Šta da Deda Mraz donese vašim klincima ove godine?

Na korak smo do praznične sezone, a mnogi od nas su već počeli sa planiranjem i kupovinom poklona za svoje mališane! Bez obzira kog su uzrasta, da li znaju ko je Deda Mraz ili su počeli sumnjati da im vi, a ne dekica u crvenom ostavljate poklone ispod jelke – darivanje je prilika za stvaranje novih uspomena i zajedničkih trenutaka sa svojom porodicom.

Sta-da-deda-mra-donese-bambo

Ipak, kako biste izbjegli scenario u kojem pokloni bivaju odbačeni među starim igračkama brzinom svjetlosti, prilikom odabira treba obratiti pažnju na djetetovu dob, njegove interese, kao i edukativnu i vaspitnu dimenziju same igračke.

Mi smo razmislili za vas i u nastavku vam donosimo listu od 10 super prijedloga koji će svojim kvalitetom zadovoljiti i vas i vašu djecu.

1. Didaktičke igračke

didakticke igracke

Ukoliko se niste ranije susreli sa ovim terminom, didaktičke igračke su one koje djecu nečemu uče i pospješuju razvoj njihovih sposobnosti kao što su govor i motorika, opažanje i slušanje. Njihov glavni cilj je aktivacija svih čula.

Tradicionalne didaktičke igračke su napravljene od drveta, jer je to materijal koji najviše prija dječijim rukama koje su tek u procesu razvijanja motoričkih vještina, a takođe je i dugotrajan pa možete sačuvati igračku za drugo dijete.

Isto tako, ovo je poklon koji se može prilagoditi različitim uzrastima djece npr. drvene slagalice različite težine, od krupnih za one najmlađe, do komplikovanijih oblika i slika za djecu predškolskog uzrasta.

2. Interaktivne igračke

Slične, ali ne potpuno iste kao didaktičke, interaktivne igračke su osmišljene tako da ostvare veću interakciju sa djetetom. Na primjer, to mogu biti “pametne” igračke koje su programirane da odgovaraju na jednostavna pitanja, da ponavljaju imena životinja, boja, da pjevaju ili se pokreću. Za djecu većeg uzrasta to su razni setovi za istraživanje ili eksperimente poput malog mikroskopa, teleskopa ili razne makete.

3. Društvene igre

drustvene-igre-bozic

Društvene igre su poklon koji je primjeren svim uzrastima, a ujedno mogu i na samdan proslave Nove godine pružiti sate zabave! Iako danas postoji veliki izbor raznih društvenih igara, kartica i takmičenja, i dalje se prodaju nezamjenjivi klasici kao što su Monopol, Čovječe ne ljuti se, Riziko ili čak domine. Koju god da izaberete, zabava je zagarantovana, a kod djece će probuditi takmičarski duh i koncentraciju.

4. Knjige

Učite djecu da knjiga ne mora uvijek biti dosadan poklon! Iza svakog velikog čitatelja stoje roditelji koji su mu u djetinjstvu često čitali ili poklanjali knjige. One djeci otvaraju vrata u jedan sasvim novi svijet, podstiču razvijanje mašte i bogaćenje njihovog rječnika. U zavisnosti od dobi djeteta birajte naslove koje ćete mu ponuditi. Za najmlađe su najpogodnije raskošno ilustrovane slikovnice koje drže pažnju, a za one starije nećete pogriještiti sa kultnom Harry Potter sagom ili nekom iz niza zanimljivih knjiga najpoznatijeg pisca dječijih knjiga sa naših prostora – Uroša Petrovića.

5. PlayStation

Nikada nije previše rano ili previše kasno za prvu igricu. Ukoliko ste skeptični, istraživanja su pokazala da djeca koja igraju igrice imaju izrazito razvijene motoričke vještine, kao i oblasti mozga zadužene za strategijsko razmišljanje i donošenje odluka, a da ne govorimo o usvajanju engleskog ili drugog jezika od najranijeg doba. Naravno, izbor same igrice je vrlo bitan i za sve treba da postoji određena mjera, ali sigurni smo da nijedno dijete neće imati primjedbu na ovaj poklon!

