OVI savjeti će pomoći vašoj bebi sa grčićima

Stigli ste kući iz bolnice i upravo ste uspostavili ugodnu rutinu sa svojom novom bebom, ali ne znate da u dobi od oko 3 sedmice vaša beba počinje patiti od grčića – jednim od najizazovnijih aspekata roditeljstva.

ATTACHMENT DETAILS Bambo-Nature-Maj-Naslovna

Mnoge novopečene mame mogu biti zatečene činjenicom koliko su grčići, odnosno njihovo smirivanje važni tokom prva tri mjeseca bebinog života.

Kako bi što lakše prebrodili ovaj period i pomogli svojoj bebi – nastavite čitati. U tekstu ćemo vam pomoći da razumijete kako se gasovi stvaraju, zbog čega i kako to možete spriječiti.

Zašto bebe pate od grčića?

Bebe pate od grčića iz više razloga: mogu se hraniti u nezgodnom položaju, jesti prebrzo, jesti previše, unositi previše laktoze, gutati zrak iz dječje bočice ili možda imati malu intoleranciju na proteine ​​koji se nalaze u majčinom mlijeku.

Ostale stvari koje mogu uzrokovati gasove uključuju normalne stvari poput plača, sisanja dude ili jednostavno štucanje. Sve što tjera bebu da proguta višak zraka može izazvati gasove.

Kad znate na šta treba obratiti pažnju, nije teško pronaći uzrok grčića kod bebe – beba će gunđati, napinjati se, biti srećna jedne sekunde, a plakati druge.

Ostali trikovi koje mame koriste kako bi otkrile ima li beba gasove uključuje slušanje njenog trbuščića – možete čuti kako joj krči želudac! Možete i opipati njen trbuščić da vidite je li napuhnut, rastegnut i tvrd.

Ako vas vaše detektivske vještine navode na zaključak da vaša beba ima bolne grčiće, evo 5 savjeta koji bi vam trebali pomoći da ih umanjite.

1. Joga za bebe

Da li ste već ranije čuli za bebi jogu?

To su u stvari jednostavne vježbe koje mogu pomoći bebi da brže izbaci gasove i spriječe nastanak istih:

Nakon što se nekoliko mjehurića zraka zaglavi u crijevima, oni imaju tendenciju formiranja velikih džepova zraka koji bebama stvaraju neugodan tvrdi trbuščić, koji dovodi do plača i nervoze.

Jogom za bebe mehanički pomažemo bebi da izbaci gasove i osjeća se bolje.

Ako vaša beba leži na leđima, nježno joj pomjerajte noge naprijed-nazad kako biste oponašali vožnju bicikla. Ova vježba pomaže kod pokretanja crijeva i može izbaciti zarobljeni zrak. Takođe joj možete savijati noge i nježno gurati koljena prema trbuhu.

Kada je najbolje praktikovati jogu za bebe?

Prvo, jogu za bebe ne treba da praktikujete prije 6 sedmica starosti. Ako beba ima bilo kakve probleme sa kukovima, posavjetujte se sa svojim ljekarom prije nego isprobate ova istezanja.

Isto tako, pazite da pričekate oko 45 minuta nakon posljednjeg hranjenja vaše bebe kako biste vježbali jogu za bebe.

Vježbe se preporučuju dva puta dnevno za najbolje rezultate.

2. Poboljšajte tehniku dojenja

Bez obzira na to da li hranite dijete na bočicu ili dojite, provjerite da li je beba “čvrsto pripojena” za vašu bradavicu kako biste izbjegli ulazak viška zraka u njen probavni sistem.

Previše majčinog mlijeka ili pretjerano uzimanje mlijeka takođe može izazvati stvaranje gasova.

Savjet: Provjerite jeste li do kraja ispraznili jednu dojku prije nego što promijenite stranu kako bi beba dobila svo “stražnje mlijeko” koje umiruje želudac i sadrži manje laktoze.

Takođe, bolje je da beba jede malu količinu svaka dva sata nego velike količine svaka četiri.

Ugao dojenja je isto tako bitan. Pedijatri preporučuju da pustite gravitaciju da učini svoje i obavezno izbjegavajte hranjenje dok dijete leži.

Ako dojite, pokušajte bebu što više ispraviti ili je opušteno držati. Nakon što beba završi sa hranjenjem, nemojte je odmah spuštati. Najbolje je da je držite uspravno 20 do 30 minuta kako biste osigurali pravilno varenje.

3. Podrigivanje je važno

Ako jedan položaj podrigivanja ne uspije, pokušajte s drugim.

Ovo su tri najčešća:

  • Položite bebu na trbuščić na svoje noge i tapšite je po leđima
  • Držite bebu rukom na prsima tačno ispod vrata i naginjite je prema naprijed dok sjedi
  • Grlite joj glavu preko ramena

Uzimanje čestih pauza za podrigivanje tijekom hranjenja može pomoći probavi. Podrigivanje bebe koja se hrani na bočicu barem svakih tri do pet minuta usporiće bebino gutanje i smanjiti količinu zraka koju unosi.

4. Uvedite masiranje u rutinu

Probavni sistem vaše bebe je još uvijek u početku razvijanja, ali vi možete pomoći da se stvari pokrenu – ne samo vježbama koje smo već spomenuli već i masiranjem.

Masaža dojenčadi izniman je i prirodan način rješavanja nelagode u trbuhu“, kaže Entoni Lozides, pedijatrijski gastroenterolog iz bolnice u Njujorku.

Masirajte bebu laganim pritiskom i kružnim pokretima oko 15 minuta svakog dana po licu, stomačiću i udovima.

5. Atmosfera

Održavanje koncentracije vaše bebe tijekom hranjenja može spriječiti stomačne probleme i gasove.

Izbjegavajte prekide, iznenadne zvukove, jaka svjetla i druge smetnje kada dojite. Uspostavite mirnu i tihu rutinu bez ometanja – to će pomoći vašoj bebi da ostane fokusirana na dojenje i da time ne unese višak zraka.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da uspostavite efikasnu rutinu dojenja sa svojom bebom, spriječite nastanak gasova, a samim tim i bolnih grčića.

Ukoliko vi imate neke savjete i trikove, podijelite ih sa nama u komentarima.

Podijeli tekst
Back to top