Mirisi cimeta, vanilije i šećera u prahu imaju moć da nam izmame onaj najstariji izgovor: „Ma hajde još samo jedno parče, nije više fino kada se ohladi!“. Danske mame se definitivno ne bi složile sa nama, a u ostatku teksta saznajte i zašto.
U čemu je tajna danskih poslastica?
Nasuprot svih očekivanja, Danci, ali i ostali stanovnici skandinavskih zemalja zimi preferiraju većinom smrznute deserte, laganih voćnih i citrusnih nota, koji za razliku od većine naših – osvježavaju i obiluju vitaminima i vlaknima! Vrlo neobično, zar ne?
Samo za vas izabrali smo pet najvoljenijih poslastica, od kojih se bar jedna može naći ne samo na svakoj prazničnoj trpezi, već i kao zdravi doručak ili užina tokom zimskih mjeseci. Tako su slatke i lagane, da ćete poželjeti da ih isprobate čim prije.
Top 5 danskih recepata za vašu prazničnu trpezu
Ovih pet recepata koje smo odabrali za vas, karakteristični su ne samo za Dansku, već za čitavu skandinavsku regiju. Kombinacija voća i klasičnih krema, dopašće se čak i najzahtjevnijem nepcu, a djeca će naučiti da ukusan desert ne mora biti isključivo i čokoladan.
1. Citronfromage
Brat blizanac svima dobro znanog čokoladnog mousse-a, mousse od limuna je zdraviji, a jednako popularan kandidat među djecom svih uzrasta.
Moguće ga je napraviti uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka: soka od limuna, jaja, vrhnja, želatina i vrlo malo šećera. Snijeg od bjelanjaca mu daje vazdušastu teksturu pa podsjeća i na italijansku panacottu. Nije poznato zašto u nazivu sadrži francusko fromage budući da od sira u ovom desertu nema ni s! Ukoliko se osjećate avanturistično možete mu dodati i voćno punjenje.
Servira se hladan iz frižidera, uz kašiku šlaga.
2. Tilslørte bondepiker
Ovaj tradicionalni skandinavski desert u punom sjaju predstavlja kraljicu voća – jabuku. Iako je jabuka ponekad zanemarena i vidimo je kao skroz nezanimljivu i nedostojnu dobre torte ili kolača u poređenju sa čokoladom, ovaj recept će vam sigurno probuditi najljepše uspomene i momente provedene u kuhinji sa vašim bakama i mamama.
Sastoji se od tri sloja: prvi sloj čine sitno isjeckane ili zgniječene jabuke (prijesne ili kratko prokuvane) koje se posipaju tučenim vrhnjem i za kraj proprženim krušnim mrvicama pomiješanih sa cimetom.
Možete redati koliko god hoćete slojeva, zatim ostaviti u frižider da se ohladi. Preporučujemo da za ga najbolji vizuelni užitak servirate u providnim čašama ili zdjelicama.
3. Risengrød
Puding od riže je jedna od najstarijih poslastica poznata Dancima, a ako ih pitate, oni će vam reći da je skoro pa „drevna“. Nekada se pravila samo za Božić jer riža nije uvijek bila lako dostupna, pa se čuvala samo za posebne prilike i posebna jela, kao što je ovaj sočni desert.
Za samu pripremu nije potrebno više od pola sata. Sve što trebate je da pomiješate mlijeko i vodu u kome ćete skuvati rižu okruglog zrna uz dodatak malo soli i ekstrakta (ili pravog zrna) vanilije. Kada riža postane mekana, žustro je miješajte dok ne postane kašaste teksture. Puding za kraj pospite cimetom, šećerom i kašičicom maslaca.
Tradicionalno se pravi na Badnje veče i servira u velikoj posudi iz koje će se sladiti čitava porodica.
4. Flødekager
Kada bi Dance pitali na koji desert su najviše ponosni, bez dileme bi vam rekli Flødekager! Ova mala slatka čuda ostalima su poznata pod imenom danske krem torte, a za njihovu pripremu trebaće vam mnogo više od samo dobre volje.
Svaka tortica je precizno konstruisana i elaborativno ukrašena, tako da će vam biti žao da je pokvarite i probate. Postoji mnogo modernih varijacija, ali klasična se sastoji od 4 sloja, tarta ili tanke kore, danske kreme, malina ili drugog bobičastog voća kao što su borovnice ili brusnice koje savršeno balansiraju slatkoći i svježinu.
5. Sirupsnipper
A šta bi praznici bili bez božićnih kolačića?
Za kraj vam donosimo skandinavsku verziju tradicionalnih kolačića sa đumbirom koji će se poigrati sa vašom paletom okusa i mirisa!
Prave se uz dodatak brojih egzotičnih začina kao što su sjeme anisa, kordamom, bijeli biber i cimet. Za dekoraciju, skoro uvijek im se u sredinu utiskuje polovina badema ili lješnjaka, a izrezuju se u oblicima jelke, zvijezde, dijamanta ili slično.
Preporučujemo ih i kao zabavnu aktivnost uz koju na kreativan način možete provesti vrijeme sa svojim mališanima, a kao rezultat ćete dobiti ukusan snack od koga im ne prijeti neprijatelj svake mame, poznatiji kao sugar rush.
Nadamo se da su vam se dopali recepti koje smo ovaj put odabrali za vas i da ćete ih rado praviti. U komentarima nam pišite da li ste već probali neke od njih i koje su to poslastice koje krase vašu trpezu tokom praznika.