Sve ono što biste voljeli da vam je neko rekao prije odlaska na porođaj

Termin porođaja nije tako daleko? Samo oni koji su kroz njega prošli znaju kako se trenutno osjećate. Emocije su vam pomiješane, vjerovatno ste uzbuđeni, uznemireni, umorni i mnogo drugih stvari odjednom, zar ne? To je sasvim normalno.

Bambo-Naslovna-Fotografija-Avgust-porod

Nijedna žena nikada nije otišla na porođaj 100% spremna, ali evo nekoliko stvari koje bi bilo dobro da vam neko kaže prije rođenja prvog djeteta.

1. Porođaj nije isti za sve

Neke žene imaju nevjerovatnu sreću – imaju brze trudove i lak oporavak. Neke žene rode prije predviđenog roka, a neke poslije. Sjajno je pripremiti se za rođenje bebe čitajući priče o rođenju i pitajući druge o njihovim iskustvima.

Međutim, ne možete realno postaviti očekivanja za sebe ako se nikada niste porodili. Svako tijelo je drugačije. Svaka osoba će drugačije doživjeti porođaj i oporavak. Ako budete imali nerealna očekivanja, razočaraćete se.

2. U prostoriji će biti dosta ljudi

Tokom svih faza vašeg porođaja, a posebno kada “gurate”, biće naizgled nasumičnih ljudi u prostoriji i van nje. Obično postoji nekoliko medicinskih sestara po porođaju, a doktor dolazi na kraju da rodi bebu.

Vjerovatno nije loša ideja da razgovarate sa svojim doktorom o tome kako izgleda tok porođaja na jednom od vaših prenatalnih sastanaka, jer postoji šansa da možda neće biti tamo na vaš veliki dan. Bolje je da to znate unaprijed.

3. “Porodićeš” se dva puta

Nakon što rodite bebu, tehnički niste gotovi. Još uvijek imate placentu za porođaj. Obično se placenta, organ koji je vašoj bebi davao kiseonik i hranjive materije tokom trudnoće, isporučuje u roku od nekoliko minuta nakon porođaja – i ne brinite, uglavnom ne boli!

4. Prestani da brineš o “velikoj nuždi”

Od svih stvari koje niste čuli o porođaju, vjerovatno ste čuli za ovo: kakanje.

Tokom porođaja, možda ćete se osjećati kao da morate da nuždite i to iz vrlo jednostavnog razloga: isti mišići koje angažujete kada idete u toalet su oni koje koristite za guranje bebe. To, zajedno sa činjenicom da postoji dodatni pritisak na vaš rektum dok se vaša beba kreće kroz vaš porođajni kanal su glavni uzrok vaše nelagode.

Većina žena je zabrinuta zbog ovog prije porođaja, ali pitajte bilo koju mamu i ona će vam reć da im to tokom porođaja nije ni palo na pamet!

5. Možda ćeš poželjeti da te partner ostavi na miru

Bez obzira koliko ste vi i vaš partner bili bliski tokom trudnoće, aktivan i prelazni porođaj nije šala. Tokom kontrakcija, možda ćete se osjećati mučno, znojno, umorno ili samo iznervirano – i možda nećete željeti da vas iko dodiruje. Vaš partner će imati razumijevanja.

To je to!

Nadamo se da će vam ovih pet informacija pomoći u posljednjim danima prije poroda i da će sam porođaj proći dok trepnete!

Podijeli tekst
Back to top