Rastu zubići? Ovo su savjeti koji vam mogu pomoći!

Vaše novorođenče se rađa sa 20 zuba ispod desni. Odjednom, vaša srećna beba počinje da postaje nervozna sa tendencijom da stalno balavi – to znači da je prvi zub spreman da se pojavi.

Bambo-Nature-Blog-Naslovna-Septembar.

Ako vaša beba ima oko 6 mjeseci (vrijeme se može razlikovati), možda ćete početi da primjećujete ove simptome nicanja zuba:

– Bolne ili osjetljive desni
– Sline
– Razdražljivost
– Niska temperatura
– Žvakanje
– Balni osip oko usta

Tipično, prvi zub koji se pojavi je jedan od sjekutića na dnu. Dobra je ideja da pregledate da li desni vašeg djeteta imaju izbočine što je znak novih zuba. Izbijanje zuba može biti sporije kod nekih beba, ali isto tako beba može imati simptome mjesecima prije nego što se zub zaista pojavi.

Postoji nekoliko načina za smirivanje desni. Najefikasniji tretmani uključuju pritisak, korišćenje hladnih predmeta i davanje bebi nečega sigurnog za žvakanje. Zaista je teško vidjeti kako vašoj bebi počinju da izbijaju zubi, pa isprobajte ove efikasne metode za olakšavanje nelagode.

1. Masirajte desni

Pritiskom na desni vašeg djeteta možete ublažiti bol.

Nakon što ste dobro očistili ruke, položite bebu na krevet i prstom joj nježno masirajte desni. Ovo pomaže vašoj bebi da se opusti i zaspi.

2. Uzmite hladnu krpu

Dobro je pronaći čistu krpu ili gazu i potopiti je u vodu. Trebalo bi da iscijedite vodu dok ne postane vlažna, a zatim je stavite u frižider ili zamrzivač da se ohladi.

Nakon što se dovoljno rashladila, preklopite krpu i dajte bebi da žvaće.

Važno: Nikada ne treba da ostavljate bebu bez nadzora ako nešto žvaće, zbog opasnosti od gušenja.

3. Čuvajte dudu ili igračku za zube u frižideru

Ako vaša beba koristi dudu, možete je koristiti i za smirivanje desni tako što ćete je ohladiti. Trebalo bi da se uvjerite da je duda čista i stavite je u frižider. Hladnoća može pomoći da utrne desni i ublaži bol.

Možete slijediti iste korake sa igračkama za nicanje zuba.

Važno: Dobra je ideja da se držite podalje od igračaka punjenih tečnošću ili gelom, koje bi mogle da iscure.

4. Zamrznite mliječne sladolede

Neke bebe neće jesti dok im nicaju zubi, najvjerovatnije zbog nelagodnosti.

Savjet: Pronađite kalupe za sladoled i napunite ih majčinim mlijekom ili formulom. Na taj način beba će unijeti potrebne nutrijente, a umiriće zubiće.

5. Obrišite višak balavosti

Lice vašeg djeteta treba da ostane suvo kako bi se spriječio nastanak osipa oko usta zbog viška sline koja izaziva iritacije kože.

Savjet: Korisno je da vaša beba nosi siperak dok joj niču zubi, jer tada ima tendenciju da prekomjerno slini i natapa odjeću. Takođe, redovno hidrirajte kožu oko usta kako se ne bi osušila i ljuštila. Preporuka – Bambo Nature umirujuća krema.

6. Ohladite malo voća

Ako ste svoju bebu upoznali sa čvrstom hranom, možete pokušati da zamrznete neke vrste hrane kako biste umirili iritirane desni.

Ohlađene pire banane su odličan početak! Možete probati i drugo voće u mrežastoj hranilici koju će vaša beba sisati. Mrežasta hranilica će pomoći u sprečavanju gušenja. Neke različite vrste voća koje možete probati uključuju ohlađene jabuke, kruške ili jagode.

Dobra je ideja da stalno nadgledate svoju bebu i uvjerite se da je vaše dijete dovoljno staro da proba ove poslastice.

7. Dodatno vrijeme za maženje

Ponekad je najbolji način da pomognete bebi u nelagodnosti dodatno vrijeme za maženje. Ljuljanje bebe u velikoj stolici ili nošenje bebe po kući (u nosiljci) su odlične ideje. Dodatno vrijeme za maženje će vam pomoći da obema obezbijedite potreban odmor.

8. Lijekovi protiv bolova

Kao posljednje sredstvo, možete razgovarati sa svojim ljekarom o obezbjeđivanju lijekova protiv bolova bez recepta. Ovi lijekovi pomažu u ublažavanju bolova i omogućavaju bebi da zaspi. Vaš pedijatar može da vas posavjetuje o pravilnoj dozi i koja vrsta ljekova protiv bolova najbolje deluje.

Važno: Dobra je ideja da se držite podalje od gelova za zube i tableta koji sadrže lidokain ili benzokain. Oni mogu biti štetni i često umrtvljuju bebina usta, uzrokujući probleme sa gutanjem.

Koliko dugo traje nicanje zuba kod beba?

Ne postoji utvrđen raspored koliko dugo će vaša beba prolaziti kroz nicanje zuba. Ovaj proces može trajati mjesecima ili se završiti za nekoliko dana. Svako novorođenče drugačije podnosi bol. Bol nestaje kada zub prođe kroz desni. Obično postoji pauza između zuba, iako vremenski okvir može varirati.

Briga o novim zubima vaše bebe

Trebalo bi da počnete da brinete o zubim vaše bebe čim se pojave kroz desni. Važno je obrisati zube prije spavanja. Možete koristiti vlažnu, čistu krpu, gazu ili četkicu za zube za bebe sa mekim vlaknima.

Ne bi trebalo da koristite pastu za zube sa fluorom dok vaše dijete ne napuni najmanje 3 godine i ne može da ispljune pastu za zube. Međutim, za čišćenje novog zuba možete koristiti malu količinu paste za zube.

Dobra higijena počinje rano. Iako će vaša beba na kraju izgubiti ove zube, želite da mliječni zubi i desni ostanu zdravi u pripremi za nove zube odraslih.
Izbijanje zuba kod beba nije zabavno ni za bebu ni za roditelje. Sada imate dragocjene prijedloge kako da pomognete svojoj bebi da se izbori sa iritacijom, ali redovne posjete stomatologu postavljaju osnovu da vaše dijete ima zdrave desni i zube.

Naš savjet je da kontaktirate svog pedijatra i zakažete prvi pregled vašeg djeteta čim “skupi” nekoliko zuba.

Podijeli tekst
Back to top