Ko su babice i koja je njihova uloga?

Biti babica veoma je odgovoran, ali i poseban poziv, jedini, koji neprekidno svjedoči rađanju novog života. Zato se sa razlogom kaže da babice, ma koliko to stresno bilo, rade najljepši posao u zdravstvu, a da je porodilište jedino odjeljenje u koje se u bolnicu dolazi sa radošću.

Zamislite da hodate ulicom, a pozdravljaju vas djeca, žene i bake čiju ste djecu porodili? Ovaj osjećaj krasi svakodnevicu svake babice koja svojim pozivom usrećuje porodice i svjedoči dolasku novih naraštaja.

Ukoliko ste radoznali o ovoj profesiji i po čemu se posao babice razlikuje od posla ginekologa – nastavak ovog teksta će vas sigurno zanimati!

Koja je uloga babice?

Babica je obučeni zdravstveni radnik koji pomaže zdravim ženama tokom trudnoće, porođaja i nakon rođenja bebe.

Riječ babica, midwife, znači „sa ženom“, a tokom istorije babice su se brinule isključivo o ženama. Njihova filozofija je da posmatraju trudnoću i porođaj kao normalne životne događaje, a njihova uloga je da podrže žene tokom ovog perioda u njihovim životima.

Ipak, važno je napomenuti da babice rade i mnogo više od brige o trudnoći i porođaju.

One posjeduju stručno znanje o brizi o ženama tokom trudnoće, porođaju i postporođajnom periodu.

Uloga babice tokom trudnoće

Babica će vam pružiti većinu prenatalne njege ako planirate da se porodite u javnom porodilištu.

Ona može:

 1. Provjeriti zdravlje, rast i položaj vaše bebe
 2. Pomoći oko bolničkih termina i rutinskih testova
 3. Dati vam moralnu podršku i savjet
 4. Pomoći vam da se pripremite za porođaj

Uloga babice tokom porođaja

Babice će vas podržati tokom porođaja tako što će:

 1. Davati informacije, ohrabrenje i emocionalnu podršku,
 2. Pratiti napredak i davati uputstva za lakši i brži porođaj,
 3. Pratiti otkucaje bebinog srca i druge vitalne znakove,
 4. Ponuditi epiduralnu.

Vaša babica će vam obično pomoći i pri porođaju i nakon rođenja vaše bebe. Pripremite se za mogućnost da nećete imati istu babicu koja je brinula o vama tokom cijele trudnoće.

Uloga babice nakon porođaja

Vaša babica će brinuti o vama i o vašoj bebi odmah nakon porođaja. Babica ili ljekar će provjeriti da li ste izgubili previše krvi ili da li su vam potrebni šavovi.

Postporođajna njega u bolnici uključuje:

 1. Pomaganje da naučite kako dojiti,
 2. Pokazivanje kako da kupate bebu i mijenjate pelene,
 3. Davanje lijekova za ublažavanje bolova ako je potrebno (ili kontaktiranje ljekara),
 4. Obavljanje rutinskih zdravstvenih testova, kao što je prva kontrola novorođenčadi.

Koja je razlika između ginekologa i akušera?

Uloge ginekologa i akušera su ujedno vrlo bliske, ali i veoma različite.

Prije svega, ginekolog je ljekar koji se brine o reproduktivnom zdravlju žena dok se akušer bavi ženama tokom trudnoće, prođaja i nakon rođenja djeteta.

Takođe, ginekolog razmatra probleme ženskog reproduktivnog zdravlja. On se prvenstveno bavi brigom o svim pitanjima vezanim za jajnike, matericu, grlić i vaginu. Ginekolozi liječe niz stanja i poremećaja poput ciklusa, nepravilnog sazrijevanja, promjena u reproduktivnim organima itd.

Isto tako, oni rade kao dugoročni doktori i mogu se specijalizovati u područjima kao što su kontracepcija, menopauza, kolposkopija, reproduktivna medicina, uroginekologija itd.

Sa druge strane, akušeri vode brigu o ženama rješavajući probleme koji se javljaju tokom trudnoće. Uključuju se u pronalaženje rješenja za bilo kakve komplikacije (ako ih ima) tokom trudnoće i porođaja.

Njihova uloga može uključivati ​​i pomoć u planiranju trudnoće. Specijalizovani su u područjima kao što su fetalna medicina, majčinska medicina.

Za razliku od ginekologa, akušer se isključivo bavi trudnicama i mladim majkama.

Važno je napomenuti da i akušer i ginekolog rade u sličnom domenu i često preuzimaju međusobnu ulogu. Generalno, akušeri rade i kao ginekolozi, ali ginekolog može ili ne mora raditi kao akušer.

Podijeli tekst
Back to top