12 igračaka iz našeg djetinjstva: Kojih se sjećate?

Svačije djetinjstvo obilježeno je različitim igračkama i igricama. U zavisnosti od toga gdje i kada ste rođeni, lako možemo pogoditi koje su to igračke krasile vašu sobu.

djecak i vozic

Bilo da su u pitanju lutke, bojanke ili modeli vozova, sigurno postoje neke koje su vam prirasle srcu više od ostalih i kojih se rado sjećate kada vas uhvati nostalgija za djetinjstvom, a možda ste čak neke spremili i sačuvali za svoju sopstvenu djecu.

Ono što je posebno zanimljivo je da mnoge od tih igračaka danas postižu izuzetnu cijenu na tržištu kolekcionara jer se više ne proizvode, a predstavljaju neki vid prozora u prošlost i vrijeme koga se rado sjećamo. U nastavku se prošetajte našim izborom top 12 najvoljenijih igračaka sa naših prostora, pa nam recite da li ste među njima pronašli svoju!

1. Kartice i sličice

pokemon kartice

Skoro sva djeca su skupljala kartice iz i danas popularnih japanskih animiranih crtića. Bile su dostupne razne opcije, ali najpoznatije su bile Pokemon, Digimon i Yu-Gi-Oh kartice. Na njima bi pisale karakteristike, odnosno moći i sposobnosti avatara, a cilj je naravno bio osvojiti ili pronaći one najjače.

Najbolje od svega je bilo iščekivanje da vidite koje ćete kartice dobiti, budući da su se kao i danas prodavale u neprozirnim pakovanjima. Često su se uz kartice prodavali i albumi za sličice, pa je trka bila ko će prvi skupiti sve!

2. Barbi i Bratz lutke

Kakva je to sreća bila kada se dobije prva Barbika! Vjerna drugarica svih djevojčica i nezaobilazan rođendanski poklon, budući da su postojala razna izdanja i odjevne kombinacije kao što su “Barbi na ljetovanju”, “Barbi u disko klubu”, “Barbi sa Kenom” i mnoge druge. Postoji na tržištu već preko šest decenija, a često doživljava i transformacije u izgledu, u skladu sa vladajućim trendovima.

Moderniji pandan Barbi lutkama bile su poznate Bratz lutke. Imale su oči boje badema ukrašene sjenilom, bujne sjajne usne i dugu kosu raznih boja. Oblačile su se urbano i imale razne aksesoare i dodatni pribor.

3. Dinosaurusi

Možda zvuči dosadno, ali iako su izumrli, dinosaurusi i dalje obitavaju i nastanjuju prostor mnogih dječijih soba! Danas ih možete pronaći u raznim varijacijama, veličinama, jarkih boja od raznih materijala, u 3D slikovnicama ili kao robote kojima možete upravljati, ali ranije su su se prodavali samo u malim plastičnim paketićima, bez ikakvih dodataka, mogućnosti i specijalnih sposobnosti. Vi ste bili jedini koji ste im mogli “udahnuti” život i glas, a njihovi latinski nazivi bili su im ugravirani na stomaku.

4. Pez figurice

pez bombonice

Svima su dobro poznate pez bombonice! Budući da se još uvijek proizvode i stalno uvode nove ukuse pored već provjerenih i voljenih, i dalje postoje i pez kućišta odnosno figurice! Ipak, uprkos novim verzijama, najtraženiji su stari modeli koje kolekcionari obožavaju, a dostižu i nevjerovatne cijene.

5. Kasete i stripovi

disney kasete

Da li ste stvarno dijete devedesetih ukoliko niste gledali Diznijeve crtiće na kasetama? VHS verzije klasičnih crtanih filmova kao što su Pepeljuga, Ljepotica i zvijer ili Snježana i sedam patuljaka na pojedinim veb-sajtovima dostižu vrtoglave cijene od čak 150 hiljada dolara!

Sa druge strane, stripoljupci na našim prostorima su najviše uživali u nezamjenjivom humoru Alan Forda i avanturama američkih boraca za slobodu Komandanta Marka, Bleka Stijene, a nerijetko su u top 5 naslova ulazili i Dilan Dog, Mister No i Tex.

6. Furby lutka

furby lutke

Furby je bila jedna od najsimpatičnijih igračaka iz 90-ih. U pitanju je čupavi plišani robot, koji liči na spoj sove i hrčka. Furby je trebalo da bude interaktivna igračka, nešto kao kućni ljubimac o kome ćete se brinuti. Mogao je da se pomjera i da vremenom uči i ponavlja određene riječi.

7. Sega Mega i Nintendo Game Boy

nintendo

Sega Mega je bila konzola za igrice koja je preteča sada već dobro poznatog PlayStation-a. Igrice su bile u vidu malih kaseta, žute boje.

Za razliku od Sega Mege, koja se priključivala na televizor i koja je koristila džojstik za pokretanje i igranje, Nintendo Game Boy je bila prva među “dlanovnim” odnosno prenosivim igraćim konzolama. Bila je izuzetno popularna i prodala se u čak 220 miliona primjeraka! Obe su nastale u Japanu, a na našte tržište stigle nakon 1990. godine.

8. Klikeri

klikeri

Kuglice koje se prave uglavnom od stakla, a negdje su poznate i pod imenom pikule ili špekule. Mogu biti raznih veličina, a neki umjetnički stakleni klikeri izrađeni u izložbene svrhe mogu biti veći i od 30 cm. Upotrebljavaju se za igranje raznih igara , a često se skupljaju zbog nostalgije i zbog estetskih boja.

9. Lego vozovi

lego vozići

Lego vozići su evergreen! Igračka kojoj su se radovali mališani generacijama ranije, a koja ni dan danas nije izgubila svoju čar dostiže cijenu i od nekoliko hiljada dolara za posebne edicije.

10. Tombola i domine

domine2

Tombola! Jer ko ne voli da se poigra sa srećom? Ipak, ukoliko nisu željeli da ohrabruju kockarsko ponašanje i navike, roditelji su djeci kupovali domine ili šah.

11. Praćka

praćka

Igračka koju su dječaci često obožavali sami praviti i takmičiti se ko ima bolje umijeće i čija praćka može dalje i brže dobaciti. Sastoji se od rašljastog drveta, uzice sa kožnim proširenjem u sredini u koje se stavljaju projektili, najčešće kuglice ili kamenčići.

12. Lastiš

Lastiš je vrsta društvene igre koja je bila popularne među djecom osnovnoškolskog uzrasta. Jedini neophodan rekvizit za ovu igru bila je gumena krojačka traka.
Slobodni krajevi trake se zavežu jedan za drugi tako da traka čini krug. Igranje uključuje brojne načine preskakanja, zatezanja i povlačenja dvije linije lastiša, a učestvovati može i više osoba.

A da li vi imate nešto da dodate na našu listu? Pišite nam u komentarima!

Podijeli tekst
Back to top