ZABAVITE SE: Kreativne igre na plaži za djecu svih uzrasta

Porodični odmor na plaži može biti fantastičan – ako ste se za njega adekvatno spremili. Pijesak i voda su kombinacija koja jednostavno mami na igru i podstiče maštu većine mališana. Ipak, u slučaju da vam treba pomoć, spremili smo 7 sjajnih ideja za igre i aktivnosti bez ograničenja.

Bambo Nature-Naslovna-Avgust-v02

Ako pri ruci budete imali našu listu kreativnih aktivnosti, garantujemo da će vaši mališani sate provesti na plaži bez ikakvih pritužbi!

Sve igre koje smo osmislili odlične su za djecu raznih uzrasta, a istovremeno će im pomoći i u razvijanju osnovnih motoričkih vještina.

1. Puštanje zmajeva

Puštanje zmajeva je aktivnost koju možete isplanirati prije odlaska na plažu kako bi svi bili uključeni u igru. Ako putujete s porodicom, potrebno je da obezbijedite zmajeve za svakoga ko je dovoljno star da ih pušta, a čak možete dopustiti djeci da sami oboje i ukrase svog zmaja na plaži dok čekaju da počne dovoljno jak vjetar za puštanje.

2. Izrada ogrlica od školjki

Školjke su nešto što krasi skoro svaku plažu, pa zašto ne napravite zabavnu aktivnost koja uključuje traženje školjki?

Potraga za školjkama najbolje funkcioniše na plaži gdje ima mnogo školjki, pa to možete istražiti prije nego što krenete. Cilj potrage za školjkama može biti da vidite ko može pronaći najviše školjki ili najveće školjke u određenom vremenskom periodu. Kada svi završe s traženjem školjki, možete dodijeliti poene za broj školjki, vrste školjki, kao i oblike, veličine i boje.

Savjet: Dok uživate na plaži, obratite pažnju na školjke s rupicama na njima. Kada skupite nekoliko školjki, dozvolite djeci da ih nanižu na konac kako bi napravili jednostavnu i slatku ogrlicu.

3. Potraga za blagom

Slično kao kod traženja školjki, potraga za blagom na plaži je odličan način da vaša djeca budu zauzeta duži period. Razlika između ove dvije igre je u tome što kod potrage za blagom vi imate veći uticaj na ono što će djeca pronaći ako unaprijed sakrijete neke predmete.

Ako sami sakrijete predmete za potragu za blagom, možete napraviti listu stvari koje djeca treba da pronađu i usmjeriti ih na područje gdje treba da traže. Pobjednik potrage za blagom može biti osoba koja pronađe najviše predmeta sa vaše liste.

4. Muzički peškiri

Da li ste čuli za muzičke stolice? Pa, muzički peškiri imaju sličan koncept. Sve što vam je potrebno za zabavu s muzičkim peškirima su muzika i peškiri.

Ista pravila važe kao kod muzičkih stolica: uvijek ima jedan manje peškir u odnosu na broj osoba. Takmičite se dok ne ostanu dvije osobe i jedan peškir, a pobjednik je onaj koji bude sjedio na posljednjem peškiru kada muzika stane.

5. Farbanje kamenčića

Ako planirate dan na plaži sa djecom, ali se možda ne planirate kupati – farbanje kamenčića je super stvar. Za ovo će vam biti potrebni flomasteri u boji ili vodene boje. Samo skupite kamenčiće sa djecom i zatim se prepustiti farbanju. Igrajte se s oblikom i bojama, možete čak pokušati naslikati zalazak sunca, izlazak sunca, more ili nešto apstraktno.

6. Dvorci od pijeska

Ne možete pogriješiti sa pravljenjem dvoraca od pijeska na plaži sa djecom.
Najjednostavnije je da koristite ruke za oblikovanje dvorca od pijeska, a možete nabaviti i različite kalupe kako biste vašu kreaciju učinili posebnom. Dvorci inspirisani bajkama ili gusarskim pričama mogu pružiti odličan primjer!

Savjet: Pravljenje dvoraca od pijeska ne samo da je zabavno već može biti i edukativno za djecu. Možete ih naučiti kako da prave čvrste dvorce uz pravilan omjer vode i pijeska.

7. “Vješala” sa morskim životinjama

Za tradicionalnu igru “vješala” biće vam potrebni samo list papira i olovka! Neka tema budu morske životinje ili predmeti koje možete vidjeti na plaži.

Zabavne igre na plaži mogu stvoriti nezaboravne trenutke za cijelu porodicu. Puštanje zmajeva, izrada ogrlica od školjki, potraga za blagom, muzički peškiri, farbanje kamenčića i pravljenje dvoraca od pijeska su samo neke od sjajnih aktivnosti koje će djeci pružiti radost i pomoći u razvoju motoričkih vještina.

Ne zaboravite da svaka igra može biti prilagođena vašoj porodici i interesovanjima djece kako biste uživali u nezaboravnom danu na plaži.

Podijeli tekst
Back to top