6. Kućni ljubimac

pas-bozic

Kontroverzan prijedlog i goruće pitanje mnogih domaćinstava: kada je pravo vrijeme da svom mališanu poklonite kućnog ljubimca? Ne postoji univerzalan odgovor, i on svakako zavisi od mnogo faktora kao što su koju životinju planirate da kupite, da li živite u stanu ili imate dvorište, koliko godina ima vaše dijete i da li je spremno da preuzme na sebe odgovornost da se brine o njemu?

Jedna stvar je sigurna, unijećete u svoj život još jedno biće koje vam može beskrajno uljepšati dan, a svom djetetu vjerovatno izmamiti i nekoliko suza radosnica. Za početak pokušajte sa kornjačom, zlatnom ribicom ili kanarincem, a ukoliko promjena bude pozitivna i odlučite da je vaše dijete spremno za psa ili macu – brzo će sljedeća Nova godina.

7. Set za njegu kože

Možda vam na prvu zvuči kao neobičan poklon, ali vjerujte nam da nije! Iskoristite Novu godinu kao priliku da pokažete svom djetetu da njegovo odrastanje shvatate ozbiljno i da je vrijeme da na njega delegirate određenu dozu odgovornosti kao što je npr. lična higijena, vrijeme kupanja, pranje zubića i slično. Spremite im paket u kome će se nalaziti provjereno najbolji proizvodi za njegu tijela: gel za tuširanje, šampon, losion za tijelo, nova četkica za zube, mekani peškir i papuče. Sigurno će im se dopasti prilika da “budu veliki”!

8. Sportski rekviziti

djecak-skijanje

Ukoliko se brinete da vaše dijete provodi previše vremena ispred računara ili igrajući igrice, novogodišnji poklon je pravo vrijeme da ga podstaknete na novu aktivnost jer će dobijenom predmetu pridati dodatnu sentimentalnu vrijednost i dati sve od sebe da usavrši novu vještinu.

Budući da je zimska sezona, možete pokušati sa sankama, skijama ili nekim sportom koji se može igrati u zatvorenom, a ne zauzima previše prostora kao što je npr. stolni tenis. Naravno, možda je vaše dijete već aktivni sportista, pa možete da ga obradujete novom opremom, loptom ili autogramom.

9. Renoviranje sobe

Često se može desiti da vaš mališan “preko noći” preraste svoju sobu i žali se kako mu se više ne dopada i ne želi da provodi vrijeme u njoj i da se igra. Iskoristite praznike kao priliku da im preuredite sobu onako kako su željeli. Možete to čak pretvoriti i u zabavnu zajedničku aktivnost ili otkriti iznenađenje kada se vrate od posjete drugaru ili vikenda kod bake i deke. Nova boja zidova, raspored namještaja i nekoliko novih tematskih detalja iz njihovog omiljenog crtića učiniće ih presrećnim!

10. Brata ili sestru?

Naravno, brat ili sestra ne stižu uvijek ciljano za novogodišnje praznike, ali je to idealna prilika da svom djetetu saopštite novosti o prinovi na što bezbolniji način. Ako svom mezimcu ili mezimici kažete da im je Deda Mraz za Novu godinu spremio potpuno novo malo biće kojem mogu izabrati ime i čuvati ga do kraja života – velika je vjerovatnoća da ćete izbjeći mnogo suza, ljubomore i nerazumijevanja. Ko zna, možda čak budu uzbuđeniji više od vas?

brat-i-sestra

Kako vam se dopada naša lista? Da li vam je pomogla da donesete odluku šta da kupite svojim klincima ovu novogodišnju sezonu ili na umu imate nešto potpuno drugo? Podijelite sa nama vaše ideje u komentarima.

Podijeli tekst
Back to top