Prvo putovanje avionom sa bebom? Pročitajte ovih 5 savjeta!

Prvi let sa bebom može zvučatii zastrašujuće, ali nemojte dopustiti da vas to spriječi u planiranju porodičnog putovanja. Za većinu roditelja koji prvi put lete s bebom, uz naših 5 savjeta, iskustvo će biti puno bolje nego što su očekivali.

Bambo-Nature-Jul-Naslovna-v01

Uvijek ste bili poznati kao neumorni putnik. Putovali ste nadaleko i naširoko, istraživali gradove i pričali priče – onda je došla beba.

Zašto bi putovanja i avanture trebali prestati?

Nakon što ste pružili dobrodošlicu bebi u svoj dom, uz par improvizacija možete nastaviti putovati – zajedno.

Ne brinite, nije tako zastrašujuće kao što mislite, ali treba da budete organizovani i spremni – mentalno i emocionalno.

Počnite pripremu sa ovih 5 savjeta.

1. Planirajte let u skladu sa bebom

Prije nego što rezervišete let, uzmite u obzir svakodnevicu i rutinu svoje bebe.

Bilo bi dobro da se let poklapa s vremenom kada je vaša beba najmirnija ili obično spava. Ako je moguće, putujte tokom dnevnih sati jer će većina putnika tada biti budna i neće im smetati plač ili uznemirenost bebe.

2. Držite pri ruci osnovne potrepštine

Kada putujete s bebom, bitno je da ste dobro opremljeni. Ponesite dovoljno pelena, vlažnih maramica i rezervnu odjeću za bebu, jer se mogu dogoditi neočekivane situacije tokom leta.

Takođe, ponesite pokrivač ili plahtu kako biste bebi pružili toplinu i udobnost. Osim toga, ne zaboravite ponijeti hranu, flašice, dude ili grickalice, ovisno o dobi i prehrambenim potrebama vaše bebe.

Što se tiče presvlačenja pelena u avionu, savjetujemo vam da pri ruci imate naše jednokratne podmetače za presvlačenje – mnogo će vam pomoći.

3. Provjerite pravila i usluge avio prevoznika

Svaka avio kompanija ima svoja pravila i usluge za putnike sa djecom. Prije putovanja, provjerite njihova pravila o nošenju dječije opreme kao što su kolica ili autosjedalice.

Takođe saznajte hoće li vam biti omogućeno sjedenje zajedno s bebom ili će vam biti dodijeljeno posebno sjedalo za bebe.

Informišite se o dostupnim uslugama kao što su prostor za presvlačenje ili posebni obroci za bebe.

4. Organizujte vrijeme tokom leta

Evo nekoliko stvari koje možete pokušati organizovati, a koje će vam olakšati let sa bebom.

– Hranjenje i dojenje: Ako dojite bebu ili je hranite na flašicu, pokušajte uskladiti hranjenje s vremenom polijetanja ili slijetanja. Sisanje ili gutanje može pomoći bebi da izjednači pritisak u ušima i smanji nelagodu. Takođe, ponesite dovoljno hrane ili formule za putovanje kako biste bili spremni za hranjenje tokom leta.

– Igra i zabava: Ponesite nekoliko omiljenih igračaka ili knjiga koje će držati pažnju vaše bebe tokom leta. Birajte igračke koje su prikladne za putovanje, lagane i tihe.

– Presvlačenje i udobnost: Planirajte vrijeme za redovno presvlačenje vaše bebe tokom leta. Ponesite dovoljno pelena, vlažnih maramica i rezervnu odjeću kako bi mogli brzo i lako obaviti presvlačenje. Takođe, pobrinite se da beba bude udobno smještena tokom leta, koristeći mekane jastučiće ili jednokratne podmetače.

– Vrijeme spavanja: Ako je moguće, pokušajte organizovati putovanje oko vremena kada vaša beba obično spava. Ponesite pokrivač ili plahtu kako biste bebi pružili udobnost i toplinu tokom spavanja.

5. Ostanite smireni i fleksibilni

Bebe mogu osjetiti i reagovati na raspoloženje roditelja. Ako ste tokom leta smireni i opušteni, to će prenijeti pozitivnu energiju na vašu bebu.

Takođe, putovanje može biti nepredvidljivo, a mogu se pojaviti iznenadne situacije poput kašnjenja, turbulencija ili promjene rasporeda leta. Ako ostanete smireni, bićete bolje opremljeni da se prilagodite takvim situacijama i brže pronađete potrebna rješenja.

Vaša smirenost može smanjiti stres i anksioznost kako u vama, tako i u bebi.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da što udobnije provedete svoj prvi let sa bebom.

Zapamtite, budite opušteni – niko vam neće zamjeriti ako vaša beba bude uznemirena ili bude plakala, svi će se bar jednom naći u vašim cipelama.

Podijeli tekst
Back to top