5 stvari koje trebaju svakoj trudnici pred porođaj

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih i najizazovnijih perioda u životu svake žene. Dok sa nestrpljenjem iščekujete dolazak svog mališana, sigurno sebi postavljate i pitanje: “Šta sve treba pripremiti prije nego što se beba rodi?” – saznajte u nastavku!

Bambo-Nature-Sept-Naslovna-2

Bez obzira jeste li prvi put trudni ili ste već iskusna mama, priprema za porođaj je uvijek zahtijevan zadatak.

U nastavku teksta vam donosimo pet ključnih stvari koje bi trebale biti na vrhu vaše “to do” liste za porođaj.

Saznajte zašto su baš ovi predmeti neophodni za svaku trudnicu kako bi se osjećale što udobnije i sigurnije tokom i nakon porođaja.

1. Nekoliko komada udobne odjeće

Jedna od prvih stvari na koju biste trebali obratiti pažnju jeste nekoliko komada udobne odjeće koju ćete ponijeti sa sobom u bolnicu.

Tokom porođaja i nakon njega, često ćete se prekomjerno znojiti i možda osjećati kao da “vaše tijelo nije vaše” – u tim momentima udobna odjeća biće vam neophodna.

Pamučne majice, široke hlače i udobne pidžame od prirodnih materijala biće vaši najbolji prijatelji tokom prvih nekoliko sedmica sa bebom i sve dok se vaše tijelo u potpunosti ne oporavi.

2. Suplementi i vitamini

Njega o vlastitom tijelu prije i nakon porođaja jednako je važna kao i briga o novorođenčetu. Ovo je vrijeme kada se vaše tijelo priprema za porod ili oporavlja i priprema za majčinstvo.

Budući da tokom trudnoće dosta vaših vitamina i minerala kroz pupčanu vrpcu putuje do vaše bebe, bitno je da se opremite sa suplementima koji sadrže vitamine, minerale i ostale hranjive stvari koje vam mogu pomoći da ostanete energični i zdravi.

Obratite se svom doktoru kako biste dobili preporuku za odgovarajuće suplemente.

3. Postporođajni ulošci za žene

Mnogim ženama nije ugodno da govore o korištenju uložaka nakon porođaja.

Osim što ćete nakon poroda imati krvarenje, često se dešava da mišići bešike popuste tako da u prvim danim, ali i mjesecima, možete očekivati nekontrolisano mokrenje.

Ne brinite, to je sasvim normalno, ali kako biste bili spremni, kupite nekoliko pakovanja naših postporođajnih uložaka – za torbu koju nosite u bolnicu, ali i za kućne zalihe.

4. Neseser sa osnovnom kozmetikom

Kako biste izbjegli neprijatnosti u bolnici, spremite na vrijeme i ponesite sa sobom osnovna sredstva za higijenu kao što su:

 • Četkica i pasta za zube,
 • Dezodorans,
 • Četka za kosu,
 • Sapun,
 • Šampon za kosu i gel za tuširanje,
 • Hidratantna krema.

Sigurno će vam trebati!

5. Visokoupijajući jednokratni podmetači

AbriSoft visokoupijajuću jednokratni podmetači su stvar za koju niste znali da vam je potrebna – a jeste!

Oni su idealan izbor za svaku porodilju zato što su multifunkcionalni i mogu vam koristiti u više situacija:

 1. Kao zaštita za krevet tokom porođaja.
 2. Kao zaštita za krevet nakon porođaja ukoliko imate obilnije krvarenje tokom noći, a uložak vam se pomjeri ili ga ne promijenite na vrijeme.
 3. Kao zaštita od privremene inkontinencije nakon porođaja.
 4. Kao podmetač na koji možete spustiti bebu ako je presvlačite u bolnici.
 5. Kao zaštitu ukoliko vam medicinske sestre previjaju ranu od carskog reza.

Super stvar je i to što dolaze u nekoliko veličina i levela upijanja, pa ih možete izabrati prema svojoj potrebi.

Za kraj želimo da vam napomenemo da skoro sve buduće mame osjećaju mješavinu uzbuđenja i treme. To je potpuno prirodno jer ne znate šta tačno da očekujete dok se pripremate za dolazak vašeg djeteta.

Svaka trudnica ima svoj jedinstveni put ka majčinstvu, a 5 stavki koje smo prethodno naveli pomoći će vam da se osjećate bar malo spremnije pred vaš važan dan.

Podijeli tekst
Back to top