VAŽNO: Kako da odgojite djecu da budu ekološki osviještena?

Nikad nije kasno (ili prerano) da počnete da razgovarate sa svojom djecom i učite ih o važnosti ekologije. Čak i ako ste vi sami vodili manje ekološki osviješten život, još uvijek je moguće pokazati djeci kako da žive u harmoniji sa prirodom i zaštite je za buduće generacije.

Bambo Nature-Naslovna-Avgust-v03

Mala djeca ne mogu u potpunosti shvatiti ekološke probleme i posljedice nesavjesnog odnosa prema prirodi, ali ono što ih možete naučiti jeste da briga o planeti uvijek počinje ispunjavanjem malih zadataka i da sve što rade, bilo veliko ili malo, može napraviti razliku.

Djeca su obično vrlo empatična i osjetljiva, pa će ih spasavanje životinja i okoliša zainteresovati da nauče nešto više o tome.

Savjet: Recite im da će postati mali super-heroji!

Kako bi vam pomogli na ovom putovanju, skupili smo osam savjeta koji će vam sigurno koristiti – pročitajte ih u nastavku!

1. Vodite svojim primjerom

Najlakši i vjerovatno najefikasniji način da djeci pokažete kako biti ekološki osviješten jeste da vi budete “živi primjer”.

Ako vide da vozite automobil do kuće koja je udaljena samo jednu ulicu ili bacate još jestivu hranu u kantu za smeće, možda će takvo ponašanje shvatiti kao normalno i koristiti ga u budućnosti – a ne bi trebalo.

Učenje ekološki osviještenog načina života na svom primjeru je najbolji način da utičete na trenutna i buduća ponašanja i navike djece.

2. Organizujte izlete u prirodi

Najbolji način da uspostavite vezu sa prirodom i probudite zaštitnički instinkt je da izvedete djecu napolje i omogućite im da je iskuse sami i “zaljube se” u sve ono što nam priroda nudi.

To možete postići čestim šetnjama, posjetom okolnim šumama ili jezerima ili jednostavno okopavanjem dvorišta i sadnjom cvijeća.

Penjanje na drveće, plivanje u jezeru ili vožnja bicikla kroz park su takođe sjajni načini da se uspostavi veza sa prirodom.

3. Naučite ih da poštuju prirodu

Kada provodimo vrijeme u prirodi, naša prisutnost često utiče na zdravlje biljaka i životinja sa kojima dolazimo u kontakt. Ako provodite vreme napolju, potrudite se da djeci objasnite zašto je važno ostati na stazama kako biste zaštitili osjetljive ekosisteme, zašto ne smijemo bacati smeće i otpatke ili zašto je važno poštovati ograničen pristup određenim područjima.

4. Pokažite im kako da se brinu o biljkama i životinjama

Briga o kućnim ljubimcima i biljkama kod kuće je odličan način da djecu naučite kako se brinuti o živom biću i

Briga o životinjama takođe pomaže u razvijanju empatije, jer dijete posmatra emocije drugog bića i shvata da je bitno kako se ophodimo prema drugima.

5. Objasnite im šta se dešava sa otpadom

Većina male djece je fascinirana kamionom za smeće, ali gdje otpad odlazi obično je misterija. Izdvojite malo vremena da djeci objasnite gdje otpad završi nakon što ga odvezu i šta to znači za našu planetu.

Iskoristite ovo kao priliku da ih naučite o recikliranju i moći kompostiranja. Ako su djeca starija, uključite ih u proces tako što će prazniti kante za recikliranje iz kuhinje i razvrstavati otpad. Odlazak na deponiju takođe može proširiti razumijevanje problema sa otpadom.

6. Organizujte “DIY dane”

Kada dođe vrijeme da nešto bacite, iskoristite to kao priliku da inspirišete kreativnost.

Da li je to nešto što se može popraviti ili pretvoriti u nešto drugo što vam treba? Može li se rupa na odjeći zakrpiti ili drvo sa polomljene stolice upotrebiti kao drva za vatru?

7. Volontirajte

Pronađite u blizini organizaciju koja se zalaže za ekološka pitanja i pitajte ih da li postoji prilika za porodično volontiranje ili da li organizuju edukacije za djecu.

Ove organizacije takođe često organizuju grupno čišćenje divljih deponija ili zelenih površina tako da možete učestvovati sa svojim mališanima ako su dovoljno stari.

Iskustva poput ovih će vjerovatno ostati u njihovom sjećanju doživotno i stvoriti naviku volontiranja kada odrastu.

8. Napravite porodični plan

Okupite se kao porodica i razgovarajte o tome šta zajedno možete uraditi ili početi praktikovati kako bi smanjili negativan uticaj na planetu. Dozvolite djeci da doprinesu idejama koje će smanjiti njihov ekološki otisak – možda će predložiti da idu biciklom do škole ili da eliminišu papirne ubruse iz kuće.

Zapamtite – dok učestvujemo u ispunjenju globalnih ciljeva održivosti, znanje je moć. Pružanje našoj djeci znanja za “zeleniji” život će ih osnažiti i naučiti da tretiraju zemlju kao člana porodice tokom cijelog života.

Podijeli tekst
Back to top