Kako brinuti o bebinom pupku nakon rođenja?

bebin pupak

Briga o novorođenčetu je divno iskustvo, ali može biti i zahtjevno, posebno kada je riječ o održavanju pupka. Pupčana vrpca se postepeno suši i otpada, a tokom tog procesa potrebno je pravilno brinuti o bebinom pupku kako bi se osigurala sigurnost i adekvatan stepen higijene.

Ovo su stvari koje treba da pratite

  1. Redovno čišćenje: Prva i najvažnija stvar u njezi bebinog pupka je redovno čišćenje. To treba raditi pažljivo i nježno. Za ovu svrhu koristite pamučne tupfere natopljene sterilnim fiziološkim rastvorom. Obrišite pupak nježno i ostavite da se osuši.
  2. Korišćenje alkoholnih maramica: Alkoholne maramice se često koriste za čišćenje bebinog pupka. Međutim, većina pedijatara sada preporučuje upotrebu sterilnog fiziološkog rastvora, jer alkohol može izazvati iritaciju.
  3. Zaštita tokom dana: Da biste spriječili trenje i iritaciju pupka, možete koristiti sterilnu gazu preko pupka, koju ćete zatim pokriti pelenom. Ovo će pomoći da pupak očuva čistoću i bude suh.
  4. Pratite proces sušenja: Pupak bi trebalo da otpadne prirodno za 1-3 nedjelje. Važno je ne pokušavati ubrzati proces ili ga čupkati, jer to može izazvati infekciju. Tokom tog perioda, budite pažljivi prilikom čišćenja i izbjegavajte trljanje pupka.

Koji proizvodi će vam trebati?

  • Sterilni fiziološki rastvor
  • Pamučni tupferi, za čišćenje
  • Alkoholne maramice, ako se ipak odlučite za njih, iako mi ne savjetujemo
  • Sterilna gaza
  • Pelene za novorođenče: Odaberite pelene koje su mekane i bez mirisa kako biste spriječili iritaciju pupka. Preporučujemo ove.
  • Krema za pelenski osip: U slučaju da primijetite iritaciju ili crvenilo oko pupka, možete koristiti blage kreme za pelenski osip. Ove kreme će pomoći u stvaranju zaštitnog sloja.

Kao što ste mogli pročitati, bebin pupak zahtijeva posebnu pažnju tokom prvih nekoliko nedjelja života. Pravilna njega i upotreba odgovarajućih proizvoda su ključni za održavanje higijene i sprečavanje iritacije ili infekcije. Uvijek se konsultujte sa pedijatrom ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti.

Podijeli tekst
Back to top