Savjeti koje ćete čuti često od mama iz okoline koji su pogrešni – i zašto

Kada saznate da ste trudni prvi put, uzbuđenje često prati i strah od neuspjeha ili greški. Baš zbog toga nove mame mnogo čitaju, istražuju i upijaju savjete koje dobijaju od drugih ljudi. Nažalost, mnogi od tih savjeta vam neće pomoći ili će biti nepraktični i neprimjenjivi na vaš slučaj.

U industriji proizvoda za bebe stvari se svakodnevno mijenjaju, kao i stilovi roditeljstva, tipovi pelena, igrački pa čak i odjeće.

Kako u moru informacija probrati one prave za vas?

Dok razmišljate o tom odgovoru (mislimo da ne postoji univerzalan), pročitajte ovih 7 “savjeta” iskusnih mama, koji se često ponavljaju iako postoje bolje i obzirnije alternative.

1. Pozovi odmah porodicu u posjetu

Bićemo brutalno iskreni: nisu svi članovi porodice dobrodošli da upadnu u vaš život prvi dan nakon poroda, bez obzira koliko su dobronamjerni.

Neke majke to objašnjavaju ovako:

Bila sam iscrpljena od cijelog iskustva porođaja. Onda sam imala problema sa dojenjem. Očigledno sam morala da se brinem o bebi… ali i osjećala sam se kao da treba da zabavim sve koji su došli da nas posjete. Čistila sam, kuvala i još morala da održavam kuću zbog gostiju. Bila sam ljuta i na porodicu i na prijatelja, a kasnije sam imala i osjećaj krivice kada bi ih suptilno zamolila da odu.

Vaši prijatelji će razumjeti. Neki porođaji su teži od drugih, a svaki oporavak je jedinstven. Iznesite svoje potrebe ljubazno, ali jasno. U redu je ako vam treba malo vremena prije nego što porodica stigne. I u redu je da sami odlučite ko treba da bude uz vas (ili ne) od samog početka.

2. Spavaj onda kada i beba spava

Ovo je zdravorazumski savjet, i iskreno, nije toliko loš. Nekim danima to je sve što roditelj može da uradi prije nego što padne u nesvijest od iscrpljenosti.

Ipak, anksioznost zbog neostvarivanja važnih dnevnih zadataka može biti jednako problematična kao i osjećaj umora. Važno je naći balans.

Pokušajte ovako: spavajte kada možete i tražite pomoć kada vam je potrebna. Vježbanje, društvena interakcija, hobiji i osjećaj produktivnosti van uloge „roditelja“ takođe su bitni.

3. Pusti druge da ti čuvaju djecu

Mnoge mame imaju dadilju ili tetu kojoj prepuste dijete da bi mogle da odspavaju ili se istuširaju i u tome nema ništa loše ako je to vaš izbor.

Ovo postaje pogrešno onda kada vas drugi sile da “uzmete” nekoga da čuva dijete, a vi to ne želite. Isto važi i za predaju bebe porodici i prijateljima tokom prvih mjeseci.

Ovo je komentar jedne mame:

Radije bih da mi ljudi pomažu u čišćenju i kuvanju kako bih se mogla povezati sa svojom novom bebom bez stresa. Porodica i bliski prijatelji imaće brojne prilike da je čuvaju kada bude starija. Željela sam da budem sa svojim novorođenčetom što je više moguće i osjećala sam anksioznost kada sam pomišljala da je ostavim kod nekoga na čuvanje.

Zapamtite, to je vaša beba, a vi najbolje znate šta je za njega dobro, zato nemojte biti pod pritiskom da ikome dozvoljavate išta što vas čini da se osjećate neprijatno.

4. Jedi samo zdravu hranu

Sa novorođenčetom u kući, ovo je skoro pa nemoguća misija, pogotovo uz svakodnevno dojenje.

Kako nam kažu: “Prve sedmice sam preživljavala “na svemu” – od kolača do sira i salate – sve je u ravnoteži.”

Pokušajte da se hranite zdravo, ali nemojte se siliti ako vam ne ide za rukom. Bili ste “dobri” dok ste nosili bebu, sada je red da birate ono za čim vi žudite.

5. Nosanje će razmaziti bebu

Nećemo trošiti mnogo vremena na ovu stavku – mozak beba nije dovoljno napredan da razumije manipulaciju ponašanjem.

Njihov plač se koristi isključivo u svrhu komuniciranja potreba: gladi, fizičkog dodira, ublažavanja bolova, temperaturne nelagodnosti, vlažne pelene i umora.

Bebe koje ne primaju dovoljno fizičkog dodira pate od nerazvijenog mozga, smanjene emocionalne zrelosti i veće stope dijagnoza mentalnog zdravlja.

Vjerujte svojim prirodnim instinktima kao roditelji. Kada vam srce i um kažu da treba da utješite svoje dijete, vjerujte da vas je bog adekvatno, instinktima pripremio da odgovorite na bebin poziv.

6. Obavezno dojite što duže

Znamo, majčino mlijeko je magično, ali ponekad, iz raznih razloga, majka može odlučiti da ne doji, i to je u redu.

Hranjenje bebe je ono što je važno, i iako hranite bebu samo na bočicu neće joj ništa nedostajati.

Danas na tržištu postoje odlične alternative i nemojte osjećati krivicu što ne dojite svoje dijete dugo kao neke mame.

Donošenje informisanih odluka u skladu sa vašim mogućnostima i pronalaženje sopstvenog puta je ono što čini majčinstvo tako raznolikim i divnim!

7. Ne čekajte predugo na drugu bebu

Nažalost, mnogi su bili pod pritiskom da prerano imaju još jedno dijete. To je rezultat iracionalnih strahova. Brinete se da se djeca neće dobro igrati zajedno ili da ćete žrtvovati njihovu šansu za doživotno prijateljstvo ako budete čekali predugo.

Pored toga, implikacija da ćete biti „stari roditelji“ opterećuje vaše umove.

Naš savjet je da ne proširujete svoju porodicu samo zato što vam drugi kažu da tako treba, slušajte svoj unutrašnji glas, svoje želje, svog partnera i svoje tijelo.

Vjerujte nam, svaka majka zna kad je “pravo vrijeme” na svoj način.

Došli smo do kraja naše liste.

Naravno, “dobronamjernih” savjeta ima još mnogo, ali ove koje smo izdvojili učinili su nam se najčešći i najbitniji. Nadamo se da su vam se dopali i da ste iz njih naučili nešto novo.

Podijeli tekst
Back to top