Umjetnost poklanjanja: Kako djecu učiniti sretnom, ali ih ne razmaziti

Bliži nam se vrijeme praznika, kada je kupovina poklona mnogo intenzivnija nego inače. Zbog toga želimo da sa vama podijelimo kratki tekst o umjetnosti poklanjanja. Ovo je tema kojom treba da se bavimo bez obzira na period godine, jer se mnogo problema u odgoju i percepciji može napraviti zbog pogrešnog odabira, načina poklanjanja, vrijednosti i slično.

poklanjanje za rodjendan i praznike

Premalo poklona stvara strah od nedovoljno pažnje, pogotovo u današnje vrijeme kada su očekivanja djece sve veća, a postavljeni standardi visoki. Sa druge strane, previše poklona može da ima kontra-efekat, zar ne?

Dodatnu problematiku stvaraju bake, deke i ostala rodbina, koja takođe želi da obraduje vaše klince. Zbog toga su česti slučajevi da porodice zabrane poklone tokom praznika, na taj način u fokus stavljajući vrijednosti porodice i zajedništva, a ne materijalnih stvari.

Osim toga, u prilog manjem poklanjanju idu i brojna istraživanja koja pokazuju da se djeca bolje igraju sa manjom količinom igračaka, kao i da maloj djeci često zabavnije budu svakodnevne stvari nego namjenske igračke.

Najvažnije što treba da znate je da iz sopstvenog primjera pokažete i naučite dijete osnovnim vrijednostima. Bilo da to uključuje poklone ili ne, velike ili male, na vama je da iz svog ponašanja, priče i ophođenja pokažete šta značiti dobiti poklon. Osjećanja poput zahvalnosti i sreće treba i sami da pokažete.

Sasvim je logično da vas raskorak između mogućnosti i onoga što vaša djeca žele, pod uticajem trendova i reklama, ne postavlja u prijatnu poziciju. Štaviše, može da vas učini veoma tužnim. Savjet mnogih psihologa je da ne prevazilazite svoje mogućnosti, već da djeca nauče da postoje određene granice koje ne mogu da se pređu – barem ne trenutno. Na taj nači ujedno učite svoje potomke o prioritetima u životu, učite ih razliku između potrebe i želje. U suprotnom, pokazaćete da je sve moguće ako oni dovoljno jako to žele.

Jedan od najvažnijih savjeta koji stručnjaci ističu jeste da se ne ustručavate reći ne, a mi tome dodajemo i da pričate sa svojim djetetom, jer samo sa razumijevanjem konteksta i svega što stoji iza jednog “ne” dijete može pravilno u budućnosti da reaguje i djeluje.

Do tada, slobodno kupujte poklone u skladu sa mogućnostima, ali fokus stavite na zajednicu i ljepotu porodične atmosfera, koju pokloni samo upotpunjuju. Rođendan, Božić, Nova godina ili nešto treće – važno je samo da je iskreno.

Podijeli tekst
Back to top