Koncept sezonske prehrane nije nov. Prije dolaska supermarketa, ljudi su sami uzgajali hranu i koristili ono što im je bilo dostupno.
U odnosu na prošle decenije, sada nam je dostupno obilje raznog voća i povrća, uzgojenog lokalno, ali i iz uvoza.
Zapravo, naši uzgajivači naporno rade kako bi produžilii sezonu našeg omiljenog voća i povrća koristeći staklenike i uzgajajući isti usjev u različitim klimatskim regijama kako bi pomaknuli vrijeme berbe.
Međutim, još uvijek ima smisla kupovati ono što je u sezoni – evo 5 razloga zašto.
1. Svježina
Svo sezonsko voće i povrće najboljeg je okusa i sadrži najviše nutritivne vrijednosti kada je lokalnog porijekla.
Savjet: Ukoliko vam se tokom zime jede voće ili povrće koje prirodno raste ljeti, kupite više i spremite ga u zamrzivač. Možda neće izgledom biti isti kao svježe, ali nutritivnim vrijednostima hoće, pogotovo kada ga izblendate u kašicu ili sokić.
2. Okus
Jagode su izvrsnog okusa u ljetnjim mjesecima, ali jesti ih u februaru nije potpuno prirodno, a ni jednako ukusno, bez obzira koliko se uzgajivači trudili.
Povrće i voće uzgojeno van sezone uz dodatak raznih hemikalija i prihrana nije dovoljno zdravo za vaše mališane, a u nekim slučajevima može izazvati i alergijske reakcije.
Budite strpljivi.
3. Zajednička aktivnost
Isprobavanje novog i uzbudljivog sezonskog voća i povrća potiče vas i vaše mališane da provedete više kvalitetnog vremena zajedno. Ova aktivnost ne samo da može biti ukusna nego i edukativna i zabavna.
- Učite dijete o raznom sezonskom voću i povrću.
- Potičete mališane da probaju namirnice koje ranije nisu navikli da jedu.
- Podržavate razvijanje novih vještina – dopustite djeci da urade jednostavne zadatke poput pranja ili guljenja povrća.
4. Sezonska hrana je prijatelj vašeg budžeta
Konzumiranje hrane koja je u sezoni znači da je u vrhuncu ponude, pa ne samo da je svježa i ukusna, već će vjerovatno biti i mnogo jeftinija.
Potražite posebne ponude u supermarketima ili posjetite lokalne tržnice i razgovarajte s uzgajivačima – ukoliko ste njihov redovni kupac, sigurno će vam dati popust ili ubaciti u kesu višu gramažu.
5. Korak ka ekološkoj osviještenosti
Jeste li znali da transport hrane zrakom stvara 177 puta više stakleničkih plinova nego transport hrane od lokalnih dobavljača do supermarketa?
Lokalno uzgojena, sezonska hrana ima najveću korist za planetu jer je potrebno manje resursa za njen transport i skladištenje.
Život u BiH vam omogućava da postanete “localvore” – osoba koja bira hranu koja je uzgojena lokalno.
Naše tržnice bogate zdravim i organski uzgojenim namirnicama. Potrudite se da iskoristite njihove resurse u ishrani svojih mališana.