Danas je Dan majki – evo kako se slavi u svijetu!

Dan majki je praznik u čast majčinstva koji se obilježava na različite načine širom planete. U većini “zapadnog svijeta”, a prvenstveno u SAD-u i Evropi, Dan majki se održava druge nedjelje u maju.

Bambo-Nature-Maj-Naslovna-01-

Iako se datumi i proslave razlikuju, Dan majki tradicionalno uključuje darivanje cvijeća, čestitki i drugih poklona mamama.

Kada je sve počelo?

Dan majki: Kratka istorija

Proslave majki i majčinstva mogu se pratiti još od starih Grka i Rimljana, koji su održavali festivale u čast boginja majki Reje i Kibele, dok najjasniji savremeni presedan za Majčin dan je ranohrišćanski festival poznat kao „Materinska nedelja“.

Nekada glavna tradicija u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim dijelovima Evrope, ova proslava je padala na četvrtu nedjelju u Velikom postu i prvobitno je viđena kao vrijeme kada se vjernici vraćaju u svoju „majku crkvu“ — glavnu crkvu u blizini svog doma.

Vremenom je tradicija materinske nedelje prešla u sekularniji praznik, a djeca bi svojim majkama darivala cvijeće i druge znake zahvalnosti. Ovaj običaj je na kraju izblijedio, a popularnost je ponovo stekao kada se spojio sa američkim tokom 1930-ih i 1940-ih.

Dan majki širom svijeta

Dok se Dan majki slavi širom svijeta, poznato je da se tradicije razlikuju od države do države – u nastavku pročitajte neke od primjera.

SAD i većina zapadnih zemalja: Cvijeće i pokloni

U Sjedinjenim državama Dan majki se i dalje slavi tako što se majkama i drugim ženama daju pokloni i cvijeće ćime je postao je jedan od najvećih komercijalnih praznika.

Porodice takođe slave ovaj praznik dajući majkama slobodan dan od aktivnosti poput kuvanja ili drugih kućnih poslova.

Ranije je Dan majki takođe bio datum za pokretanje političkih ili feminističkih ciljeva. Godine 1968. Koreta Skot King, supruga Martina Lutera Kinga mlađeg, iskoristila je Dan majki da organizuje marš u znak podrške siromašnim ženama i djeci. Tokom 1970-ih, ženske grupe su takođe koristile praznik kao vrijeme da istaknu potrebu za jednakim pravima i rješenjima koja bi pomogla sa brigom o djeci tokom radnog vremena.

Indija: Desetodnevni festival

U Indiji, Hindusi poštuju Durgu, boginju majki, tokom desetodnevnog festivala poznatog kao Durga Puja. Smatra se da proslava datira iz šesnaestog vijeka, a smatra se ujedno i vjerskom ceremonijom i vremenom porodičnih okupljanja.

Jedna priča govori o tome da se Durga vraća u kući svojih roditelja da im pokaže svoju djecu. Porodice provode nedelje pripremajući hranu, skupljajući poklone i ukrašavajući svoje domove za festival.

Japan: Bijeli karanfili

Poslie Drugog svjetskog rata, stvorena je nova verzija Dana majki kao način utjehe za majke koje su izgubile sinove u ratu.

Tokom praznika darivaju se isključivo karanfili jer simbolizuju slatkoću i izdržljivost majčinstva u japanskoj kulturi.

Prvobitno, djeca su davala crveni karanfil živoj majci ili nosili bijeli ako im je majka umrla. Sada je bijela postala tradicionalna boja.

Etiopija: Pjevajmo zajedno!

Festival Antrosht, koji se održava na kraju kišne sezone, posvećen je mamama. Nakon što se vrijeme razvedri, članovi porodice iz svih krajeva sa oduševljenjem žure u svoje domove na obilan obrok i proslavu.

Ćerke tradicionalno donose povrće i sir, a sinovi meso. Zajedno pripremaju tradicionalna jela od mesa, pjevaju i izvode plesove koji pričaju priče o porodičnim herojima.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Crkveni običaj

Majčina nedelja pada na četvrtu nedelju Velikog posta. Još 1700-ih godina, taj dan je obilježavan tako što su se mlade kućne sluge vraćale kući da provedu vrijeme sa svojim majkama. Taj običaj je potekao iz starih običaja u kojima bi se porodice koje su se odselile vraćale u prvobitnu crkvu koju su pohađali.

Danas praznik ostaje utemeljen na religiji, gdje mnoge crkve dijele narcise djeci da ih daju mamama. Po tradiciji, djevojčice peku i kolače za svoje majke.

Francuska: Medalje za mame

Vlada Francuske je 1920. godine počela da dodjeljuje medalje majkama velikih porodica u znak zahvalnosti za pomoć u obnovi stanovništva nakon tolikog broja izgubljenih života u Prvom svjetskom ratu. Poslije Drugog svjetskog rata, vlada je posljednju nedelju u maju proglasila kao Dan majki. Tradicionalni poklon je torta u obliku cvijeća.

Koji od ovih običaja vam se najviše sviđa? Naš savjet je da izaberete detalje iz svake od ovih priča i napravite od njih svoju sopstvenu, zanimljivu tradiciju.

Podijeli tekst
Back to top