Kako održati red u kući sa malom djecom?

Sigurni smo da znate koliko je teško održati mir kada u kući imate malu djecu, a jednako teško je uticati i na red. Igračke posvuda, hrana prosuta, veš još nije složen, a toliko drugih obaveza čeka da bude završeno, dok u isto vrijeme morate da pazite na klince.

kako odrzati red

Iz tog razloga spremili smo za vas jednu kratku listu malih savjeta koje možete početi primjenjivati već danas, a koji će vam sigurno pomoći da prostor u kojem živite sa porodicom bude barem malo uredniji.

1. Svaka stvar treba da ima svoje mjesto

Ovo znači da ćete razmisliti o svim stvarima koje se premještaju sa jednog mjesta na drugo iz dana u dan, kao i onim koje se talože na nekom stolu u ćošku. Sigurno da ima neko mjesto gdje biste ih smjestili.

2. Nabavite kutije za odlaganje

Čini se nepotrebno, ali nije. Kada jednom uvidite ljepotu stavljanja stvari u kutiju, pa tek onda na policu, u ćošak ili pod sto, nećete prestati. Na brojnim mjestima možete kupiti kartonske, plastične, platnene ili druge kutije/pregrade za odlaganje stvari. Na taj način će vam dom izgledati uvijek svedeno i uredno.

3. Učite svoju djecu dobrim navikama od malih nogu

Čim vaša djeca postanu pokretna i stabilna, učite ih da sa vama učestvuju u sklanjanju. Na suptilan način pokažite kako se autić sa kojim se igra vraća na određeno mjesto po završetku. Ovo ne znači da ćete napraviti robota od svog djeteta i da sve uvijek mora da bude na svom mjestu, ali dobra navika odmalena je pola posla.

4. Rješavajte se nekih stvari

Za stalni nered krivac je često velika količina stvari – koje nerijetko više nisu potrebne. Naučite da se rješavate stvari koje su polomljene, suvišne, kojima je istekao rok i slično. Na taj način ćete natrpanost doma svesti na minimum.

5. VELIKA kanta za smeće

Ne možete ni da zamislite kakvu razliku može da napravi velika kanta za smeće. Nerijetko u domovima imamo male kantice koje su smještene negdje u ćošak i uvijek pretrpane. Naš savjet je da imate jednu veliku za sve kućne potrebe, kao i da imate jednu malenu u kupatilu i na mjestu gdje presvlačite svoje dijete. Treba ipak negdje baciti sve iskorištene Bambo pelene.

6. Ogledala u prostoru

Ogledala čine da prostor izgleda veći, tako da ćete, ukoliko živite u malom prostoru, sa ovim dodatkom postići osjećaj prozračnosti i veličine. Istina, morate da pazite da ogledala budu postavljena više (kako ih djeca ne bi mogla dohvatiti) ili da budu dobro fiksirana.

7. Rolajte odjeću

Ukoliko dječije stvari držite u ladici, savjetujemo da ih rolate, umjesto što ih slažete. Na taj način će vam stati mnogo više stvari i sve će biti preglednije. Ujedno, više vremena će proći dok ne nastane haos u ladici, jer ne morate da prevrnete pola hrpe kako biste došli do željenog bodija ili helankica.

8. Vlažne maramice

Iako imamo naviku da koristimo vlažne maramice za bebe, rijetko kada ih upotrebljavamo u druge svrhe. Istina je da brzinskim korištenjem vlažnih maramica na nekim površinama možemo postići odlične efekte. Postoje namjenske maramice za čišćenje kupatila, recimo, kojima možete vratiti (barem privremeno) sjaj i čistoću, pogotovo u onim trenucima kada nemate vremena za detaljno čišćenje. Dodatni savjet: čak i naše vlažne maramice možete da koristite u razne svrhe.

To je sve za danas! Svi vaši prijedlozi su dobrodošli.

Podijeli tekst
Back to top