Jesen je riznica super aktivnosti: Isprobajte ovih 10 sa svojim mališanima

Iako mnogi roditelji ne vole jesen zbog kiše, blata i hladnoće – ona je u stvari savršeno doba za razvijanje kreativnosti kod djece. Uz samo malo truda možete realizovati ovih 10 sjajnih jesenjih aktivnosti sa svojim mališanima!

Bambo-Naslovna-Fotografija-Oktobar

Osim što će zabaviti vašu djecu, cilj igara koje smo pripremili je vježbanje fine motorike, navikavanje na hladniji vazduh, formiranje timskog duha i naravno uočavanje “jačih strana” vašeg mališana npr. trčanje, slikanje…

Vrijeme je da se udobno smjestite i pročitate ovih 10 zabavnih prijedloga.

1. Posjetite voćnjak

BiH je bogata voćnjacima i mjestima koja su poznata po svom agro-turizmu, sigurni smo da ćete se snaći ukoliko živite u gradu.

Ništa nije bolje od ukusa svježe ubrane jabuke ili kruške, trčanja oko drveća i skupljanja za aktivnost pod rednim brojem četiri na našoj listi.

Bonus igra: Stavite jabuku na vrh glave i pokušajte hodati mirno kako ne bi pala, na taj način ćete navesti svoju djecu da isprave leđa i vježbaju ravnotežu.

2. Napravite umjetničko djelo

Obično bojenje i crtanje jesenjih motiva je dosadno! Izaberite nešto drugačije i zabavnije.

Ovo je naših 5 prijedloga:

  1. Koristite pravo lišće kao šablone oko kojih ćete crtati.
  2. Umočite lišće u boju i preslikajte ih na papir.
  3. Sjeckajte lišće raznih boja i napravite jedinstven kolaž.
  4. Skupite druge jesenje plodove poput kestenja, ljuskica ili žireva i lijepite ih na papir za 3D efekat.
  5. Kupite glinu i vajajte ih zajedno sa komadićima pravih listova kako bi figurice izgledale realistično, zatim ih zalijepite za papir.

Super ideje, zar ne?

3. Izradite herbarijum

Herbarijum je zbirka osušenih biljaka i cvijeća u knjizi ili sveski sa bilješkama o imenu i vrsti.

Pravljenje sopstvenog herbarijuma je odlična aktivnost jer postoji nekoliko segmenata procesa i možete ju proširiti na nekoliko nedjelja.

Prvi dio procesa je pronalaženje biljaka i drveća u vašem kraju. Zatim ćete morati da ih presujete, prije nego što ih konačno rasporedite u izabranu svesku.

Isplati se prvo malo istražiti biljke u vašem lokalnom području, tako da možete odvesti mališane u identifikaciji biljaka koje odaberete. Kada izađete da berete svoje biljke, uzmite svesku da zapišete svoja zapažanja npr. gdje ste našli biljku, kako miriše i naravno ime.

Kada se biljke i lišće osuše, vaša djeca mogu da ih poredaju u svoj novi herbarijum po boji, lokaciji, veličini ili jednostavno prema svojim omiljenim biljkama.

Bonus ideja: Kupite malo veću svesku i ostavite mjesta da aktivnost nastavite tokom proljeća i ljeta!

4. Napravite zajedno nešto u kuhinji

Kada napolju postane hladno, obično počinjemo da žudimo za određenom hranom. Iskoristite priliku da upoznate djecu sa različitim namirnicama koje možda nikada nisu vidjeli ili sa samim procesom kuhanja.

Neki od slasnih jesenjih recepata su pečene tikve, koje možete zasladiti sa pitom od jabuka!

5. Posadite lukovice u svojoj bašti za sljedeće proljeće

Lukovice lala i narcisa su dostupne od septembra u prodavnicama, kao i u baštenskim centrima.

Pustite djecu da izaberu koje cvijeće im se najviše sviđa i koje žele da vide u svom dvorištu i saksijama. Zatim se dobro obucite i dodijelite im mjesto gdje će oni samostalno ili uz vašu pomoć lukovice i posaditi.

6. Napravite kostim za maskenbal

Iako Noć vještica nije praznik koji se praznuje u BiH, to ne znači da se vi ne možete zabaviti u krugu porodice ili prijatelja! Organizujte maskenbal i dijeljenje slatkiša.

Možete ručno sa mališanima napraviti posebne pozivnice i poslati njihovim prijateljima iz vrtića ili naselja. Biće super žurka, obećavamo!

7. Postanite nindža u potrazi za blagom

Ovaj zabavni lov na blago uz jesenje motive je super aktivnost uz koju ćete vježbati djecu da se kreću napolju, zaobilaze prepreke, uočavaju stvari oko sebe i naravno razvijaju takmičarski duh!

Sve što treba je da sastavite listu sa stvarima kao što su: lišće, žir, kesten, gljive, jabuke itd. i date ju svojoj djeci – ko prvi pronađe sve sa liste, dobiće nagradu po vašem izboru, parče ukusne pite od jabuka, tortu, knjigu ili igračku.

8. Prikupljajte jesenje plodove

Osim voća, jesen nas daruje i drugim plodovima koji se mogu skupljati i zajedno pripremati sa cijelom porodicom.

Pronađite kestenje za prženje na vatri, gljive (samo za one koje ste sigurni da su jestive!) ili bobice šipka za čaj i domaću marmeladu.

9. Igrajte se u blatu

Igra u blatu nije samo način za stvaranje dragocjenih uspomena već je i odličan način da djeca uče, opuste se i ispolje svoju kreativnost.

Jesen, kiša i blato idu ruku pod ruku! Kad je već vrijeme takvo kakvo jeste, prihvatite ga, obucite se u duboke čizme i skačite po lokvicama i blatu. Vjerujte nam – vaša djeca to neće nikada zaboraviti.

10. Organizujte piknik

Odlična stvar u vezi sa piknikom je što obuhvata većinu gorepomenutih aktivnosti i možete u taj poduhvat uključiti i širu porodicu ili prijatelje.

Pogledajte prognozu i izaberite lijep sunčan dan za svoj izlet. Možete organizovati potragu za blagom, prikupljanje plodova, skakanje po blatu – skoro sve! Spakujte torbu sa svim stvarima kao što su dodatne pelene, vlažne maramice i kremicu kako se djeci ne bi osušilo lice od vjetra.

Na kraju ovako ispunjenog dana, vaša djeca će biti toliko umorna da nećete vjerovati kako brzo će zaspati.

Nadamo se da vam se dopadaju neki od naših prijedloga i da ćete zajedno uživati u zlatnoj jeseni!

Podijeli tekst
Back to top