središnjem sloju.

4. Unosite dovoljno vitamina C, D i E.

Uključite vitamin C u svoju prehranu jer je on neophodan za proizvodnju kolagena, koji održava elastičnost vaše kože i smanjuje bore. To takođe može pomoći u smanjenju stvaranja strija.

Vitamin D se može naći u mliječnim proizvodima, a sunce je takođe izvor vitamina D.

Orašasti plodovi i riba su bogati cinkom, što može olakšati oporavak kože i smanjiti bilo kakvu upalu.

Optimalan nivo ovih vitamina u organizmu će vam zajedno pomoći da ojačate strukturu svoje kože i spriječite njeno pucanje.

5. Tretirajte svježe strije kada se pojave

Čak i ako imate strije, puno je lakše liječiti nove strije i minimizirati njihovu pojavu u poređenju sa starim strijama. Preporučuje se korišćenje kreme i ulja protiv strija rano tokom trudnoće.

Nažalost, ne možete u potpunosti izbjeći strije jer njihov nastanak zavisi od mnogo faktora, ali postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili njihovu pojavu ako nastanu. Zdrava prehrana, unošenje tečnosti, upotreba krema za kontrolu strija i ulja za učvršćivanje kože važni su saveznici.

Podijeli tekst
Back to top