Šta je nordijsko roditeljstvo?

Da, znamo da se neki aspekti nordijskog stila roditeljstva i odgoja čine veoma neobični. Ipak, postoji niz benefita i razloga zašto Danci to čine baš tako. Pročitajte u ovom tekstu neke nama čudne navike i njihova objašnjenja.

bambo nature nordijsko roditeljstvo

Ovo je samo brzi osvrt na to kako mi obično vaspitavamo svoju djecu. Naše tradicije roditeljstva su ukorijenjene u kulturi koja ima visok nivo povjerenja, jednakosti i daje prednost dječijim pravima – a posebno njihovom pravu na igru.

Zima, zima – e pa šta je!

Prije svega – zašto puštamo bebe da spavaju napolju, čak i zimi? Svima je potreban svjež vazduh i kada eliminišemo opasnosti od divljih životinja, san u prirodi je veoma prijatan. Uobičajena preporuka je da odrasli spavaju u spavaćim sobama sa temperaturom oko 16-18 stepeni Celzijusa, stoga niske temperature pomažu i bebama da bolje spavaju.

Naravno, bebe moraju spavati da bi proizvele hormone rasta. (Ko zna, možda smo ovdje u Danskoj toliko visoki zato što smo spavali napolju kao djeca!)

Nije u potpunosti jasno zašto i kada su bebe počele da spavaju napolju u Danskoj. Naravno, bilo je vrijeme u ranijoj ljudskoj istoriji kada smo svi spavali napolju u određenoj mjeri. Ali tradicija spavanja beba na otvorenom u Danskoj postoji najmanje stotinu godina.

To je jednostavan način da vaša beba dobije puno dnevnog svjetla (a sa tim i vitamina D) tokom mračnih danskih zimskih mjeseci. Naravno, ne ostavljamo ih na klupama u parku. Moderna dječija kolica su zaštićena kako bi se osigurala ventilacija i ugodna temperatura za bebu.

Tokom zime, bebe će nositi dodatna zimska odijela da bi im bilo dovoljno toplo. Ali ako temperature padnu do -10 stepeni ili više, ili ako je posebno kišno ili maglovito, većina roditelja će pustiti svoje dijete da mirno spava unutar kuće.

Gdje god da se uputite u Danskoj možete pronaći mjesto za odlaganje dječijih kolica kako bi bebe nesmetano mogle da spavaju napolju. Dječiji monitor je u širokoj upotrebi i olakšava roditeljima da odmah djeluju kada se njihova beba probudi ili plače.

Kao narod imamo veoma visok nivo povjerenja u svoje sugrađane. Vjerujemo da će bebe biti sigurne u našem okruženju, zato što je kroz istoriju uvijek tako bilo. Osim toga, u Danskoj nema puno divljih životinja koje bi mogle biti prijetnja za opstanak naših budućih generacija…

Partneri u roditeljstvu

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, žene su nevjerovatnom brzinom ušle na tržište rada i postale dio danske radne snage. Danas smo jedna od rijetkih država u svijetu sa procentualno najvećim brojem domaćinstava sa dva dohotka.

Dnevne ustanove kao što su vrtić, jaslice i boravci postale su standardno rješenje koje porodicama omogućava da podijele odgovornosti za podizanje porodice ravnopravno između mame i tate, ne samo u praktičnim stvarima u kući, nego i finansijski.

U našoj kulturi je duboko usađeno da se djeca u školama podučavaju jednakim nastavnim planom za sve, te da im je potrebno da imaju jednaka prava i izbore u tome kako će da koriste svoje obrazovanje, i na koji način će formirati sopstvene porodice.

Sada roditelji mogu da koriste roditeljski dopust od skoro godinu dana i da pruže svom djetetu miran i siguran početak života, te šansu da formira vitalne veze i da se nesmetano razvija kao dio porodice. Upravo to je razlog zašto nije neobično vidjeti mnogo očeva sa bebama koji su jednako posvećeni roditeljstvu kao i mame.

Neka jedu kolač od blata

Ovdje na mračnom sjeveru skloni smo da upijamo dnevnu svetlost svakom prilikom, baš kao nomad koji u pustinji naiđe na bunar vode. Dosta vremena provodimo napolju i uživamo u zelenilu bez obzira na to gdje živimo. Veći dijelovi naših obala, plaža, fjordova, jezera i nacionalnih šuma služe kao otvorena igrališta za djecu i odrasle svih uzrasta.

U predškolskim vaspitnim ustanovama djeca mogu da se slobodno igraju napolju, na igralištima ili na izletima. Njima je dozvoljeno da budu neuredni, mokri, smrznuti, blatnjavi, znojavi, da prskaju sve oko sebe, da budu uzbuđeni i prirodno radoznali o svijetu u kojem žive.

Kad djeca uče kroz igru, postaju nezavisni mislioci i kreativno rješavaju probleme. Dakle, ako vam se dijete ponosno hvali s ukusnom tortom koju je napravilo od blata, možda bi bila dobra ideja da ga ohrabrite barem pretvarajući se da to jedete. Šta vam se sviđa u kulturi roditeljstva u kojoj živite?

O čemu su radoznali ljudi iz drugih kultura, kada je u pitanju vaša kultura roditeljstva? Podijelite svoja razmišljanja, savjete, zapažanja i pitanja o roditeljstvu na našoj Facebook stranici ili Instagramu.

Podijeli tekst
Back to top